August 4, 2021

“valtio ottaisi merkittävän riskin rokotteen asettamisesta”, terveyslainsäädännön lakimiehen mukaan

Delta-variantin lisääntyvän voiman yhteydessä keskustellaan terveydenhuollon työntekijöiden rokotuksista. Hallitus valmistelee nyt lakiehdotusta sen pakottamiseksi. Marc-Olivier Conti on terveydenhoitolakiin erikoistunut asianajaja Nancyssa. Hän vastaa kysymyksiimme.

Ranska harkitsee Covid-19-rokotusten asettamista pakollisiksi terveydenhuollon työntekijöille. Toimenpide, jota vain Italia soveltaa jo Euroopassa. Ensimmäiset Pfizer-BioNTech -tuotteen injektiot tapahtuivat joulukuussa 2020, ja etusija annettiin hoitokodissa asuville hoitohenkilökunnalle. Ja mitä tänään tehdä tulenkestävien hoitajien kanssa? Marc-Olivier Conti on Nancyn terveyslainsäädäntöön erikoistunut lakimies. Lauantaina 10. heinäkuuta 2021 hän vastaa kysymyksiimme.

Tieteellinen neuvosto suosittelee hoitajille rokotusvelvollisuutta. Mitä meidän pitäisi ajatella?

Esimerkiksi hepatiitti B -rokote on peräisin vuodelta 1982, mutta siitä tehtiin pakollinen vasta vuonna 1991 kaikilla tiedämme olevilla ongelmilla, jotka liittyivät etenkin multippeliskleroosiin jne.… (Joista valtio on ottanut vastuun solidaarisuusrahasto). Rokote vastaan myös influenssa keskeytettiin kerrallaan (vuonna 2012 Ranska päätti keskeyttää “ennalta varautumisen” kausiluonteisten influenssarokotteiden erien jakamisen), mikä selittää joidenkin laillisen haluttomuuden. Vaikka tiedämme, että influenssarokotus on tehokkain ehkäisevä toimenpide influenssaa vastaan.
Covid-19-rokotteen osalta jotkut hoitajat ovat haluttomia, koska ei ole samanlaista jälkikäteen kuin näillä muilla pakollisilla rokotteilla, jotka he ovat jo suorittaneet.

Voimme nähdä sen selvästi viime päivinä, että hallitus painostaa myös hoitokodin henkilökuntaa. Mutta miksi odotit niin kauan?

Kaikille valtio ottaisi merkittävän riskin määrätä tämä rokote, koska se sitten kantaisi vastuunsa ongelmista ja haitallisista vaikutuksista pitkäaikaiseen terveyteen. Lisäksi oikeuskäytäntö näistä muista rokotteista, joista on tullut pakollisia aiemmin, vahvistaa, että aina on jotain, josta on keskusteltava oikeudenkäynnin yhteydessä.
Voimme kuvitella, että hallitus haluaa määrätä tämän rokotuksen, kuten jo Italiassa tehdään. Italialaisissa naapureissamme hoitajille, jotka kieltäytyvät alistumasta rokotusvelvollisuuteen, määrätään seuraamuksia tehtävän muutoksena tai jopa palkan keskeyttämisenä. Nämä seuraamustoimenpiteet ovat sellaisia, että terveydenhoitoryhmät ovat ryhtyneet oikeustoimiin Italiassa.

Tämän tekstin tarkoituksena ei ole vain hoitajien vaan myös potilaiden suojelu.

Marc-Olivier Conti, asianajaja

Emmanuel Macronin, maanantai-iltana puheessaan, tulisi keskustella terveystilanteesta. Hallitus nostaa hoitajien pakollisten rokotusten uhkaa, kun otetaan huomioon matala rokotusten kattavuus.

Jos rokotuksista tulisi pakollisia hoitajille Ranskassa, terveysministeri on jo ilmoittanut, että kaikkia niitä vastaan, jotka kieltäytyvät rokottamasta, ryhdyttäisiin seuraamuksiin. Ei kuitenkaan tiedetä, olisiko nämä seuraamukset hallinnollisia vai kurinpidollisia.
Samoin ei ole tiedossa, koskeeko näitä seuraamuksia kaikkia hoitajia vai vain julkishallinnon palveluksessa olevia.

Ja voivatko potilaat kieltäytyä hakemasta hoitoa rokottamattomalta henkilökunnalta?

Potilaiden osalta heillä on aina oikeus valita hoitaja (ja sitä kautta kieltäytyä tietyn ammattilaisen hoitamasta hoitoa) ja tämä, syystä riippumatta.
Siten potilas voisi loogisesti kieltäytyä hakemasta hoitoa ammattilaiselta, joka hänen mukaansa altistaa hänet mahdolliselle riskille. Itse asiassa kaikille hoitajille on jo olemassa rokotteen rajoituksia, ja tämän tekstin tarkoituksena ei ole vain hoitajien vaan myös potilaiden suojelu.
Vuodesta 2013 lähtien hoitajilta on vaadittu myös lääkärintodistus, joka osoittaa, että heidät on todella rokotettu näitä sairauksia vastaan.

Mitkä ovat heidän velvollisuutensa potilaan edessä lääkäreille, sairaanhoitajille tai hoitohenkilökunnalle?

Esiin nousee kuitenkin uusi kysymys: onko hoitajan syytä perustella rokotuksensa potilaille vai edes avoimesti näyttää saaneensa rokotuksen?
Epäilemme tällaista näkyvyyttä …
Rokotusvaatimuksen tapauksessa, koska hoitavan henkilön on (oletettavasti) oltava tarkastettu terveydenhuollon viranomaisten toimesta, tällä on ainakin ansio poistaa potilaan epäily.

Rokotus ratkaisuna kriisiin

Delta-variantin vuoksi pahenevassa tilanteessa joukkorokotukset näyttävät olevan ainoa tie kriisistä.
Sen jälkeen kun saniteettipuolustoneuvosto, jonka aikana kysymyksetrokotusvelvoite hoitajille terveystodistuksen jatkaminen ja ilmaiset testit uuden aallon riskin edessä, Emmanuel Macron puhuu ranskalaisille maanantaina 12. heinäkuuta klo 20.00

virallinen lausunto