August 2, 2021

kuluttajajärjestöt tekevät valituksen

WhatsAppin käyttöä koskevien sääntöjen muuttaminen ei vieläkään läpäise. Euroopan kuluttajajärjestöjen toimisto (BEUC) ilmoitti maanantaina 12. heinäkuuta lähettäneensä valituksen Euroopan komissiolle kuriiripalvelua vastaan ​​tästä kiistanalaisesta muutoksesta. Beuc yhdistää 46 kuluttajansuojajärjestöä 32 Euroopan maasta. Hän jätti valituksensa kahdeksan sen jäsenen, mukaan lukien ranskalaisen UFC-Que Choisirin, rinnalla Euroopan komissioon ja kuluttajansuojasta vastaavaan eurooppalaiseen viranomaisverkostoon.

Uudet säännöt eivät ole “Ei läpinäkyvä eikä ymmärrettävissä käyttäjille”, sanovat kantelijat. He syyttävät WhatsAppia “Useita eurooppalaisten kuluttajien oikeuksien loukkauksia”. WhatsApp, Facebookin viestipalvelu, ilmoitti noin kahdelle miljardille käyttäjälle aiemmin tänä vuonna, että heidän oli hyväksyttävä uudet palveluehdot. Sitten yhtiö lykkäsi näiden uusien sääntöjen täytäntöönpanoa 15. toukokuuta huuton edessä. Käyttäjät olivat huolissaan siitä, että viestijärjestelmä jakaa enemmän tietoja emoyhtiönsä Facebookin kanssa.

Lue myös WhatsApp lykkää käyttöehtojen muutoksia kolmen kuukauden ajaksi

Pakollinen siirtyminen suostumuksen saamiseksi

Useat maat, mukaan lukien Saksa, ovat väliaikaisesti kieltäneet Facebookia käyttämästä WhatsApp-tietoja. “Kuukausien ajan WhatsApp on pommittanut käyttäjiä aggressiivisilla ja toistuvilla viesteillä pakottaakseen heidät hyväksymään uudet käyttöehdot ja tietosuojakäytännöt”, tuomitsi BEUC: n pääjohtajan Monique Goyensin lehdistötiedotteessa. BEUC ja sen kahdeksan jäsenjärjestöä tuomitsevat “Kuluttajilta on mahdotonta saada selkeä käsitys muutosten seurauksista yksityisyyden suojaan, etenkin kun henkilötietoja siirretään Facebookille ja muille kolmansille osapuolille”.

Lue myös: WhatsApp muuttaa tietosuojakäytäntöään, tässä muuttuu sinulle

“WhatsApp on ollut tarkoituksellisesti epämääräinen tässä ja kuluttajat altistuvat tietojen laajalle käsittelylle ilman voimassa olevaa suostumusta”, kritisoi Monique Goyensia. “Kehotamme viranomaisia ​​ryhtymään pikaisiin toimiin WhatsAppia vastaan ​​varmistaaksemme, että se kunnioittaa kuluttajien oikeuksia”, hän lisäsi.

Nyt komission ja kuluttajansuojasta vastaavien kansallisten viranomaisten on päätettävä aloittaa tutkimus. Kuluttajaliitto korostaa myös, että Euroopan tietosuojaviranomaiset tutkivat WhatsAppin uusia käyttöehtoja tämän alan lainsäädännön rikkomusten varalta.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kuinka Facebook haluaa tehdä WhatsAppista kannattavan muuttamalla henkilötietopolitiikkaansa

Maailma AFP: n kanssahänen vastauksensa