August 4, 2021

“Kuningaskunta”, taigan yhteisön pirstoutunut utopia, Avignon-tuotemerkki

Eräänä iltana Avignonissa, Lycée Saint-Josephin pihalla. On melkein kello 22, katsojat, peitettynä – mistral on siellä – asettavat paikkansa kohti asetusta, joka vie heidät välittömästi muualle: taigan. Puut, puutalo, joki miehittävät tasangon kuin maisema. Yö putoaa, ja Avignonin taivas kohtaa loputtomasti kaukaisten metsien taivaan ”Euroopan ulkopuolella”, perheen patriarkana Kuningaskunta, Anne-Cécile Vandalemin kirjoittama ja ohjaama näytelmä, joka pysyy 75: n vuosikirjoissae Festivaalipainos.

Anne-Cécile Vandalem on 42-vuotias ja hän on belgialainen. Vuonna 2016 hän esiintyi Avignonissa Surullisuus, ensimmäinen osa trilogiaa, jota jatkettiin Arktinen, vuonna 2018, vielä Avignonissa, ja päättyy Kuningaskunta. Näissä kolmessa näytelmässä on kyse pienistä yhteisöistä, jotka ovat kääntyneet itsensä puoleen ja kohtaavat selviytymisen. Pohjoiset yhteisöt Tanskan saarella (Surullisuus) Tanskan ja Grönlannin välisellä jäisellä merellä (Arktinen) ja Itä-Siperiassa Kuningaskunta.

Metsä, liittolainen ja vihollinen

Tämä viimeinen osa on paljon velkaa Clément Cogitorelle: Anne-Cécile Vandalem innostui Braguino, upea dokumenttielokuva, jonka hän teki vanhanmielisten perheestä, joka on eronnut maailmasta uskonsa elämiseksi, kuten Agafian perhe Vasily Peskovin kulttikertomuksessa, Erakkoja taigassa (Actes Sud, 1992).

Ne, jotka ovat nähneet Clément Cogitoren elokuvan (julkaistu vuonna 2017), tunnistavat välittömästi sen lähteen Kuningaskunta. Anne-Cécile Vandalem väittää sen, mutta hän omistaa sen kauneimmalla tavalla; antamalla sille teatterin vaatteet, jotka ovat sekä tarkkoja että unelmoivia, naturalistisia ja unenomaisia, syviä ja häiritseviä, kuten metsä.

Tämä metsä ei ole ekologinen turvapaikka. Se on liittolainen ja vihollinen niille, jotka ovat päättäneet asua siellä. Hän antaa heille puuta, kasveja ja eläimiä, hän suojelee ja ravitsee niitä. Se vie myös heidän elämänsä, kun talvet ovat liian kylmiä tai karhut ovat liian lähellä. He kunnioittavat ja pelkäävät, kuolevat ja elävät siinä. Mutta ennen kaikkea he elävät keskenään.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Festival d’Avignonin ohjaa ohjaaja Tiago Rodrigues seuraten Olivier Pyä

Sisään Kuningaskunta, he eivät ole vanhoja uskovia, vaan animistit. Kolme sukupolvea perheestä, joista nuorimmilla on vain vanhimmat. Ja heidän serkkunsa, jotka asuvat aidan toisella puolella. He olivat lähellä, asuivat yhdessä. He kävelivät pois, vihasivat, ja nyt he vihaavat toisiaan. Niiden välinen este on rikki utopian seinä. He tarkkailevat toisiaan molemmin puolin, näkevät itsensä vanhenevaksi ja lapset kasvamassa. Mitä tapahtuu näistä lapsista, jotka tuntevat vain taigan maailman ja perheen ainoan universumin? He ovat ikää, jonka heidän vanhempansa olivat saapuessaan.

Sinulla on 43,83% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Kokeile tätä