August 1, 2021

“Soy Libre”, veljeni, eeppinen sankari

Happo

Pidämme häikäiseviä muistoja Laure Portierin ensimmäisestä elokuvasta, Koiran silmissä (2019), muotokuva isoäidistään, joka vangitsi onttoon röyhkeän, itsevarman elokuvantekijän syntymän. Emme tiedä, onko ele järjestelmä, mutta Laure Portier on päättänyt omistaa kaksi ensimmäistä elokuvaan omalle: isoäitinsä, veljensä, jolle hän vihkii ensimmäisen elokuvansa, olen vapaa. Elokuva yhdistää suuren välitystalouden erittäin suuriin ja täysin onnistuneisiin tavoitteisiin, jotta voidaan näyttää tämä fiktio ja mytologia, jonka kukin olento sisältää, jos osaat tarkastella sitä hyvin.
Kun Arnaud ilmestyy meille, meillä on vaikutelma, että olemme jo tavanneet hänet muualla: tinkimättömän teini-ikäisen ja jonka rikollisuutta selittää palanut lapsuus, jonka hän kertoo kameran edessä. Koska häneltä puuttui rakkautta, Arnaud ei voi pysyä paikallaan: Huolimatta monista lakiasioista, hän ei voi auttaa rikkomuksessa. Hän merkitsee RER: n, varastaa skootterin ja valmistautuu maanpakoon Espanjaan.

Arnaudin ja Lauren välillä alkaa kasvotusten, joissa kukin keskustelee toisen asemasta. Veli ihmettelee, miksi sisar kuvaa hetkeä, joka tuntuu erityisen vaarattomalta, hymyilee ajatuksesta kohtauksesta, joka vetoaa “Kulttuuri hienot babes” (tässä tapauksessa meitä). Sisaren suhteen hän kutsuu veljen järjestykseen, kun tämä viehättyy puheissa, jotka eivät ole hänen kaltaisiaan: “Pysäytä Arnaud, puhut minulle, et kameralle, mitä välitän Sarkozystä …”

Moraalinen sopimus

Tämä suhde, joka ei ole satunnainen, antaa elokuvalle kaiken tarkkuuden, muistuttaa meitä siitä, mitä liian monet dokumentit pyrkivät saamaan meidät unohtamaan: että tätä katseen ja kohteen välistä moraalista sopimusta on jatkuvasti mukautettava. Se, joka antaa itsensä tarkkailla, haastaa meidät myös katseellaan.
Oltuaan tämä sosiologisesti päättäväinen murrosikäinen, Arnaud mutatoi maanpaossaan. Hän pakeni Alicanteen, hylkäsi ranskan, jonka hän oli kärsinyt valitun espanjan puolesta, otti sisarestaan ​​ja kuvasi itsensä. Hän elää pienistä varkauksista, tulee kodittomaksi, löydämme hänet ryöstökaupoista.

Hyvin nopeasti maamerkit ovat epätarkkoja: tilanteesta riippuen nuorella pojalla on lyhyet tai pitkät hiukset. Tämä johtuu siitä, että ohittaessaan aikajärjestystä elokuvantekijä kuvaa veljensä nähdessään hänet, eeppisen sankarin, joka matkustaa ympäri maailmaa, suoraan Stevenson-romaanista. Vaeltamassaan Arnaud keksii itsensä uudelleen: hänet ei enää määrää ympäristö, vaan tämä elintärkeä sysäys, joka vie hänet Peruun, etsimään määrittelemätöntä asiaa, eräänlaista rauhoitusta, joka odottaisi häntä paikassa maailmassa – hän on varma siitä.
Kohtalokkaassa kohtauksessa isoäidin elokuva kohtaa veljen elokuvan: molemmat kohtaavat toisiaan, unohdamme melkein, että elokuvantekijä on siellä. Tässä perheenyhdistämisessä heidän yksinäisyytensä lävistää ruudun – ikään kuin saman perheen jäsenet olisi tuomittu kaipaamaan toisiaan. Tämä jatkuvasti unohdettu tapaaminen, dokumenttielokuva voi yrittää korjata sen; jos olen vapaa on sisaren lahja veljelle, se muotoiltaisiin epäilemättä seuraavasti: olet yksin, mutta katson sinua.

Sinulla on jäljellä 2,66% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Katso tätä sivustoa