August 4, 2021

“Emme selvästikään edelleenkään tiedä koko totuutta kouluista”

Jvarttui Inuvikissa, Luoteisterritorioilla, Kanadan arktisella alueella. Lapsena kävin ohi Grollier Hallin, yhden maan tunnetuimmista asuntokouluista seksuaalisen väkivallan vuoksi. Mutta vanhempani käskivät minua kiertämään, kun palaan kotiin koulusta. Tämä oppilaitos, jota johtaa Oblatien uskonnollinen yhteisö, oli osa laitosverkkoa, jossa harjoitettiin kansanmurhapolitiikkaa. Tämä laitosverkko oli itsessään siirtomaakoneen hammasratta.

Muut koneen osat olivat Intian laki, “Intian laki” (1876); politiikka, jonka tarkoituksena on nälkää maan läntisten tasankojen väestöstä; ja alkuperäiskansojen pakotettu internointi “intialaisiin sanatorioihin” ja psykiatrisiin laitoksiin. Grollier Hall on yksi viimeisistä kanadalaisista kouluista, jotka suljettiin vuonna 1996.

Luo ”valkoisten miesten maa”

Lukemattomat lapset ovat kuolleet kotitalouksissa. Perheet, yhteisöt ja Ensimmäiset kansakunnat ovat jo pitkään tienneet, että jotkut esi-isistämme katosivat tai menettivät henkensä vaikeissa olosuhteissa. 27. toukokuuta 2021 Tk’emlups te Secwépemc First Nation ilmoitti, että noin 215 lapsen jäännökset oli löydetty maan läpäisevällä tutkalla Kamloopsissa, Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevassa entisessä alkuperäiskansojen kouluissa. Saskatchewanin maakunnassa asuva Cowessess First Nation ilmoitti 23. kesäkuuta, että 751 nimettömästä haudasta oli löydetty entisestä Marieval asuinkoulusta.

Sitten 29. kesäkuuta Lower Kootenay First Nation Britannian Kolumbiassa paljasti, että entisen Kootenay Residential Schoolin paikalta – tänään golfkentän paikalta – oli löydetty 182 nimetöntä hautaa. Nämä ilmoitukset ovat kaataneet alkuperäiskansat [qui, outre les Premières Nations, comprennent les Inuits et les Métis] surussa ja surussa. Mutta tavallaan olemme surleet näitä kuolemia ja kulttuuriemme katoamista paljon kauemmin.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Löydettyään 215 alkuperäiskansan lapsen luut Kanada kohtaa siirtomaahistoriaansa

Kanadalaiset sanoivat, että uutiset olivat ”järkyttyneitä”. Nämä reaktiot osoittavat, kuinka vähän tiedetään Kanadan siirtomaa-valtion kansanmurhasta. Kolonialismi ja sen seuraukset Kanadan alkuperäiskansoille eivät ole ”pimeä luku” maan historiassa; kolonialismi on tämän maan määrittelevän historian tärkein ydin.

Sinulla on 66,75% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

lukea