August 1, 2021

Etelä-Sudanin potkut unta haaveilevat 400 000 katsojaa

Oma maa: se oli hyvin yksinkertainen unelma, mutta ilmeisesti saavuttamattomissa, osa Afrikan suurimman maan Sudanin onnettomista kansalaisista. Alun perin etelästä, jälkimmäiset saattoivat päättäväisesti ajatella, etteivät he koskaan olisi täysivaltaisia ​​kansalaisia, kuten he olivat odottaneet jo ennen modernin Sudanin syntymää, josta tuli itsenäinen vuonna 1956. Kymmenen vuotta sitten historia näytti vihdoin hymyilevän heitä: 9. heinäkuuta 2011 Etelä-Sudanista tuli itsenäistymisen turvin Etelä-Sudan, planeetan nuorin valtio.

Tämä semanttinen muutos lupasi paljon. Päättää Sudanin eteläisten kokema rasismi, syrjäytyminen ja äärimmäinen väkivalta lähes jatkuvassa sotatilanteessa. Ensimmäisen konfliktin (1955–1972) jälkeen toinen sisällissota kesti maan tässä osassa yli kaksikymmentä vuotta (1983–2005) ja johti kahden miljoonan ihmisen kuolemaan.

Lue myös: Etelä-Sudanissa tulvien ja konfliktien ajama kyläläisten sietokyky

Loppujen lopuksi lupauksena oli ratkaisu kansakunnan muodossa: Eteläisen kapinan, Sudanin kansan vapautusarmeijan (APLS) ja Khartumin voiman välillä vuonna 2005 allekirjoitettu rauhansuunnitelma oli avannut siirtymävaihe, joka johtaa itsemääräämisoikeuden kansanäänestykseen, joka johtaa suoraan irtautumiseen ja jonka eteläiset hyväksyvät ilon kuljetuksilla (yli 98% kyllä ​​kansanäänestyksessä). Sitten itsenäisyys.

Tämä uusi maa tietysti huolestui monista syistä: suhteet Sudaniin, joka oli katkaistu etelästä, jossa suurin osa sen öljyvaroista sijaitsi, tuntui olevan jännitteillä tai pahempaa. Infrastruktuurin puute konfliktialueella puolen vuosisadan ajan ja kapinan diktatoriset menetelmät olivat muita riskitekijöitä. Toivoimme heidän olevan hallittavissa. “Me”, toisin sanoen maat, jotka olivat molemmat tukeneet SPLA: ta ja pitäneet kiinni ajatuksesta, että kansakunnan luominen oli ratkaisu moniin pahoihin: ensin Yhdysvallat, mutta myös Norja, Iso-Britannia ja naapurimaissa, kuten Ugandassa.

“Nälkä sodan aseena”

Kymmenen vuotta myöhemmin uusi maa näyttää olevan rikki. Global Witnessin ja The Sentryn kaltaiset raportit ovat osoittaneet sen johtajien ryöstämisen laajuuden, todellisuus, joka haalistuu jälkimmäisten järjestämän äärimmäisen väkivallan edessä. Sisällissota puhkesi Etelä-Sudanissa joulukuussa 2013. Se on sittemmin vaatinut 400 000 ihmishenkiä. Verilöylyjä ovat tehneet etnisesti, aseistetut miehet yrittivät tuhota muiden ryhmien edustajia. Ensimmäinen sopimus, vuonna 2015, pyyhkäisi tulipalon, rikosten, maalla olevien sotilashenkilöiden kuristimen kautta. Toinen, elvytetty, allekirjoitettiin syyskuussa 2018, ja se kestää mistä tahansa syystä odottaessaan kipinää sytyttämään tulipalo, kun taas tulvat ja heinäsirkat ovat korostaneet kaikkien aiheuttamaa katastrofia. miesten kolikot.

Sinulla on 63,1% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

tutkia tätä sivustoa