August 1, 2021

Afganistanissa Talebanin eteneminen on odotettua nopeampaa

Onko Afganistan taas tuomittu elämään Taleban-fundamentalistien hallinnassa? Vaikka Yhdysvallat saattoi sotilaallisen vetäytymisensä päätökseen 3. heinäkuuta, kapinalliset etenivät alueen valloituksessa niin nopeasti, että Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin täytyi puhua torstaina 8. heinäkuuta rauhoittamaan yhteisöä. kansainvälinen konferenssi, joka käsittelee ilmoitettua katastrofia. Vakuutuksen perusteet näyttivät olevan vähäiset. Hän vakuutti, että Kabulin hallinto ei anna periksi, mutta sanoi, että amerikkalaiset eivät ole tulleet Afganistaniin “Rakenna maa uudelleen”, 20 vuoden läsnäolosta huolimatta. Hän myönsi, että nykyisen hallinnon ja Talebanin mahdollisuudet muodostaa kansallisen yhtenäisyyden hallitus olivat “Erittäin epätodennäköistä”huolimatta Afganistanin välisestä rauhanprosessista, joka alkoi syyskuussa 2020 Dohassa Qatarissa.

Afganistanin turvallisuusjoukot seuraavat tarkkailupistettä Guzaran alueella Heratin maakunnassa Afganistanissa 9. heinäkuuta 2021.

Yhdysvaltain yhteisen lähteen mukaan Afganistanin pääkaupungissa Yhdysvaltain ja Naton joukkojen päällikkö Afganistanissa kenraalin Scott Millerin olisi teoriassa pitänyt lentää 4. heinäkuuta, mutta hän on edelleen siellä – suurimmaksi osaksi heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi. ja Taleban-strategia, joka on vienyt kaikki takaisin. Taleban-komento on todellakin keskittänyt ponnistelunsa maan pohjoisosaan, mikä oli historiallisesti ja etnisesti epäedullista sille. Monet afgaanilaiset ja kansainväliset asiantuntijat ennustivat, että Taleban ottaisi ensin eteläisen pashtunin hallinnan ennen etenemistä kohti tadžikia ja hazaraa pohjoiseen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös “Olemme kaikki sairaita sodasta”: Kabulissa “lääkärien rohkeus” etulinjassa

Talebanit ovat siten hyvin läsnä Kunduzin ja Mazar-e-Charifin kaupunkien ympäristössä kuten Badakhshanin maakunnassa. He jopa pakottivat tuhat Afganistanin armeijan sotilasta pakenemaan rajan yli Tadžikistaniin. Kabulin viranomaisille kohdistetun tuhoisan symbolin lisäksi tämä taktiikka on myös tapa heikentää etukäteen pohjoista liittoutumaa, joka oli taistellut Talebania vastaan ​​vuosina 1994-1996, ennen kuin se voitettiin. Sama liittouma ja sen heimojen sotapäälliköt palvelivat sitten tukea paikan päällä Yhdysvaltojen hyökkäyksessä loppuvuodesta 2001, joka tällä kertaa kaatoi Talebanin. Heinäkuun alussa YK: n virkamiehen havainto Afganistanissa oli selvä: ”Pohjoisen allianssin tärkeimpien sotapäälliköiden aseelliset miliisit ovat kaatuneet, he ovat menettäneet asemansa, vain Ishmael Khan ja hänen miehensä Heratissa [Est]näyttävät pystyvän vastustamaan. “

Sinulla on 63,84% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Piipahda tänne