August 1, 2021

Kuinka Pohjois-Irlanti kamppailee Brexitin kanssa

MinäPohjois-Irlannissa monet valmistautuvat kuumiin päiviin, mahdollisesti tuhopolttoilla. Brexitin jälkeinen kiista aiheuttaa koko alueelle stressiä. Tavaroiden toimituksia Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin välillä on valvottu tammikuusta lähtien. Tätä vaatii Boris Johnsonin hallituksen ja EU: n allekirjoittama Pohjois-Irlannin pöytäkirja EU: n erosopimuksesta. Tavaroiden kuljetusta Irlanninmeren yli yritysten on toimitettava laajat tulli-ilmoitukset ja todistukset erityisesti elintarvikkeita ja maataloustuotteita varten. Kauppa tuntuu halvaantuneen tästä. Pohjois-Irlannin supermarketit kamppailivat alun perin täyttääkseen hyllyt elintarvikkeilla.

Monet englantilaiset kuljetusliikkeet ja verkkokaupat ovat lopettaneet toimitukset tullien takia. “Makkarasota” on provosoinut otsikoita viikkoja – kyse on jäähdytetyn lihan ja makkaroiden EU: n tuontitarkastusten uhasta. Kesäkuun lopussa sovittiin uudesta kolmen kuukauden lisäajasta, jotta brittiläiset lihatuotteet voidaan toimittaa Pohjois-Irlantiin.

Pohjois-Irlannin vuosittaisen “marssikauden” kohokohta

EU: n kanssa neuvotteleva brittiläinen Brexit-ministeri Lord Frost pitää Pohjois-Irlannin pöytäkirjaa nykyisessä muodossaan kestämättömänä ja kehottaa EU: ta sopimaan käytännöllisestä helpottamisesta. Pöytäkirjan tarkoituksena on estää kova (tulli) rajan asettaminen Irlannin alueelle, mikä voisi vaarantaa rauhan. Pohjois-Irlanti on tosiasiallisesti edelleen EU: n tulliliitossa ja sisämarkkinoilla. Siksi tavaroiden toimituksia Irlannin merellä on valvottava. Brittiläiset suuntautuneet “unionistit” tuntevat pettämistä. He pelkäävät, että pieni, vain 1,8 miljoonan ihmisen Pohjois-Irlanti eroaa vähitellen valtakunnasta.

Jännitteet voivat voimistua lähipäivinä. Se on kohokohta Pohjois-Irlannin vuosittaisella “marssikaudella”. 12. heinäkuuta oranssin ritarikunnan brittiläiset protestanttiset ”lojalistit” marssivat jälleen Belfastin, Londonderryn kaduilla ja muualla. Yli sata paraattia rumpurullilla ja lipuilla on ilmoitettu. Edellisenä iltana lojalistit sytyttivät jälleen suuria kokkoja, jotka muistuttivat majakkaa, jota Englannin kuningas William III: n joukot käyttivät vuonna 1690. (oranssista), joka voitti seuraavana päivänä ratkaisevan voiton irtautuneiden irlantilaisten joukkojen yli Boyne. Tämä konfliktien ajelema historia on edelleen virulentti tänään. Kolme vuosikymmentä verinen sisällissota katolisten kansallismielisten ja protestanttisten unionistien välillä päättyi vasta vuoden 1998 perjantaina pidettyyn sopimukseen. Tänä vuonna ei ole odotettavissa vain kokkoja 11. heinäkuuta, vaan mahdollisesti myös tuhopoltto- ja mielenosoituksia Euroopan unionia vastaan. Unionistien on kirjoitettu julisteille ”EU out of Ulster”.

Lontoo puolestaan ​​pyrkii lisäämään EU: n painostusta tekemään myönnytyksiä ja vaatia vähemmän valvontaa Irlanninmerellä. Toimitukset Pohjois-Irlannin supermarketteihin tulisi heiluttaa ilman tulliasiakirjoja. Brexitin ministeri David Frost on ilmoittanut, että Johnsonin hallinto esittelee “uuden lähestymistavan” 22. heinäkuuta mennessä. Joten voisi tapahtua yksipuolinen toiminta kahden seuraavan viikon aikana. Britannian hallitus pidensi jo maaliskuussa yksipuolisesti siirtymäkautta, jonka aikana eläinten, lihan ja maataloustuotteiden tuontia Pohjois-Irlantiin koskevat EU: n säännöt keskeytettiin kolmella kuukaudella syyskuun loppuun saakka.

Tieto ei ole koskaan ollut arvokkaampaa

Saa ilmainen pääsy kaikkiin FAZ.NET-sivuston artikkeleihin 30 päivän ajan F + -palvelun avulla.

LUE F + NYT

Euroopan komissio vastasi rikkomusmenettelyillä. “Viime viikot olisivat olleet intensiivisiä”, sanoi EU: n korkea virkamies, joka tiivisti äskettäin Pohjois-Irlannin pöytäkirjaa koskevan kiistan – Brysselin näkökulmasta selvästi aliarvioinnin. Varsinkin Ranskan hallitus on painostanut voimakkaammin brittejä kovemmin ja vaatinut vastatoimia. Jos Ison-Britannian hallitus toteuttaa “muita yksipuolisia toimia”, Yhdistynyt kuningaskunta on “suostutteltava olemaan uskollinen sopimukselle kaikin käytettävissä olevin keinoin”, ilmoitti komission varapuheenjohtaja Šefcovic kesäkuussa. Tarkemmin sanottuna kyse oli rankaisutariffeista brittiläisten tavaroiden tuonnissa EU: hun.

Loppujen lopuksi ainakin komissio oli sovittelevampi. EU on ehdottanut tarkistavan omia lääkkeiden hyväksymissääntöjään geneeristen lääkkeiden toimittamisen helpottamiseksi Pohjois-Irlantiin. Sama koskee näennäisesti banaalista kysymystä siitä, miten opaskoirien sujuva rajanylitys voidaan varmistaa. “Haluamme pysyä Pohjois-Irlannin ihmisten rinnalla”, kommentoi komission edustaja tätä kurssia, mutta rajoitti välittömästi: “Mutta osoitamme myös kaiken tarvittavan vakavuuden, jos Iso-Britannia ei täytä Pohjois-Irlannin pöytäkirjan mukaisia ​​velvoitteitaan.”

Britannian on nyt käytettävä vakavasti jäähdytetyn lihan “uutta” siirtymäkautta 30. syyskuuta asti vakavan ratkaisun löytämiseksi. “Emme voi uusia jaksoa kolmen kuukauden välein, koska britit eivät tee kotitehtäviä”, komissio sanoi. “Tarvitsemme pysyvän ratkaisun.”

.

napsauttamalla lue tämä