August 2, 2021

Kongon demokraattisessa tasavallassa kiistanalainen lakiehdotus presidenttiehdokkaiden kansallisuudesta

Torstaina 8. heinäkuuta kansalliskokouksessa jätettiin lakiesitys, jonka mukaan ulkomaalaisen vanhemman ehdokkaat suljetaan pois Kongon demokraattisen tasavallan (Kongon demokraattisen tasavallan) presidentinvaaleista, saimme tietää sen aloittajalta Noëliltä. Tshiani.

Potentiaalisen ehdokkaan seuraaville presidentinvaaleille, jotka on määrä järjestää vuoden 2023 loppuun mennessä, Moïse Katumbi, entinen Katangan kuvernööri (kaakkoisosassa), syntynyt kongolaisesta äidistä ja kreikkalaisesta isästä, jonka kannattajat osallistuvat presidentin uuteen hallitukseen Félixiin Tshisekedi tuomitsi tämän aloitteen.

Lue myös Kongon demokraattinen tasavalta: Presidentti Félix Tshisekedi on nyt vahvassa asemassa

”Ehdotukseni toimitettiin kansalliskokouksen toimistolle. Sen tarkoituksena on estää pääsy tasavallan presidentin virkaan, joka on varattava yksinomaan kongolaisille, jotka ovat syntyneet kongolaisista isistä ja äideistä. “, kertoi AFP: lle Tshiani, lähellä valtionpäämiehen edustajaa, joka on jo ilmaissut aikomuksensa toimia uudelleen.

Entisen presidenttiehdokkaan Mr. Tshianin mielestä useita kongressilaisia, jotka ovat syntyneet isiltä ja äideiltä, ​​jotka ovat Kongon tasavallasta, saisi hoitaa useita muita tehtäviä (pääministeri, kuninkaalliset ministerit, edustajakokousten presidentit, armeijan ja poliisin johtaja jne.).

“Kansalaisuutta koskevan lain instrumentointi”

Lausunnon jätti Kongon yhteisen rintaman (FCC) varajohtaja Nsingi Pululu, jota johtaa Tshisekedin edeltäjä Joseph Kabila, joka kertoi lehdistölle hyötyvän “260 edustajan tuki” 500: sta.

Katumbi, varakas liikemies ja arvostetun TP Mazembe -jalkapalloseuran omistaja, leiri reagoi voimakkaasti syyttäen herra Tshisekediä ja hänen puoluettaan “Sulje pois mahdolliset presidenttiehdokkaat instrumentoimalla kansalaisuuslaki”.

Lue myös Kongon demokraattinen tasavalta: Kolmen vuoden pakkosiirtolaisuuden jälkeen vastustaja Moïse Katumbi on palannut

“Herra. Katumbi ei ole valmis pääsemään tähän kärryyn, joka haluaa tuoda hänet giljotiinille ”, kertoi AFP Olivier Kamitatu, Katumbi-henkilöstön päällikkö.

Syytetään presidentin leiriä “Valmistella vaaliparodi autokraattisen järjestelmän asentamiseksi”, Herra Kamitatu katsoi, että tämän lakiesityksen toimittaminen parlamentille keskustelua varten olisi “Punainen viiva ei ylity”. Kesäkuussa jännitteitä puhkesi Lubumbashissa (Kaakkois), Katumbi-linnoituksessa.

Maailma AFP: n kanssa

selitys