August 2, 2021

mysteeri on edelleen ratkaisematta, Haiti pyytää Washingtonia lähettämään joukkoja

Kolme päivää sen jälkeen, kun Haitin presidentti Jovenel Moïse oli täynnä luoteja kotonaan, maan viranomaiset sanoivat perjantaina 9. heinäkuuta pyytäneensä Yhdysvaltoja ja YK: ta lähettämään joukkoja turvaamaan strategisia paikkoja. ettei heitä sabotoida, kun taas mysteeri säilyi hänen murhastaan.

Jos tiedämme, että presidentin teloittanut aseellinen kommando koostui 28 ihmisestä (26 kolumbialaista ja kaksi haitilaista alkuperää olevaa amerikkalaista), tämän teon syistä tai hänen sponsoriensa henkilöllisyydestä ei ole tullut esiin yksityiskohtia. Kolumbian vanhemmat poliisi- ja armeijakomennot sanoivat Bogotassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että ainakin 17 entistä kolumbialaista sotilasta epäillään osallistuneen murhaan.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Presidentti Jovenel Moïsen murha upottaa Haitin kaaokseen

Peläten, että elintärkeä infrastruktuuri, kuten satamat, lentokentät, öljyterminaalit tai öljytuotteiden kuljetus, voidaan kohdistaa sekaannukseen, Haitin hallitus pyysi Washingtonia ja Yhdistyneitä Kansakuntia lähettämään joukkoja niiden turvaamiseksi.

“Presidentin salamurhan jälkeen ajattelimme, että palkkasoturit voisivat tuhota jonkin infrastruktuurin luodakseen kaaoksen maassa. Keskustelun aikana Yhdysvaltain ulkoministerin ja YK: n kanssa esitimme tämän pyynnön “, kertoi vaaliasioista vastaava ministeri Agence France-Presse (AFP) Mathias Pierre.

Pidätykset

Yhdysvaltain ulkoministeriö vahvisti edustajan välityksellä, että Haitin hallituksella oli “Pyydetty turvallisuus- ja tutkinta-apu”. “Olemme säännöllisesti yhteydessä Haitin virkamiehiin keskustellaksemme siitä, miten Yhdysvallat voi auttaa”, ulkoministeriön mukaan.

Lue myös Washington kohtasi jälleen Haitin kaaoksen

YK: n diplomaattilähde oli aiemmin ilmoittanut, että Haitin viranomaiset olivat esittäneet tämän pyynnön lentokentän ja öljylaitosten suojelemiseksi, mutta turvallisuusneuvoston päätös oli tarpeen tätä tarkoitusta varten.

Haitin poliisin mukaan pidätettiin seitsemäntoista henkilöä – viisitoista kolumbialaista ja kaksi amerikkalaista – osallistumisestaan ​​presidentti Moïsen murhaan. Poliisi tappoi myös kolme kolumbialaista, joita syytettiin kommandon jäsenyydestä, kun taas kahdeksan muuta oli vielä vapaana, sanoi Haitin poliisin pääjohtaja Léon Charles, vaikka tuloksetkin poikkesivat hieman muiden virallisten lähteiden mukaan.

Poliisi otti vastaan ​​hyökkääjien väitetysti käyttämät aseet ja varusteet, mukaan lukien machetet, kannettavat tietokoneet ja Kolumbian passit, ja näytettiin sitten lehdistölle, samoin kuin useita epäiltyjä riviin seinää vasten ja käsiraudoissa.

Taipei puolestaan ​​ilmoitti perjantaina, että 11 epäiltyä on pidätetty Taiwanin suurlähetystön kompleksissa Port-au-Princessä.

Vahvistamatta Yhdysvaltojen kansalaisten pidätyksiä Yhdysvallat sanoo lähettävänsä FBI: n ja maan sisäisen turvallisuuden virkamiehet Port-au-Princeen “Niin nopeasti kuin mahdollista”.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Haiti: Port-au-Prince’ssa “kaaos on täydellinen, jengit ovat kaikkialla, ylivarustettuja ja hallitsemattomalla väkivallalla”

Poliittinen kaaos

Useiden päivien ajan halvaantunut Port-au-Prince ja ympäröivät alueet heräsivät perjantaina ilmeisessä ja epävarmassa rauhassa, AFP totesi paikan päällä. Julkinen liikenne, pankit, bensiinipumput, katukaupat ja julkishallinto alkoivat toimia uudelleen, ja ihmiset ryöstivät supermarketeista varastoimaan perustarvikkeita. “En tiedä mitä tapahtuu huomenna tai ylihuomenna maassa, joten valmistaudun huonoihin päiviin. Ostan ensisijaisesti mitä tahansa, joka voidaan säilyttää useita päiviä », kertoo AFP Marjorylle, joka oli ostoksilla supermarketissa Port-au-Princessä.

Maassa kuitenkin kaikki pysyivät etsimässä ja yrittivät ymmärtää, kuinka tällainen hyökkäys olisi voinut tapahtua. Vanhemmat poliisivirkamiehet, jotka ovat suoraan vastuussa Haitin presidentin turvallisuudesta, ovat erityisen kuumalla paikalla ja kutsutaan oikeuteen, ilmoitti torstaina Port-au-Princen pääsyyttäjä Mr.e Sänky-Ford Claude. ”En nähnyt yhtään poliisin uhria paitsi presidentti ja hänen vaimonsa. Jos olet vastuussa presidentin turvallisuudesta, missä olet ollut? Mitä teit välttääksesi tämän presidentin kohtalon? “, kysyi Me Sänky-Ford Claude. Toiset jopa ihmettelivät näiden poliisien mahdollista osallistumista, mikä lisäsi hämmennystä.

Tämä hyökkäys epävakaa entisestään epävarmuuden vaivaaman Amerikan köyhimmän maan. Kaksi miestä väittää johtavansa 11 miljoonan ihmisen kansaa, joista yli puolet on alle 20-vuotiaita. Yksi 53-vuotiaana kuolleen Jovenel Moïsen viimeisistä poliittisista eleistä oli nimittää monipuolinen pääministeri Ariel Henry maanantaina. . Mutta muutama tunti tragedian jälkeen siirtymäkauden pääministeri Claude Joseph julisti piiritysvaltion kahdeksi viikoksi ja vahvisti toimeenpanovaltaa. Vaikka oppositio syytti Josephia vallan tarttumisesta, YK: n Haitissa toimiva edustaja piti häntä vastuuviranomaisena, koska Ariel Henryä ei ollut vielä vannottu valinnan aikaan. salamurha.

Maa oli jo upotettu institutionaaliseen kriisiin: Jovenel Moïse ei ollut järjestänyt vaaleja sen jälkeen, kun hän tuli valtaan vuoden 2017 alussa, eikä maalla ole ollut parlamenttia tammikuusta 2020 lähtien.

Maailma AFP: n kanssa

klikkaa tästä