July 28, 2021

Wembleyssä Gareth Southgaten lunastus koko maan edessä

Valokuvayhdistelmä on ollut sosiaalisissa verkostoissa tämän Euro 2021: n alusta lähtien. Gareth Southgate, Englannin valmentaja, moitteeton sinisessä paidassaan ja liivissään, laittaa lohduttavan käsivartensa pelaajan olkojen ympärille, joka on selvästi murheen murskattu tappion jälkeen. Tämä pelaaja on sama Gareth Southgate, kaksikymmentäviisi vuotta nuorempi, juuri sen jälkeen, kun hän oli pudonnut rangaistuksensa vuonna 1996 EM-puolivälierissä. Liian pehmeä ja liian keskitetty laukaus, jonka saksalainen maalivahti on pysäyttänyt, on ahdistanut häntä neljännesvuosisadan ajan. Kolmen leijonan valmentaja kantaa harteillaan tämän trauman: vastuu Englannin eliminoinnista, kun taas pokaali tuntui lopulta saavutettavalta.

Tämä viimeinen marssi Italiaa vastaan, sunnuntai 11. heinäkuuta, maistuu lunastukselta. Gareth Southgate pätti joukkueensa kansainvälisen kilpailun finaaliin, joka oli ensimmäinen maailmancupin voittamisesta vuonna 1966. Hän on nyt kansakunnan sankari, joka odottaa epätoivoisesti toista kruunajaista. Hän on lohduttamassa ja kääntämällä sivua niin monissa pettymyksissä.

Lue myös Englanti etenee historian ensimmäiseen eurofinaaliin voitettuaan Tanskan

Mies on hillitty, aivoinen, mittaa sanojaan. Mutta keskiviikkona, kun Englanti voitti Tanskan puolivälierissä, itsekontrolli lopulta antoi periksi. Juhlallisen Wembleyn yleisön edessä hän huusi ilonsa, puristi nyrkkinsä voittoon, käsivarret tärisivät tunteista. Kohtaus kesti vain muutaman sekunnin. Itsehillintä palasi välittömästi ja mies palasi joukkueeseensa ja onniteli pelaajiaan. Mutta nämä muutamat puhtaan onnen hetket sanovat sitäkin enemmän, koska ne ovat harvinaisia.

Salamatanko ohjaa painetta

Syyskuussa 2016 Gareth Southgate saapui virkaansa melkein vahingossa. Englannin joukkue koki sitten syvän kriisin. Viimeisen viidentoista vuoden aikana kukin turnaus on päättynyt kyyneliin, ja tulokset ovat erityisen keskinkertaisia. Tuona vuonna Euroopan mestaruuskilpailut olivat katastrofi, kun Islanti hävitettiin nöyryyttämällä viisi päivää Brexitin puolesta järjestetyn kansanäänestyksen jälkeen. Silloin valmentaja Roy Hodgson erotettiin. Hänen tilalleen tuli Sam Allardyce. Lehdistölle vuotaa video hänestä, joka kertoo kuinka pelaajien siirtoja koskevista säännöistä kiertää. Kolmen leijonan ympäröivään hysteriaan tyypillinen myrsky vesilasissa pakottaa hänet eroamaan.

Lue myös Euro 2016: Englannin karsinnan jälkeen valmentaja Roy Hodgson eroaa

Jalkapalloliitto on kadonnut. Gareth Southgate oli sitten Englannin alle 21-vuotiaiden joukkueen valmentaja. Paremman puutteen vuoksi asema tarjotaan hänelle väliaikaisesti neljään otteluun. Entinen pelaaja tekee sitten oikein. Hän tyhjentää Englannin jalkapalloa ympäröivän valtavan kuplan. Hän sanoo, että Englannin mahdollisuudet ovat vähäiset, muistuttaa, että joukkue on rakennettava uudelleen. Ennen kaikkea, älä anna periksi tämän hullun jalkapallokansan suhteettomalle toivolle.

Sinulla on 55,82% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

tutki