August 2, 2021

Ranskan ja G5 Sahelin välinen huippukokous terrorismin torjunnan tulevaisuudesta alueella

G5 Sahelin valtionpäämiesten on määrä tavata perjantaina 9. heinäkuuta Emmanuel Macronin kanssa, kun taas Ranskan ei ole vielä annettava mitään yksityiskohtia sotilasjoukkojensa vähentämisestä alueella, jossa jihadistiryhmät ovat edelleen yhtä uhkaavia.

Ainoastaan ​​Nigerien presidentti Mohamed Bazoum on Pariisissa. Hänen Chadin, Malian, Burkinabén ja Mauritanian kollegansa pysyvät omalta osaltaan videoneuvotteluina kokoukselle odotetusti, koska se on huomaamatonta: Ranska ilmoitti ohjelmasta vasta torstaina päivän lopussa ilman kommentteja.

Yli kahdeksan vuoden massiivisen sitoutumisen, valtavien summien nielemisen ja 50 sotilaan tappamisen jälkeen Ranskan presidentti ilmoitti kesäkuussa Barkhane-operaation välittömästä lopettamisesta tarkastelemalla alaspäin ranskalaisia ​​joukkoja (5,100 sotilasta tällä hetkellä), sulkemalla sotilastukikohdat ja jihadistivastaisen taistelun uudelleen muotoilu eurooppalaisten kumppaneiden ympärille.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Barkhane-operaation loppu Sahelissa: pelastaa-kuka voi tai palautua?

Ja vaikka Pariisi olisi toistuvasti maininnut eroamismahdollisuuden, afrikkalaiset kumppanit hämmästyivät tästä ilmoituksesta. He ovat innokkaita yksityiskohdista operaatiosta, joka voisi muuttaa merkittävästi kentällä vallitsevaa tasapainoa Al-Qaidaan ja Islamilaisen ryhmän (IS) ryhmään kuuluvien säännöllisten armeijoiden ja jihadistien välillä.

Työryhmä «Takuba»

Tällä valtavalla autiomaalla, jonka keskusvallat ovat laiminlyöneet, G5-Sahel-yhteisjoukkojen armeijat joutuvat omaksumaan muun terrorisminvastaisen toiminnan, jonka harvat tarkkailijat katsovat pystyvän vastaamaan haasteeseen.

Vastakohtana jihadistiryhmät jatkavat väsymättä jälkensä levittämistä kohti Guineanlahtea, etelään ja aiheuttavat raskaita tappioita asevoimissa ja siviiliväestössä.

Pariisi yrittää kuitenkin vakuuttaa kumppaninsa eurooppalaisen hankkeensa toteuttamiskelpoisuudesta: se luottaa vahvasti Takuba-työryhmään, eliittijoukoihin, joiden on tarkoitus kouluttaa Malian yksiköitä taistelussa ja joka tänä päivänä tuo yhteen 600 miestä, joista puolet ranskalaisia ​​ja Virolaiset, tšekit, ruotsalaiset ja italialaiset.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös “Valmistautuakseen” Barkhane “-jaksoon Ranskan on oltava tarkkaavaisempi Sahelin kansalaisyhteiskunnille”

Afrikan puolella poliittiset tilanteet ovat jonkin verran epävarmoja. Tšadissa Mahamat Idriss Déby Itno seurasi isäänsä 37-vuotiaana, tapettiin rintamalla huhtikuussa, ottamatta huomioon perustuslakia, mutta Pariisin nopealla tuella. Malissa juntta on ketjuttanut kaksi vallankaappausta alle vuodessa ja tällä kertaa pakottanut Ranskan keskeyttämään sotilaallisen yhteistyönsä ennen kuin se jatkoi vasta äskettäin ilman paljon selitystä.

Keskustelujen aikana saattaa myös nousta kysymys neuvotteluista aseellisten ryhmien kanssa, jota useat Afrikan valtiot vaativat. Mutta Pariisi sulkee pois keskustelut vanhempien johtajien kanssa, jotka liittyvät ISIS: n ja Al-Qaidan jihadistiryhmiin.

Samalla otetaan yhteyttä toiseen ulkomaiseen kumppaniin: Ranskan puolustusvoimien ministeri Florence Parly on Yhdysvalloissa tänä perjantaina tapaamassa kollegaansa Lloyd Austinia. Sen pitäisi vahvistaa Washingtonin antama tuki alueella: lentotankkaus, logistiikkakuljetukset ja tiedustelutoiminta.

Maailma AFP: n kanssa

Tarkista täältä