August 2, 2021

Syyrialaisten palestiinalaisjohtajan Ahmed Jibrilin kuolema

Syyrialle alistuva Palestiinan radikaali sissiliike, Palestiinan vapautuksen kansanrintaman (PFLP-CG) johtaja Ahmed Jibril kuoli 7. heinäkuuta Damaskoksessa 83-vuotiaana. Palestiinan kansallisen liikkeen perustajat Ahmed Jibril vastusti käsivarsina, tunnetuin heistä, Yasser Arafat, PLO: n (Palestiinan vapautusjärjestö) johtaja vuosina 1969–2004, jota hän kritisoi strategisesta käänteestään neuvottelut Israelin kanssa.

Syntynyt vuonna 1938 Jaffassa Ison-Britannian mandaatissa Palestiinassa syyrialaisen äidin ja palestiinalaisen isän luona, hän varttui Damaskoksessa ja värväytyi Syyrian armeijaan, jonka virkamieheksi hänestä tuli. Vuonna 1959 hän loi Palestiinan vapautusrintaman, joka sulautui vuonna 1967 Georges Habachen arabiartionalistien liikkeeseen luomaan Fatahin kansallismielisiä vastustavan yleiseurooppalaisuuden ja marxilaisuuden yhdistävän järjestön. , Yasser Arafatin puolue.

Vuotta myöhemmin Ahmed Jibril jakaa tämän organisaation, jonka hän syyttää liian paljon aikaa omistamisesta teoreettisille keskusteluille, ja perustaa PFLP-CG: n, Syyrian Baathist-hallinnon rahoittaman ryhmän, jolla on puhtaasti sotilaallinen tehtävä. Vaikka tämä ryhmä onkin kooltaan pieni, se erottuu sen toiminnan usein näyttävistä ja verisistä näkökohdista, minkä seurauksena Yhdysvallat ja Euroopan unioni luokittelevat sen terroristiksi.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Palestiinassa Hamas ja Fatah sopivat vaalien järjestämisestä

Vuonna 1970 PFLP-CG räjäytti Zürichin ja Hongkongin välisen yhdistävän Swiss Air -koneen välilaskulla Tel Avivissa. Aluksella olevat 47 ihmistä, joista viisitoista israelilaista, kuoli hyökkäyksessä. Samana vuonna sen taistelijat tunkeutuivat Pohjois-Israeliin ja bazooka-tulipaloon koulubussiin ja tappoi kaksitoista ihmistä. Libanonin kyliin kostotoimina tehdyt Israelin pommitukset tappavat noin 20 ihmistä.

«Jibril-sopimus»

Neljä vuotta myöhemmin, kun eteläisestä Libanonista on tullut Israelin ja Palestiinan sodankäynnin maa, PFLP-CG tekee toisen verilöylyn Pohjois-Juutalaisvaltiossa Kiryat Chmonahissa, joka on kohtalokas 18 siviilille. Vuonna 1985 muodostuma saavutti rikkipitoisuudensa huipun saamalla 1150 palestiinalaista, Israelissa vankia, vapauttamaan kolme Libanonissa vangittua israelilaista sotilasta. Jibril-sopimukseksi kutsuttu järjestely.

Sillä välin PFLP-CG on ollut erimielinen Yasser Arafatin kanssa. Keffiyeh-johtaja, joka joutui evakuoimaan Beirutin suurimmalla joukollaan vuonna 1982, on siirtymässä kohti YK: n päätöslauselman 242 tunnustamista, joka on perusta Palestiinan valtion luomiselle Israelin rinnalle. Syyrian presidentin Hafez Al-Assadin käskystä, joka pitää PLO: ta esteenä libanonilaisten hegemonian halulle, Ahmed Jibril ja hänen miehensä osallistuvat kahteen hyökkäykseen Arafatistien viimeistä aukiota vastaan setrit. : Tripolin piiritys vuonna 1983 ja “leirien sota” vuosina 1985-1987.

Sinulla on 31,33% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

tämä