August 2, 2021

Talebanin paluu huolestuttaa Moskovaa

Kun Tadžikistanin kansallisen turvallisuuden valtion komitea ilmoitti antaneensa yli tuhannelle afgaanilaiselle sotilaan ylittää maan rajan maanantaina (5. heinäkuuta), Venäjä alkoi miettiä “lähellä ulkomailla” olevien rajojen huokoisuutta . On Tadžikistan, jossa melkein koko raja on jo Talebania vastapäätä. Sitten Uzbekistan, jolla on myös viime päivinä sopeuduttava hyökkäyksiin, joita Afganistanin taistelijat ovat tähän asti hallinneet alueellaan.

Lopuksi, Turkmenistan on 800 kilometriä autio rajaa, joka on jaettu Afganistanin naapurinsa kanssa. Usean päivän ajan armeijan asiantuntijoiden analyysit ovat lisääntyneet Venäjän lehdistössä: entä jos tämä epävakaus antaisi terroristisolujen uudestisyntymisen Keski-Aasiassa?

Näillä kolmella maalla ei ehkä ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa, ja heillä on dynaaminen vaihto etenkin työntekijöiden kanssa kaukaisen naapurinsa kanssa. Tadžikistanin työntekijät antavat Moskovan toteuttaa suurimmat projektinsa. Ne varmistavat myös Venäjän pääkaupungin puhtauden. Siirtämällä rahansa maahan, nämä siirtotyöläiset tuottavat vuodesta riippuen 27-37% Tadžikistanin BKT: sta. Mutta Venäjän maahanmuuttovirastot ovat häirinneet ja asettaneet vaikeuksiin, ja pandemian jälkeen he ovat myös osoittaneet joskus olevansa läpäiseviä jihadistipropagandalle.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Afganistanissa Talebanin eteneminen on odotettua nopeampaa

Uzbekistanissa tiedustelupalvelut ovat myös varpaillaan. He yrittävät tällä hetkellä tunnistaa äskettäisten pakolaisten joukossa entiset jihadistit, jotka taistelivat terroristirakenteissa, kuten Uzbekistanin islamilaisessa liikkeessä, Islamilaisessa valtiossa (IS) tai Al-Qaidassa. Sadoista afgaanisotilaista, jotka ylittivät Uzbekistanin rajan viime päivinä, viisikymmentäkolme miestä palautettiin maahansa palvelujen perusteellisen tarkastuksen jälkeen.

“Huumekaupan torjunta”

Juuri tämä venäläinen huolenaihe motivoi torstai-iltana Moskovassa pidettävää yllätysvierailua torstai-iltana 8 Moskovaan, joka lähetettiin Talebanin Qatarin toimiston valtuuskunnalle Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kutsusta. Perjantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa Sheikh Shahabuddin Delawar vakuutti ensimmäisistä sanoistaan: “Meillä ei ole aikomusta rikkoa Keski-Aasian valtioiden rajoja, ja haluamme myös vakuuttaa teille, että teemme kaikkemme varmistaaksemme, että ISIS ei koskaan asu Afganistaniin. “

Sinulla on 49,1% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

sivustolinkki