August 3, 2021

Kuuban hallinto ja Washington syyttävät toisiaan

Se on ennennäkemätön mobilisointi Kuubassa, jossa ainoat valtuutetut kokoukset ovat yleensä kommunistisen puolueen kokouksia (PCC, ainutlaatuinen). Tuhannet kuubalaiset lähtivät spontaanisti sunnuntaina 11. heinäkuuta kymmenien kaupunkien ja kylien kaduilla. maan huutoihin ” Olemme nälkäisiä “, ”Vapaus” ja “Alas diktatuurin kanssa”.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kuubassa ennennäkemättömät mielenosoitukset hallitusta vastaan

Näiden mielenosoitusten seurauksena Kuuban presidentti Miguel Diaz-Canel syytti Yhdysvaltojen hallitusta johtamisesta “Taloudellisen tukehtumispolitiikka sosiaalisten levottomuuksien aikaansaamiseksi” saarella. Televisiossa ja radiossa lähetetyssä puheessaan kommunistijohtaja useampien ministeriensä ympäröimänä vakuutti, että hänen hallituksensa yrittää“Kasvot ja voittaa” Yhdysvaltain pakotteiden vaikeudet, joita on vahvistettu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toimikautensa jälkeen (2017–2021).

”Mitä he etsivät? Sosiaalisen levottomuuden herättäminen, väärinkäsitysten herättäminen kuubalaisten keskuudessa, mutta myös “Kuuluisa hallintomuutos”tuomitsi Kuuban presidentin. Näiden mielenosoitusten takana olevat “Sain ansaitsemansa vastauksen, ja heillä on jatkossakin se, kuten Venezuelassa”, Kuuban suuri liittolainen, hän lisäsi.

Venäjä varoittaa “ulkomaisesta puuttumisesta”

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden soitti lausunnossaan “Kuuban hallinto kuuntelee kansaansa ja vastaa heidän tarpeisiinsa”. “Kannatamme kuubalaisia ​​ja heidän elinvoimaista vapauskutsua”, hän lisäsi.

“Tuemme kansojen oikeutta ilmaista itseään rauhanomaisella tavalla ja pyydämme viranomaisia ​​sallimaan nämä mielenosoitukset ja kuuntelemaan mielenosoittajien tyytymättömyyttä »puolestaan ​​julisti Euroopan diplomatian johtaja Josep Borrell Euroopan ulkoministerikokouksen jälkeen Brysselissä.

Kuubaan vuoden 2018 lopussa saapunut mobiili Internet, joka mahdollisti noin 40 hallituksen vastaisen mielenosoituksen suoran lähetyksen saarella sunnuntaina, lopetettiin maanantaiaamuna. Poliisi ja armeija ristittivät Havannan katuja edelleen, toimittajat totesivat, mutta rauhallinen palasi edellisen päivän yhteenottojen jälkeen, jotka johtivat kymmeniin pidätyksiin. Jos hän tunnistaa “Tyytymättömyys” jonka jotkut kuubalaiset saattavat tuntea, Miguel Diaz-Canel antoi myös vallankumouksellisille “Käsky taistella” nämä tapaamiset kadulla.

Kuuban viranomaisilta saatu suuri tuki Neuvostoliiton ajoista lähtien, Venäjä varoitti maanantaina kaikesta “Ulkomainen häiriö” tässä kriisissä. “Mielestämme ei voida hyväksyä minkäänlaista ulkomaista puuttumista suvereniteetin valtion sisäisiin asioihin ja muuta tuhoavaa toimintaa, joka edistäisi saaren tilanteen epävakautta”Venäjän ulkoministeriö sanoi lausunnossaan. “Olemme vakuuttuneita siitä, että Kuuban viranomaiset toteuttavat kaikki tarvittavat toimenpiteet yleisen järjestyksen palauttamiseksi maan kansalaisten eduksi”Moskova lisäsi sanoen “Seurata tarkasti Kuuban ja sen ympäristön tilanteen kehitystä”.

Meksiko tarjoaa apua

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador hylkäsi kaiken lähestymistavan “Interventionisti” Kuuban tilanteesta ja tarjoutui lähettämään humanitaarista apua. Meksiko voi “Auta tarjoamalla lääkkeitä, rokotteita, mitä tarvitset, sekä ruokaa, koska ruoka ja terveys ovat perusihmisoikeuksia” jotka eivät vaadi “Interventionistinen poliittinen johto”, sanoi vasemmiston johtaja.

Sunnuntai-iltana Yhdysvaltain hallitus varoitti sitä “Tuomitsisi voimakkaasti kaikenlaisen väkivallan tai kohdistuvan rauhanomaisiin mielenosoittajiin, jotka käyttävät yleismaailmallisia oikeuksiaan”, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin twiitin mukaan.

“Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajalla ei ole poliittista tai moraalista valtaa puhua Kuubasta”, reagoi maanantaina Kuuban diplomatian päällikkö Bruno Rodriguez Twitterissä. “Hänen hallituksensa on käyttänyt satoja miljoonia dollareita hajoamiseen maassamme, ja se asettaa kansanmurhan, joka on taloudellisten puutteiden pääasiallinen syy”, hän lisäsi.

Diplomaattisuhteet alimmillaan

Kuuban ja Yhdysvaltojen väliset diplomaattisuhteet ovat lyhyen sovinnon jälkeen vuosina 2014–2016 alhaisimmat Donald Trumpin toimikaudesta, joka on vahvistanut vuodesta 1962 voimassa olevaa kauppasaartoa ja tuominnut ihmisoikeusloukkaukset. miehen ja Havannan tuki Nicolas Maduron hallitukselle Venezuelassa. Nämä pakotteet samoin kuin pandemian vuoksi turistien poissaolo aiheuttivat Kuuban syvään talouskriisiin ja aiheuttivat voimakkaan sosiaalisen levottomuuden, jota seurasi tiiviisti Washingtonissa ja Amerikan mantereella.

Mielenosoituksia käytiin myös taustalla, jossa koronavirustapaukset lisääntyivät jyrkästi saarella, ja uusia kontaminaatiotietoja päivittäin. Kuubassa on virallisesti kirjattu 238 491 tapausta, mukaan lukien 1537 kuolemantapausta, 11,2 miljoonalle asukkaalle.

Tilanne, joka on saanut monet kuubalaiset käyttämään sitä avainsana #SOSCuba sosiaalisessa mediassa pyytää ulkoisen humanitaarisen avun myöntämistä hallitukselta.

Maailma AFP: n kanssaSuositeltu sivusto