August 1, 2021

Esther Bejarano, yksi Auschwitzin orkesterin viimeisistä eloonjääneistä, on kuollut

Hän oli yksi viimeisistä selviytyneistä Auschwitzin naisorkesterista. Saksalainen Esther Bejarano kuoli perjantaina 9. – lauantai 10. heinäkuuta öisin 96-vuotiaana, ilmoitti koulutuskeskuksen johtaja Anne-Frank, Twitterissä. “Hän omisti elämänsä musiikille sekä rasismin ja antisemitismin torjunnalle”, kirjoitti Meron Mendel.

Saarlouisissa syntynyt nuori nainen karkotettiin ensimmäisen kerran Auschwitziin huhtikuussa 1943, ennen kuin hänet siirrettiin Ravensbrückin leirille saman vuoden marraskuussa. Natsit murhasivat hänen vanhempansa ja sisarensa. Esther Bejarano pelastettiin, koska hän oli muusikko.

Hänet oli palkattu Auschwitzin naisorkesteriin soittamaan harmonikkaa, vaikka hän pystyi soittamaan vain pianoa. Muiden muusikoiden kanssa hänen oli soitettava vangeille ja karkotetuille, kun saattueet kaadettiin. Vuonna 2014 hän kertoi saksalaiselle kansainväliselle radioasemalle Deutsche Welle: “Tiesit, että heidät kaasutetaan, ja kaikki mitä voit tehdä, oli seistä siellä ja pelata. “

“Rasismin ja antisemitismin torjunnan ääni”

“Tärkeä ääni rasismin ja antisemitismin torjunnassa on kuollut”, a reagoi Twitterissä Saksan ulkoministeri Heiko Maas korostaen sitä “Sen elinvoima ja uskomaton historia” pakotettu ihailu.

Sodan jälkeen Esther Bejarano oli muuttanut Palestiinaan ja asunut lähes viisitoista vuotta Israelissa, ennen kuin palasi Saksaan, jossa hän oli vuosien ajan kertonut tarinansa. Viime vuosina hän varoitti äärioikeiston noususta. “Niille, jotka ovat kokeneet tämän [la déportation], emme voi kuvata kuinka vakavaa se on “hän vaati vedoten erityisesti muukalaisvihamieliseen ja muslimivastaiseen Pegida-liikkeeseen ja äärioikeistolaiseen AfD-puolueeseen.

Saksassa erittäin suosittu hahmo, hän kirjoitti useita omaelämäkerrallisia romaaneja, omistautui laulamiseen ja toimintaansa Auschwitzin kansainvälisessä komiteassa.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Koko perheensä puolesta: Benjamin Orenstein, yksi viimeisistä holokaustista selvinneistä

Maailma AFP: n kanssatäältä