August 4, 2021

Moldova valitsee varajäsenensä, kunnianhimoiset eurooppalaisten kannattajat

Äänestyspaikat avattiin Moldovassa sunnuntaina 11. heinäkuuta ennenaikaisille parlamenttivaaleille, joiden pitäisi vahvistaa Euroopan-puolueista presidentti Maia Sandua venäläisiä kilpailijoita vastaan.

Suuren voiton jälkeen marraskuussa 2020 presidentinvaaleissa ennen venäläistä edeltäjäänsä Mr.minä Sandun on otettava parlamentti haltuunsa lupaamansa politiikan toteuttamiseksi, alkaen endeemisen korruption torjunnasta tässä Ukrainan ja Romanian välillä kiilautuneessa pienessä maassa.

Lue muotokuva: Maia Sandu, Moldovan uusi kasvot

Noin 101 varajäsentä valitaan neljän vuoden toimikaudeksi, ja äänestyspaikat avataan klo 7.00 paikallista aikaa (klo 6.00 Ranskan aikaa) ja suljetaan klo 21. Äänestysten yläosassa Toiminta ja solidaarisuus -puolue (PAS, oikea keskellä) ) herraminä Sandulle hyvitetään 35-37% äänestyssuunnitelmista, kun taas Dodonin johtama kommunistien ja sosialistien vaaliblogi (BECS) on 21-25%.

Moldovaa, joka on yksi Euroopan köyhimmistä maista, on ravistanut toistuvat poliittiset kriisit itsenäisyytensä jälkeen vuonna 1991 toistuvien poliittisten kriisien jälkeen, samalla kun sen on hallinnoitava jäädytettyä konfliktia Transdniestriassa, Venäjän-puoluisella separatistialueella, joka ei ole sen hallinnassa.

“Muutoksen aika on tulossa”

Entinen Maailmanpankin ekonomisti Mminä Sandu, 48, oli hajonnut huhtikuussa Dodonin edelleen hallitseman kokouksen, ja haluaa uskoa puolueensa selkeään voittoon, joka estäisi maata uudesta epävakaudesta. “Meillä on mahdollisuus päästä eroon varkaista ja valita hyvä ja rehellinen hallitus”, hän sanoi torstaina video-osoitteessa romaniaksi. Toisessa venäjänkielisessä puheessa, joka on toinen maassa puhuttu kieli, hän sanoi sen “Muutosten aika on tulossa Moldovassa”.

Iskulauseet, jotka resonoivat monien moldovalaisten kanssa, kyllästyneet korruptioskandaaleihin, joista kaikkein kaikkein voimakkain koski miljardin dollarin – joka vastaa 15 prosenttia BKT: sta – katoamista kolmen pankin kassasta.

Lue myös tämä artikkeli vuodelta 2015: Miljardi dollaria puuttuu Moldovan pankeista

Igor Dodon syytti perjantaina viranomaisia ​​valmistautumisesta «Provokaatiot» vaaleihin ja uhkasi mielenosoitusten uhkaa ” suojella [sa] voitto vaalien.

Diasporalla, joka edustaa yli kolmasosaa äänestäjistä tässä maassa, johon erittäin voimakas maastamuutto vaikuttaa, voisi olla ratkaiseva rooli, vaikka se tuki suurelta osin Mr.minä Sandu presidentinvaaleissa.

Monille analyytikoille sunnuntain äänestyksen tulisi joka tapauksessa antaa isku Venäjälle, joka haluaa pitää kiinni Moldovasta. Entinen Neuvostoliiton tasavalta, jossa asuu 2,6 miljoonaa asukasta, Moldova värähtelee Moskovan lähentymisen ja Euroopan yhdentymisen puolueiden vaalien välillä.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Moldovan presidentinvaaleissa hallitsi venäläisten ja eurooppalaisten välinen yhteenotto

Maia Sandu on jo ärsyttänyt Kremliä sanomalla haluavansa Venäjän varuskunnan, joka sijaitsee Transdniestriassa, separatistialueella, joka on päässyt Moldovan valvonnasta lähes kolmekymmentä vuotta, poistuvan. Sen sijaan hän toivottaisi tervetulleeksi tarkkailijoita Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöltä (Etyj).

Maailma AFP: n kanssa

hyödyllinen sivusto