August 1, 2021

Levottomuudet Etelä-Afrikassa entisen presidentin Jacob Zuman vangitsemisen jälkeen

Palaneet renkaat, katkaistut tiet, tulipalot ja ryöstöt: satunnainen väkivalta on levinnyt Etelä-Afrikkaan viime päivinä, ensin Zulussa ja sitten Johannesburgissa.

Perjantaista lähtien poliisi on tehnyt 62 pidätystä: 37 idässä, Kwazulu-Natalin maakunnassa (KZN) ja 25 talouspääkaupungin köyhillä alueilla, sunnuntaina keskipäivällä julkaistun lausunnon mukaan.

KZN: ssä puhkesi mielenosoituksia tyytymättömyydestä tuomitun entisen presidentin Jacob Zuman vangitsemisen jälkeen torstaina. Kesäkuun lopussa tuomittu Zuma, 79, vetää monia korruptioskandaaleja. Mutta apartheidivastaisen veteraanin hahmo on edelleen suosittu, varsinkin alkuperäalueellaan, jossa hän ilmentää perinteisiä arvoja.

Durbanin ja Johannesburgin välinen valtatie esti perjantaina mielenosoittajat, etenkin lähellä Escourtin vankilaa, jossa hän sijaitsee, ja 23 rekkaa sytytettiin tuleen.

Tämä levottomuus, joka herätti alun perin herra Zuman kohtalon, sisältää taloudellisen epätoivon, jota suuri osa työttömistä väittää, kun maa kärsii uusista rajoituksista, jotka johtuvat koronaviruspandemian tappavasta kolmannesta aallosta.

Presidentti Ramaphosa ilmaisee huolensa

Sunnuntai-iltana presidentti Cyril Ramaphosa ilmaisi pandemialle omistetun televisiopuheen aikana huolensa tästä väkivallasta “Satunnainen mutta yhä väkivaltainen”. “Ihmiset on peloteltu tai loukkaantunut, jotkut ovat saattaneet kuolla”, hän sanoi. “Jotkut ihmiset luultavasti tuntevat olevansa loukkaantuneita ja vihaisia, mutta mikään ei oikeuta tuhoisia toimia, joka saattaa edelleen vaivata heikentynyttä taloutta, pyysi presidenttiä.

KZN: ssä poliisi oli “Kiireinen” tänä viikonloppuna, kertoi hänen tiedottaja Jay Naicker mieleen “Rikolliset ja opportunistiset henkilöt” hyödyntämällä kireää ilmastoa “Rikastua” : Useat kaupat ryöstettiin Durbanin ympäristössä. Alkoholimyymälät, jotka on suljettu kahdeksi viikoksi Covidin rajoitusten vuoksi, on kohdennettu, mutta poliisi on onnistunut suojelemaan niitä, hän sanoi.

Johannesburgissa, jossa köyhät kerjäävät jokaisella risteyksellä tällä rajoitetulla eteläisellä talvella, kielletyt kokoontumiset ovat rappeutuneet väkivallaksi ja ryöstelyiksi, mikä on johtanut 25 pidätykseen. Jeppessä poliisi kertoo levittäneensä 300 ihmisen joukon, joka oli pystyttänyt barrikadeja tielle ennen ryöstelyä.

Jeppe-naapurustossa, A Jeppe, poliisin mukaan he hajottivat 300 ihmisen joukon, joka oli pystyttänyt barrikadeja tielle ennen ryöstämistä.

Alexandran kaupungissa, kaupungin rikkaimman kaupunginosan rajalla, melkein 800 mellakkaa törmäsi yön aikana poliisin kanssa ja loukkaantui poliisia luotien avulla.

Poliisi on edelleen liikkeellä näillä kahdella alueella, “Valmius” pääakseleilla ja kuumilla paikoilla.

Maailma AFP: n kanssa

Mene tähän