July 31, 2021

Moldovassa parlamentti yhdessä presidentin Maia Sandun kanssa

Moldovan äänestäjät antoivat maan päättäväisesti nuoren presidentin Maia Sandun päättäväisesti Eurooppa-puolueelle sunnuntaina 11. heinäkuuta. Tulokset, jotka eivät ole vielä lopullisia, perustuvat 99 prosentin äänestyspaikoista laskemiseen. Toiminta- ja solidaarisuuspuolue (PAS) voitti siten 52,44% äänistä, mikä on historiallinen pisteet Moldovan puolueelle. Epäviralliset ennusteet antavat sille 60-63 parlamentin 101 paikasta. Se on erittäin mukava enemmistö, jonka ansiosta Maia Sandu voi muodostaa kädessään hallituksen kahdeksan kuukautta sen jälkeen, kun hänet on valittu presidentiksi.

Lue muotokuva: Maia Sandu, Moldovan uusi kasvot

Kommunistisen ja sosialistisen vaalilohkon (BECS, venäläismielinen) menettää enemmistön, jolla on 28% äänistä ja 32 paikkaa. Edellisen presidentin Igor Dodonin johdolla suuri vasemmistoliitto ei enää pysty estämään Maia Sandun lupaamia uudistuksia, kuten on tähän mennessä tehty. Viimeksi mainittu oli hajottanut parlamentin huhtikuussa saadakseen aikaan sunnuntain ennenaikaiset parlamenttivaalit ja muuttamaan kortteja. Hänen puolueellaan, PAS: lla, oli vain 15 varajäsentä eroavassa parlamentissa, Igor Dodonia vastaan ​​54 (mukaan lukien BECS ja sen liittolaiset).

Shor, 3, ylittää kapeasti 5 prosentin rajan, joka vaaditaan Moldovan parlamentissa istumiseene ja viimeinen puolue, joka saisi siten 7 tai 8 paikkaa. Entisen oligarkin Ilan Shorin johdolla hänen sukunimeään kantava puolue menettää tavoitteensa olla välimiesmenettelyssä maan kahden pääpuolueen välillä. Muut 18 osallistuvaa puoluetta jäävät parlamentin ulkopuolelle.

Entinen Neuvostoliiton satelliitti sisävesillä Ukrainan ja Romanian välillä, Moldova on edelleen yksi Euroopan köyhimmistä valtioista. Vaihtoehto Euroopan unioniin (EU) integroitumisen ja Venäjän vaikutusalueella pysymisen välillä on edelleen tärkein kuilu maan 2,6 miljoonalle asukkaalle.

Korruption vastainen tienhaara

“Toivon, että tänään on Moldovan vaikean aikakauden loppu. Toivon, että tämä päivä merkitsee varkaiden hallituskauden päättymistä Moldovan yli ”, Maia Sandu reagoi Facebook-sivuillaan pian sen jälkeen, kun ensimmäiset arviot osoittivat puolueensa suuren voiton.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Moldovan presidentinvaaleissa hallitsi venäläisten ja eurooppalaisten välinen yhteenotto

Ainoa haittapuoli: alempi äänestysprosentti (48%) kuin viime marraskuussa pidettyjen presidentinvaalien toisella kierroksella (53%). “Tämä lasku viittaa huoleen presidentin poliittisesta ohjelmasta”, tuomitsee politologi Vlad Lupan. Vuonna 2016 perustettu Toiminta ja solidaarisuus -puolue “Oligarkkiryhmät eivät tue sitä”, joka on pitkälti hallinnut poliittista elämää 30 vuoden ajan, hän huomauttaa.

Sinulla on 60,98% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

siirry tähän sivustoon