August 2, 2021

Etelä-Sudanissa kilpailu raskaana olevien naisten kuolemasta

Martha Nyadin saapui Udierin terveyskeskukseen kosteana toukokuun aamuna puupaloista, bambusta ja huopista valmistetuilla paareilla. Aamunkoitteesta lähteneet kahdeksan miestä veivät vuorotellen tuntikausia kuljettaakseen hänet sinne. He kävivät viisitoista kilometriä mutaisia ​​polkuja ja tiheään kasvillisuuteen hukkuneita ratoja. Kilpailu valitettavasti banaalista kuolemaa vastaan ​​tällä Etelä-Sudanin alueella, jolla ei ole terveydenhuollon infrastruktuuria, Ylä-Niilin itäisen osavaltion suojen sydämessä.

Martha Nyadin on tajuton hoidonsa aikana ihmeellinen. Päivä aikaisemmin hän oli synnyttänyt neljännen lapsensa yhdessä perinteisistä leireistä, joissa Nuer-perheet ja heidän monet nautakarjansa asuvat yhdessä. Kun synnytys alkoi, oli liian myöhäistä seurata nuorta naista Udieriin. Anopan antamasta hoidosta huolimatta hän menetti paljon verta. Verenvuoto, jonka hoitajat onnistuivat pysäyttämään vasta seuraavana päivänä, juuri ajoissa pelastaakseen hänet.

Lue myös Etelä-Sudan: perinteistä lakiin, naisten hidas marssi kohti vapautumista

Kymmenen vuotta itsenäistymisen jälkeen Etelä-Sudan on edelleen yksi planeetan osavaltioista, jolla on vähiten varustusta ja terveydenhoitohenkilöstöä. Vastasyntyneiden kuolleisuus kärsi 38,6 lapsesta tuhatta kohti vuonna 2019 Yhdistyneiden Kansakuntien tietojen mukaan. Hieman yli yksi sadasta naisesta kuoli edelleen synnytyksessä siellä vuonna 2017. Hyvin korkea verrattuna naapurimaihin, kuten Sudan (0,3%) tai Etiopia (0,4%).

Vuosikymmenien taistelun jälkeen Khartumin takavarikointia Etelä-Sudanin toivoma kehitys on edelleen maaseudun miraa. Sota, joka oli jatkunut vuonna 2013, sai tällä kertaa dinka-presidentti Salva Kiirin kannattajat hänen varapuheenjohtajansa, nuerilaisen Riek Macharin kannattajiin, päättyneen viisi vuotta myöhemmin allekirjoittamalla molempien välillä rauhansopimuksen. leireillä. Konflikti ei ole vielä kaukana ratkaisemisesta. Tilanne on erityisen tuskallinen naisille: ensimmäisiin väkivallan uhreihin heihin kohdistuu myös eniten peruspalvelujen lähes täydellinen puute.

“Kaikki tiet on estetty”

Udierissa, yhdessä Riek Macharin linnoituksista, jännitteet ovat edelleen liian suuria, jotta paikalliset asukkaat pääsisivät sairaaloihin Bunjissa, sata kilometriä pohjoiseen, tai Gambelassa Etiopiassa. Ne ovat ainoat laitokset, jotka voivat tehdä keisarileikkauksia alueella, mutta “Kaikki tiet ovat tukossa, ja vain kansalaisjärjestöt toimittavat huumeita”, valittaa Puot Leng Bidit, 35, kylän ensimmäinen ja ainoa kätilö.

Parempien puuttuessa potilaiden on mentävä pieneen perusterveyskeskukseen. Vaikka 90% synnytyksistä tapahtuu edelleen ilman lääketieteellistä seurantaa, useimmiten kotona, Udierin vastasyntyneiden hoidosta on hyötynyt vähintään 3114 naista, eli hieman yli kolmasosa alueen raskaana olevista naisista. Todellinen menestys tälle rakenteelle, jota vuodesta 2016 lähtien tukee Punaisen Ristin kansainvälinen komitea, joka osallistuu myös perinteisten syntymähenkilöstön koulutukseen.

Lue myös Etelä-Sudanissa naisten pitkä taistelu paikan löytämiseksi politiikassa

Nämä gam (“Joka pitää lasta kädessä”, nuer-kielellä) ovat välittäneet tietonsa äidiltä tyttärelle sukupolvien ajan. Mary Nyanthow, 50-vuotias ja kahdeksan lasta, aloitti näin, jäljittelemällä häntä, joka synnytti hänet. Vuodesta 2016 hän on harjoittanut kätilöiden kanssa terveyskeskuksessa. ”Moderni tapa on paljon parempi kuin perinteinen tapahän uskoo. Esimerkiksi ennen kuin meillä ei ollut partaterää leikkaamaan johtoa, käytimme terävää ruohoa. ”

Synnytyshoitaja on luopunut myös tietyistä kylissä edelleen yleisesti levinneistä käytännöistä, kuten sellaisista, jotka koostuvat juuri synnyttäneen naisen istuttamisesta kuivatulla lannalla, verenvuodon pysäyttämiseksi tai paljain käsin pidätetyn istukan poistamiseen, mikä on todennäköistä aiheuttaa synnytyksen jälkeisiä verenvuotoja. “Jos istukka on jumissa, vietän naisen terveyskeskukseen, jossa hän voi hoitaa”, vakuuttaa Mary Nyanthow.

Harjoitukset ovat varmasti hyviä. “Ihmiset kunnioittavat meitä enemmän, he kuuntelevat meitä ja seuraavat neuvojamme”, toivottaa Nyakuothni Lual Tut, 48, perinteisen syntymishenkilön, joka asuu karjaleirillä lähellä Udieria. Siellä, Kuerkenessä, mutainen joki on ainoa veden lähde. Sieltä pyydetään mudakaloja, joita pidetään – kuivattuina tai savustettuina – kuukausia. Tytöt painavat maissia, joka jauhetaan jauhoksi raskasta kiveä käyttäen.

Uhrattu vuohi

Istuu hänen edessään vasara Olkikattoisella Nyakoang Dobul, 20-vuotias ja raskaana toisen lapsensa kanssa, pinoaa: ”Menin naimisiin 17-vuotiaana pojan kanssa, josta rakastin ja joka myös minua. Hän on Etiopiassa opiskelemassa. “ Nuori nainen, hän jää leiriin huolehtimaan lapsista. Hänen mukaansa syntymätön syntyy äitiysosastolla.

Mutta gam ja hoitajien kanssa, perheiden vakuuttaminen lääketieteellisen hoidon tarpeesta ei ole aina helppoa. Nuer-kulttuuri sanelee, että nainen, jonka synnytys kestää liian kauan, itse asiassa peittää lapsen todellisen isän henkilöllisyyden mieheltään ja hänen appensa. ”Ihmiset luulevat vauvan piilevän, koska hän pelkää tavata tämän perheen, josta hän ei ole kotoisin, ja että hän kieltäytyy tulemasta, kunnes äiti kertoo totuuden., selittävät John Wiyual Gatkuoth ja James Luny Yuol, molemmat yhteisön johtajat. Tänään, menemme edelleen klinikalle tällaisessa tilanteessa. “ Meidän on vielä päästävä sinne ajoissa.

Nyaluak Jok, 37-vuotias ja seitsemän lasta, ei ollut niin onnekas. Toukokuussa 2020 hänellä oli kahdeksannen raskautensa jälkeen fisteli, joka oli ensimmäinen avioliitossaan miehen kanssa, joka oli “perinyt” häneltä aviomiehensä kuoleman jälkeen levirate-perinteen mukaan, eli leski menee naimisiin uudelleen aviomies tai aviomiehen toinen miespuolinen sukulainen. Vauva oli liian iso, kun syntymä alkoi. Esi-isä, kuultuaan syrjäisessä kylässä, paljasti perheelle veriyhteyden synnyttäjän ja uuden aviomiehen välillä. Siksi kyseessä oli insesti, joka oli ehdottomasti kielletty Nuer-kulttuurissa. Vuohi piti uhrata hengellisen johtajan läsnä ollessa. Nyaluak Jok oli kolmannella synnytyspäivällään, kun hänet vietiin lopulta Bunjin sairaalaan.

Lääkäri Evan Atar Adaha, Etelä-Sudanin kirurgi, myönsi Nansen-palkinnon Yhdistyneiden Kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutetulle vuonna 2018, operoi häntä ensimmäisen kerran, poisti eloton vauva ja leikkautti nuorta naista muutaman päivän. myöhemmin, kun haava näytti avautuvan uudelleen. “Alkoi parantua ja parantua, kun yhtäkkiä virtsa alkoi virrata itsestään”, muistaa Nyaluak Jok. Vuoden 2021 alussa hän pystyi hyötymään uudesta korjaavasta toiminnasta pääkaupungissa Jubassa. “Jos Etelä-Sudanissa olisi hyviä johtajia, kansalaiset eivät kärsisi niin paljon, ja lapseni henki olisi voitu pelastaa”hän uskoo.

Yhteenveto sarjasta “Etelä-Sudan: Keskeneräinen valtio”

nämä tiedot