August 2, 2021

Etiopian parlamenttivaalit vahvistavat pääministeri Abiy Ahmedia

Pääministeri Abiy Ahmed oli tyytyväinen lauantaina 10. heinäkuuta Etiopiassa pidettyjen vaalien tuloksiin, jotka vaalilautakunnan mukaan antoivat ylivoimaisen enemmistön hänen johtamalleen puolueelle, Hyvinvointipuolueelle. Lauantai-iltana ilmoitettujen tulosten mukaan PP sai 421 paikkaa 436 paikasta, joista äänestettiin. Sitten komission lähettämissä asiakirjoissa täsmennettiin, että uudesta äänestyksestä on äänestettävä 10 vaalipiiriä ja 3: sta uudelleen.

“Näitä vaaleja pidetään historiallisina”Herra Abiy sanoi Twitterissä lauantai-iltana julkaistussa lausunnossa. Pääministeri, 44, lisäsi, että hänen hyvinvointipuolueensa oli “Onnellinen siitä, että kansan tahto on valinnut hallitsemaan maata”.

21. kesäkuuta Abiy ilmestyi äänestäjien edessä ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hänet nimitettiin vuonna 2018, Afrikan toiseksi väkirikkaimmassa maassa järkyttäneen hallitustenvastaisen mielenosoituksen jälkeen. Hänen puolueensa voitto tasoittaa tietä uudelle kaudelle Abiy Ahmedille.

Toteutettavat poliittiset ja taloudelliset uudistukset

Vuonna 2019 Nobelin rauhanpalkinnon voittaja pääministeri halusi saada kansan voitelun, jota häneltä puuttui meneillään olevien poliittisten ja taloudellisten uudistusten toteuttamiseksi, mutta myös sotilaallisia operaatioita, kuten kahdeksan kuukautta kestänyt Tigrayssa, jossa verilöyly ja kasvava nälänhätä ovat pilanneet sen reformistisen kuvan.

Näiden maan historian demokraattisimpina luvattujen vaalien avulla herra Abiy aikoi tehdä päätöksen aikaisempien kyselyjen perusteella, joihin oli vaikuttanut sorto ja Neuvostoliiton tulokset. Vuosina 2010 ja 2015 silloinen hallituskoalitio ja sen liittolaiset saivat kaikki paikat. Vuonna 2005 avoimempi äänestys oli antanut vastustuksen edetä, mutta tulosten kiistäminen oli johtanut verisiin sortotoimiin mielenosoittajia vastaan.

Äänestystä lykättiin kahdesti koronaviruspandemian vuoksi ja annettiin sitten enemmän aikaa vaalilautakunnalle, joka joutui kohtaamaan logistisia haasteita. Tästä viivästyksestä huolimatta äänestystä ei järjestetty noin viidennessä maan 547 vaalipiiristä johtuen logistiikkaongelmista tai etnisestä väkivallasta, joka lisääntyi herra Abiyn johdolla. Suurimman osan puuttuvista vaalipiireistä on äänestettävä 6. syyskuuta.

Tigraylle ei kuitenkaan ole asetettu päivämäärää, missä “Säilyttää järjestys” herra Abiy aloitti marraskuussa toisinajattelevien alueviranomaisten poistamiseksi on kasvanut tuhoisaksi konfliktiksi. Kapinallisten vastahyökkäyksen edessä hallitus julisti tulitauon kesäkuun lopussa.

Boikotit vaalit

Joillakin alueilla, jotka vielä äänestivät, vaalikampanja oli lähes näkymätön, vihamielisen ympäristön tukahduttama. Oromian alueella, joka on maan väkirikkain ja jossa herra Abiy syntyi, suuret oppositiopuolueet, kuten Oromon federalistinen kongressi (OFC) ja Oromon vapautusrintama (OLF), boikotoivat vaaleja tuomiten pidätyksen. joidenkin heidän ehdokkaidensa tai toimistojensa potkut.

Etiopian ihmisoikeuskomissio (EHRC), hallitukseen kuuluva riippumaton elin, totesi alustavassa kertomuksessa, ettei “Massiiviset, yleistetyt ja järjestelmälliset rikkomukset” vaalien aikana.

Mutta joissakin vaalipiireissä se on todennut “Sopimattomat pidätykset”, pelottelu ja “Häirintä” tarkkailijat ja toimittajat ennen äänestystä ja sen jälkeen. Oromian alueella havaitsi myös EHRC “Useita murhia” sisään “Äänestystä edeltävät päivät”.

Oppositiopuolueen Amharan kansallinen liike esitti useita valituksia vaalilautakunnalle.

Lue myös Etiopia äänestää huolen ja väkivallan keskellä
Lue myös Etiopia: Oromiassa voimakas epäluottamus hallitsee 21. kesäkuuta pidettäviä parlamenttivaaleja

Maailma AFP: n kanssa

sivu