August 4, 2021

“Lippupäivä”, Sean Pennin ja tyttärensä tunteellinen tandemi

VIRALLINEN VALINTA – KILPAILUSSA

Sean Pennillä on paljon rohkeutta palata Cannesiin. Viisi vuotta sitten hänen elokuvansa valittiin kilpailussa, Viimeiset kasvot, tarina kahdesta humanitaarisesta ja rakastavasta lääkäristä (Javier Bardem ja Charlize Theron), jotka teeskentelivät kamppailevan sodassa Afrikassa, oli yksimielisesti häntä vastaan. Sanottiin, että tällaisen epäonnistumisen jälkeen amerikkalainen tähti ei voinut pärjätä paremmin. Ja itse asiassa Lippupäivä ei pitäisi herättää sekaannusta.

Lue myös: “Viimeiset kasvot”, Sean Pennin säädytön huuto

Elokuva on sovitettu amerikkalaisen toimittajan Jennifer Vogelin muistelmasta, Flim-Flam Man: Isäni väärennetyn elämän todellinen tarina (Simon & Schuster, 2005, kääntämätön), jäljittelemällä hänen myrskyisää suhdettaan pankkiröövään ja väärentäjään. John (Sean Penn) syntyi 14. kesäkuuta, päivänä, jolloin vietettiin tähti ja piikkilippu kansalliseksi lipuksi vuonna 1777. Tämä vuosipäivä on varsin symboli miehelle, joka haaveilee suuresti itselleen ja perheelleen.

Hänen karisminsa ja viehätyksensä lumoavat lastensa Jenniferin (Dylan Penn) ja Nickin (Hopper Jack Penn, Dylanin veli) jokapäiväisen elämän, mutta John kerää vain velkoja ja eräänä päivänä päätyy jättämään talon, jättäen vaimonsa. Patty (Katheryn Winnick) ja kaksi vauvaa ruokkimaan. Tämä itsekäs ja valehteleva isä onnistuu pysymään myötätuntoisena, kun taas eron tuhoama äiti alkaa juoda ja hylkää lapset.

Perhe-albumi

Lippupäivä alkaa melko hienosti, syöksymällä 1970- ja 1980-luvun murtuneeseen Amerikkaan hopeakuvallaan ja onnellisilla hetkillään ikään kuin ne olisi paljastettu vanhasta videokamerasta. Lapset kasvavat rikkoutuneen äidin ja isän välillä, joka aina uskoo – tai uskoo – että hänen ”liiketoimintansa”, sana, jonka hän toistaa yhä uudelleen, lopulta toimii. Isä työskentelee liike-elämässä, mutta mikä se on? Tämä kysymys vaivaa Jenniferiä. John on poissa, mutta hän “jätti” tyttärelleen jotakin: sekoitus iloa ja elämäntapaa sekä kiivaan halun keksiä elämänsä ja jättää jälki.

30-vuotiaalla Dylan Pennillä on tarkka, tarkka peli, joka ei koskaan liioittele sitä. Sean Pennin ja Robin Wrightin tytär, näyttelijä ja malli, onnistuu astumaan hieman marginaalisen nuoren tytön ihoon, joka vaeltaa, ottaa huumeita, asettaa itsensä vaaraan tietäen rajansa. Sean Penn nauttii elokuvan kuvaamisesta nuoresta näyttelijästä erilaisissa asenteissaan, goottilaisina ja ruskeana vaikeina vuosina, sitten vaaleana ja luonnollisena lupaavana nuorena toimittajana.

Sinulla on jäljellä 32,03% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

lue artikkeli