August 1, 2021

Jubassa parittomat työpaikat ja suuret sopimukset ulkomaalaisille

Juba kukoistaa jälleen. Se ei todellakaan ole Kampalan tai Nairobin mittakaavassa, mutta joka päivä Etelä-Sudanin pääkaupunki turpoaa ja laajenee. Ruuhkaisten katujen varrella rakennukset ja monikerroksiset talot itävät kuin sienet. Uusi silta ulottuu Niilille, kaksi moottoritietä yhdistävät kaupungin Borin ja Rumbekin pohjoisosiin. Ne ovat kiinalaisten yritysten työtä, aivan kuten yliopistosairaala, jonka uusi, mahtava rakennus vihittiin käyttöön vuonna 2019, ja kansallisen television tilat. Upouuden voimalaitoksen rakensi etiopialainen yritys. Koska täällä ulkomaalaisten käsi on kaikkialla.

Lue myös Etelä-Sudan: YK pidentää aseidenvientikieltoa vuodella

Ne alkoivat virrata vuonna 2005, kun sisällissota, joka oli vastustanut Etelä-Sudanin kapinallisia Khartumin hallitusta vastaan ​​vuodesta 1983 lähtien. Tuolloin Etelä-Sudanista piti tulla vain kymmenen kilometriä päällystettyjä teitä. Sudanin rajalla sijaitsevien öljylaitosten lisäksi melkein kaikki oli luotava tässä valtiossa, joka on yhtä suuri kuin Ranska, harvaan asuttu ja varustettu huomattavilla luonnonvaroilla (öljy, mineraalit, arabikumi, metsät, hedelmällinen maa). Oli välttämätöntä rakentaa teitä, tuoda ruokaa, toimittaa vettä ja sähköä … Kakku, joka herätti sijoittajien mielenkiintoa ja houkutteli koko armeijan työntekijöitä Itä-Afrikasta Niilin varrelle. .

Kun vuonna 2005 Jubassa asui noin 120 000 ihmistä, kaupunki ylitti miljoonan asukkaan vain kaksi vuotta itsenäisyysjulistuksen jälkeen heinäkuussa 2011 kaupungintalon lukujen mukaan. Jokainen vakiintunut organisaatio, joka pystyy kompensoimaan perusinfrastruktuurin puutteen, voi sitten toivoa voittavansa sopimuksia ja markkinoita. Talous ja korruptio kukoistivat muutaman vuoden, kunnes sisällissota puhkesi jälleen vuonna 2013, jolloin presidentti Salva Kiirin kannattajat törmäsivät tällä kertaa päävastustajansa Riek Macharin kanssa. Monet ulkomaalaiset pakenivat vihamielisyydestä, mutta itsepäinen pysyi edelleen ja tarjosi palveluja, joita viranomaiset, korruptoituneet ja konflikteihin joutuneet, eivät koskaan pystyneet tarjoamaan. Yritykset, mutta myös yksityishenkilöt, jotka ovat yrittäneet tehdä reiänsä maassa erittäin riippuvaiseksi kansainvälisestä avusta ja jotka tuovat 90 prosenttia kulutuksestaan.

Väkivalta ja ryöstö

Sisällissotaa edeltäneen kuohunnan aikana Adiru Joséphine laskeutui yksin maailman nuorimman valtion pääkaupunkiin. Alunperin Arua, Luoteis-Uganda, 40-vuotias leski ja kahden lapsen äiti pitävät nyt pientä kojua Konyo Konyon markkinoilla. Passionhedelmien, appelsiinien ja ananassen vuorilla pinottu pilttu on enintään 1,50 m leveä, mutta se on antanut kauppiaan rakentaa pienen pesämunan. Joka viikko hän tuo Kampalasta useita satoja dollareita vastaavan tuotteen jälleenmyyntiin Jubaan. Tämän toiminnan ansiosta hän hankki Arualta 3000 dollarin (noin 2500 euroa) arvoista maata. ”Nyt, hän sanoo, Työskentelen voidakseni rakentaa sinne talon lapsilleni. “

Adiru Josephine, 42-vuotias ugandalainen myyjä, Konyo Konyon torilla 26. kesäkuuta 2021.

Hänen reikänsä tekeminen Konyo Konyossa ei ollut helppoa. Ensin asennettu pois “virallisilta” markkinoilta, peitetty ja turvallinen yöllä, myyjän oli taisteltava saadakseen paikan sisälle. Mutta se oli vain yksi ongelma monien keskuudessa. “Tuoreiden tuotteiden myynti on riskialtista, koska menetys on minun, kun ne mätänevät tai saapuvat huonossa kunnossa. », kertoo kauppias, joka kertoo pitkän luettelon maksuista, jotka hänen on maksettava harjoittamisesta. Mutta Adiru Josephine onnistuu silti pysymään viileänä, kun Etelä-Sudanin asiakkaat syyttävät häntä hieman aggressiivisesti hintojen noususta: “Voimme yrittää selittääksemme, että paikallisen valuutan vaihtelun takia sopeutamme hintoja jatkuvasti, mutta yleensä on parempi olla vastaamatta provokaatioihin. “

Lue myös “Etelä-Sudanissa on käynnissä maansieppaus- ja väestörakenteen korvaamisprosessi”

Adiru Joséphine oli Ugandassa lastensa kanssa, kun toinen väkivallan episodi tuhosi Etelä-Sudanin pääkaupungin heinäkuussa 2016 ensimmäisen vuonna 2015 allekirjoitetun rauhansopimuksen epäonnistumisen jälkeen, joka rappeutui taisteluiksi kaupungissa. . Asejoukot ryöstivät ryöstöjä kauppiaita vastaan. Vaikka monet ugandalaiset paniikkina pakenivat vihamielisyyttä, kauppias palasi. ” Olin peloissani, hän muistaa, mutta minulla ei ollut tarvittavaa pääomaa kotini muuttamiseen. “

Säiliöautot

Abdullahi Mahmoud, 28-vuotias somali, koki myös nämä hehkuvat jaksot. Konyo Konyo -markkinarakennuksen rakentaneen yrityksen johtaja sopeutui selviytyäkseen. ”Kun saavuin vuonna 2012, hän sanoo, Olin juuri päättänyt opintoni Ugandassa. Muiden kanssa olimme perustaneet yrityksen toimittamaan rakennusmateriaaleja kaikkialle Etelä-Sudaniin. Sodan syttyessä tämä projekti romahti ”hän sanoi pitäen silmällä työpöydänsä eteen asetettua CCTV-näyttöä.

Etelä-Sudanin työntekijä rakentaa hotellin katon Eritrean omistajalle Jubaan 26. kesäkuuta 2021.

Ulkona liikenneruuhkat lamauttavat Juban historiallisen keskustan. Konyo Konyon ja saman alueen moskeijan välissä, agentit, jotka säätelevät liikennettä pienen liikenneympyrän lähellä, jonka yläpuolella on patsas, joka edustaa Jubekia, päällikköä ja Juban oletettua perustajaa, nauttivat pysäyttämästä kuorma-autonkuljettajia. Nämä siniset ajoneuvot, joiden päällä on säiliö, takana rullattu pitkä letku, toimittavat vettä pääkaupungin kotitalouksille. Kuljettajat ovat enimmäkseen etiopialaisia ​​tai eritrealaisia, ja heidän säiliönsä tarjoavat elintärkeää palvelua kansalaisille, ellei jakelupiiriä ole mahdollista palvella kaikkia piirit. Vuoden 2013 taistelujen aikana joidenkin alueiden pääsy esteettömyyteen aiheutti välittömän vesipulan, mikä osoittaa, kuinka paljon kaupunki riippui niistä.

Lue myös: Etelä-Sudanissa tulvien ja konfliktien ajama kyläläisten sietokyky

”Olemme Jubassa, koska emme voi olla muualla! “, pudottaa yhden edustajansa, Malekin *, ympäröimänä kymmenkunta toimitusmiehiä, jotka kokoontuivat iltapäivän lopussa heidän parkkipaikalleen ja asuinpaikalleen. “Nukkumme näissä ikkunattomissa vankiloissa 100 dollaria kuukaudessa!” “, valittaa yhtä heistä, harmahtavaa partaa, Jubassa kahdeksan vuoden ajan. Hän ansaitsee, hän sanoo, noin 250 dollaria kuukaudessa, “Ja kun kaikki kustannukset on katettu, ei ole enää mitään jäljellä”. Epävarmuus, johon joskus liittyy pelko joutua kohdennettavaksi kansalaisuutensa vuoksi ongelman sattuessa. ”Minulla oli pieni onnettomuus ilman mitään ja ihmiset osuivat minuun, todistaa kuljettajan. Juoksin pois ja he rikkoivat kuorma-auton. “

”Vihaan tätä työtä! “

Myös ulkomaiset yritykset, pääasiassa Eritrean, puhdistavat Niilin veden ennen jälleenmyyntiä tusinalla kaupungin asemalla. Jaban ainoan sillan lähellä olevalla sillalla Nabay Abraha odottaa tankinsa täyttymistä, kun hän korjaa kuorma-autonsa moottoria. ”Vihaan tätä työtä! “, laukaisee tämän 25-vuotiaan miehen, jolla on kultaiset kohokohdat hiuksissaan, joka saapui Eritreasta Etiopian kautta vasta kuusi kuukautta sitten. “Sinun täytyy nousta kello 4-5 aamulla ja tehdä kaikki: ajaa, kiivetä ihmisten kodeissa tankkeihin, rullata putket ylös ja palata takaisin … se vain jatkuu. “ Hänelle tämä Juban kohta on vain yksi vaihe, koska hän on ennen kaikkea taidemaalari. Mitä hän haluaa on « elää [s]me lahjakkuutta ja opettaa ». Hänen veljensä aloitti tämän vedenjakeluyrityksen neljä vuotta sitten; hän omistaa nyt kaksi kuorma-autoa.

Enimmäkseen eritrealaiset yritykset puhdistavat Niilin vettä ennen kuin myivät sen säiliöaluksille tusinan asemalla Jubassa 29. kesäkuuta 2021.
Nabay Abraha valmistelee piirustuksiaan 26. kesäkuuta 2021 näyttelyyn Keniassa tulevina kuukausina.  Tämä Eritreasta Etiopian kautta saapunut 25-vuotias nuori mies työskentelee tankkerinkuljettajana Jubassa.

Nämä pienyritykset, jotka ovat ottaneet myrskyn Etelä-Sudanin tavara- ja palvelumarkkinoille, voivat osoittautua erittäin kannattaviksi huolimatta maan alikehityksestä, jossa 76% väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Kerättyjen tietojen mukaan kuljettaja, jolla on oma säiliöauto, voisi saada nettotuloksen kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. He eivät pelaa samassa tuomioistuimessa kuin yritykset, jotka voittavat sopimuksia suurille julkisille markkinoille.

Kiinan pääsijoittaja Kiina allekirjoitti maaliskuussa uuden sopimuksen Etelä-Sudanin hallituksen kanssa Juban yliopistollisen sairaalan laajentamisen jatkamiseksi yli 16 000 m2, mukaan lukien kuuden erikoistuneen lääketieteellisen yksikön perustaminen. Marokon osalta se lupasi vuonna 2017 rahoittaa uuden pääoman Ramcielin rakentamisen 10 miljardin dollarin kustannuksella viiden vuoden aikana hallituksen arvioiden mukaan. Mutta projekti odottaa edelleen päivänvaloa.

* Etunimi on vaihdettu.
Konyo Konyon torilla 29. kesäkuuta 2021.

Yhteenveto sarjasta “Etelä-Sudan: Keskeneräinen valtio”

Lue