July 31, 2021

Festival d’Avignonissa Maguy Marin, Koen Augustijnen ja Rosalba Torres Guerrero pakenivat Kreikassa

Siisti, se on. Siisti, se pysyy ja vielä pahempaa. Esityksen vaihe Katso tarkemmin, koreografi Maguy Marin, johtaa välittömästi kysymykseen: kuinka tanssi löytää tiensä sisustukseen ja lisävarusteisiin, jotka vievät Théâtre Benoît-XII: n näyttämön reunaan? Ellet liiku vakavasti, ensi silmäyksellä on mahdotonta puristaa neljän matalan tomaatin, heinäsuovien, kreikkalaisen pylvään, täältä ja täältä, puunrungot, metallinen pylvästen metsä, kaikki tiukat. -liima.

Tanssi siis sanan tarkassa merkityksessä ei tule sen katsomaan tulleiden katsojien valitettavaksi Maguy Marinin ainoalle nimelle. Mutta siirrymme kuitenkin joustavasti tuhannen ja yhden kuvan, videon, postikortin ja arkistokuvan välillä, jotka tämä pala innoittamana Peloponnesoksen sota, Thucydides, lehtiä intohimoisesti ja tarkasti.

Pieni teatteri

Maguy Marin uudistaa täällä teatterisuonellaan, joka on jo tutkittu vuonna Turbo (2007), Lucretian runoista tai Taistelun kuvaus (2009), joka perustui Homèreen, Victor Hugoon, Charles Péguyyn … Kirjallisuuden ihastunut hän osaa kuunnella ja veistää kieliä, tuoda esiin sanoja ja teemoja muuttamalla esiintyjät, tässä neljä lukijaa, lausujiksi ja muusikoiksi. Heidän voimakas ääni kutoo Spartan ja Ateenan välisen konfliktin monimutkaisen historian V: lläe vuosisadalla eKr. perustamalla ajaton taistelukenttä.

Sykkivien lyömäsoittimien taustalla tämän tekstiketjun välittävät Anca Benen ja David Mambouchin ohjaamat elokuvat. Heijastettuina erilaisille näytöille kaikissa muodoissa, ne muodostavat mosaiikin, joka hohtaa kuin auringon polttama maisema. Ne havainnollistavat leikin avulla ja yksityiskohtaisesti sotureiden strategioita ja seikkailuja. Ja presto, taitettu paperi saa veneen näyttämään, sitten koko laivasto valmiina merivoimien hyökkäykseen; muoviset hahmot seisovat kuin armeija; vanhanaikaiset koulukartat muistuttavat maiden ääriviivoja…

Tämä petollisesti naiivi ja lapsellinen käännös, joka tekee siitä hunajan (kreikan!) Pienen teatterin, onnistuu konkretisoimaan sodien kaupalliset ja inhimilliset arvot, joiden Maguy Marin laajentaa spektria tähän päivään asti. Samalla kun esiintyjät asettavat vesimeloni-astian lavalle maistellessaan viikunoita, miettimme muovimaisemaa, jota he manipuloivat näkyään. Heitto sinistä kangasta, ja tässä olemme Egeanmeren laidalla. Mikä saa jotkut katsojat haluamaan lukea – tai lukea – Thucydides.

Sinulla on 46,16% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Opi lisää