July 31, 2021

Cannes 2021, päivä 4: lihan, rikin ja suitsukkeen läpi, sykloni “Benedetta”

Hän myytiin teini-ikäisenä luostarin aloittelijana, ja hän tunsi jo olevansa yliluonnollisten voimien asuttama, lupasi yksittäisen, loistavan tai traagisen kohtalon – tai molemmat.

Tässä renessanssin pohjoisosassa Italiassa, joka on paljon lähempänä keskiajaa kuin modernia, tämän rikkaan kauppiaan tytär rakentaa itselleen kohtalon nautinnossa ja kärsimyksessä, mikä on kenties pyhyyden tai hulluuden muoto. Tai molemmat.

Jännittävä vastakohta ylimmän äidin elämälle ja mystiselle mielikuvitukselle (Charlotte Rampling, ihailtavaa pimeästä läsnäolosta ja voimattomasta älykkyydestä), Benedetta risteää myöhemmin toisen noviisin, nuoren Bartolomean kanssa, joka on paljon perehtynyt temppuihin. halujen viettelyistä ja hallitsemisesta.

Luostarin suljetussa paikassa on kuitenkin hyvin merkitty kaupunkiin, jossa vallat törmäävät, ja maailmankaikkeudessa, jossa häiritsevä punainen komeetta kulkee ennen kuin musta rutto leviää, juonittelut ja impulssit, uskonnolliset valaistukset ja toistensa kuilujen tutkiminen kiertävät ja törmäävät.

Se, että sama veistetty puu, Neitsyt Marian patsas, voisi olla sekä syvällisen kunnioituksen kohde että keino antaa itselleen seksuaalista nautintoa, on sekä transgressiivistä että loogista, koomista ja mahdollisesti tappavaa. 17. päiväe Verhoevenin elokuva koostuu kaikesta tästä.

Elokuva on “Todellisten tapahtumien innoittamana” ilmoitti alunperin pahvista, ja itse asiassa ohjaaja ja hänen kirjailijansa luottivat enimmäkseen tieteelliseen kirjaan Pecciassa abbeiksi tulleen sisar Benedetta Carlinin todellisesta tapauksesta, jota monet pitivät pyhänä, tuomarien tuomitsema ja tuomitsema. inkvisitio-oikeus vuonna 1626.

On vain yksi maailma

Elokuvan tekijä Täydellinen muisti ja Perus aisti, mutta myös ja ennen kaikkea Lihaa ja verta ja Showtytöt, vahvistaa ja suurentaa tällä uudella elokuvalla sitä, mikä on aina ollut tunnusomaista sen lavastukselle: kieltäytyminen a priori lajittelusta “todellisuuden” ja “kuvitteellisen” välillä.

Hänen elokuvateatterinsa ytimessä on poikkeuksellisen voimakas, fyysinen, ruumiillinen, ruumiillistettu voima, tämä perustava ajatus suhteista maailmaan, jonka mukaan jälkimmäinen, maailma, on ainutlaatuinen.

Bartolomean (Daphne Patakia) ja Benedettan (Virginie Efira) välillä ongelmien varmuus ja sen luonteen epävarmuus. | Pathé

Se, mitä haaveillaan, kerrotaan, kuvitellaan, keksitaan mille tahansa tietoiselle, tajuttomalle, puolitajuiselle, yksilölliselle tai kollektiiviselle motiiville, on olemassa, ja sillä on vaikutuksia, jotka eivät voisi olla konkreettisempia. Vaikutukset, jotka voivat olla traagisia, jopa kohtalokkaita, sekä tuoda esiin voimia, jotka aivan yhtä estävät niiden julistamisen ”epärealistisiksi”.

Usko sydämeen

Tässä todellisuuden ja keksinnön välisten vastakohtien voittamisessa aktivoituu voima, joka on myös niin todellinen ja joka on tiivistetty termillä uskomus.

Sama sana koskee uskovia riippumatta uskosta, erityisesti vilpittömimmistä, joista voi tulla vaarallisimpia, samoin kuin ideologioiden, mainonnan ja valeuutisten kauppiaiden illuusioita, jotka herättävät massiivisimman jäsenyyden. .

Ilmeisesti Siunattu, tämä 400 vuotta sitten tehty tarkka historiallinen jälleenrakennus puhuu myös ennen kaikkea nykypäivästä. On reilua, että ennen Covidia kuvattu elokuva, jossa epidemia laukaisee äärimmäisimmät käyttäytymismuodot, pitää myös tätä peiliämme aikamme.

Ja tämä usko on edelleen se, mitä elokuvateatterin katsojat tuntevat, etenkin iso-show-elokuva. Paul Verhoevenin taiteella, joka tässä katsotaan ennennäkemättömälle tasolle, on otettava vastuu tästä jännitteestä, ei ristiriidana tai perverssiä (toisin kuin Léos Carax tekee toisessa erittäin upeassa elokuvassa Cannesissa toistaiseksi löydettäväksi, Annette), mutta yhtenä todellisuuden periaatteena.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Benedettan tapaus on inspiroinut elokuvaa, ja se kirjaimellisesti ahdisti toisen uskomattoman elokuvantekijän, Marco Bellocchion, elokuvaa niin outossa Vereni verestäni joka kuitenkin tapahtui nimenomaisesti tänään.

Italialaisten ja hollantilaisten mielestä usko ei ole paha, vaan kevät elävöittää ihmisten tekoja pahemmassa ja parempana.

Realistinen elokuva

Jos, kanssa Benedetta, sekaannus on maksimaalista, emme voi puhua oudoista: sen lavastus on realistinen elokuva, jossa ihmeilmiöitä, unelmia, valheita ja mielihahmoja esitetään samalla perusteella kuin mikä olisi todellisuutta normaalia – pitämällä sitä normaalina, Esimerkiksi lukita nuoret tytöt elämään ja antaa heille ainoa unelmien horisontti ja halu alaston, verisen ja kärsivän miehen hahmo.

“Pyhän ja lesbo välillä” ilmestyi kirjan otsikossa, johon elokuvantekijä luotti. Elokuvassa tämä “väli” tulee esiin melkein loputtomasti elokuvassa, elokuva, joka ei salli itsensä rajoittavan näitä vain kahta termiä, jotka eivät voi olla riittäviä henkilön määrittelemiseksi.

Virginie Efira ja Paul Verhoeven yhdessä rakastavat sankaritariaan ja myös huumorilla, joka aina osoittaa korvan kärkeä (tai sen haaroitettua kaviota), räjähtävät nämä vaihtoehdot.

Näyttelijä ja elokuvantekijä tarjoavat valtavan ja käsittämättömän olemassaolotilan tälle naiselle, joka on voinut olla manipulaattori, joka ei välttämättä ollut manipulaattori, jossa näkyjä asui tai ei asunut, kykenevä ns. Ihmeellisiin tekoihin, kun hänen aikalaisensa eivät tienneet niitä. selittää, mutta kuka on varmasti kokenut tunteita, haluja, ahdistuksia.

Tunteet, ahdistukset ja toiveet vaikuttavat siihen, mitä tämä syvästi materialistinen elokuvantekijä ei ole koskaan lakannut kuvaamasta ainoana olentona, jossa kaikki aktivoituu, missä kaikki on olemassa: ruumis.

Ylivoimainen äiti (Charlotte Rampling) on ​​selkeä ja ylivoimainen mystisen, eroottisen ja manipulatiivisen voiman vallassa Benedettan liikkeessä, joka syrjäyttää hänet. | Pathé

Benedettan ja Bartolomean välisten räjähdysten eroottisuus, entisen ylemmän äidin kärsimykset, miesten ja naisten välisten väkivaltaisten voimien ja ihmisten välinen väkivalta, ihmisten ja tautien välinen väkivalta, mutta myös kiven ja puun havaittavissa oleva materiaali, huomio karheuteen ja silkkisyydelle, koko joukko aistimuksia, joita ehdottaa toteutus ja tulkinta sekä setien ja pukujen valinta, eivät koskaan lakkaa kutomasta ja kutomasta uudelleen elokuvan läsnäoloa ilman, että elokuva olisi koskaan valmis. -Tämä.

Viisi vuotta ihailtavan jälkeen Se – jossa Virginie Efira parhaimmillaan Isabelle Huppertin rinnalla käytti jo osittain valtavaa lahjakkuuttaan – Verhoevenin paluu Cannesiin on harvinainen vahvuus. Elokuva julkaistiin samana päivänä, kun se esiteltiin kilpailussa, ja se on siten näkyvissä Ranskan suurilla näytöillä: kesän kuumin kokous.

Benedetta

de Paul Verhoeven

mukana Virginie Efira, Daphne Patakia, Lambert Wilson, Dominique Rabourdin, Louise Chevillotte

Istunnot

Kesto: 2t06

Julkaisu 9. heinäkuuta 2021

voit tarkistaa täältä