August 2, 2021

viidentoista vuoden vankeus kahdelle entiselle virkamiehelle, jotka olivat yrittäneet salaliittoa kuninkaan kanssa

Jordanian tuomioistuin tuomitsi 15 vuodeksi vankeuteen maanantaina 12. heinäkuuta kaksi entistä vanhempaa virkamiestä syytettynä halusta kaataa kuningas Abdullah II hänen velipuolensa prinssi Hamzan hyväksi. Ennennäkemätön kriisi, joka ravisteli hašemiittien valtakuntaa huhtikuussa.

Tapauksen päähenkilö, prinssi Hamza ei ollut oikeudenkäynnin aikana oikeudenkäynnissä, joka oli kiinnostunut kuninkaallisen toimiston entisen johtajan Bassem Awadallahin ja kuninkaan kaukaisen serkun Cherif Hassan Ben Zaidin tapauksista. Syytetään osallistumisesta salaliittoon, osallistumisesta “Toiminut Jordanian yhteiskunnan turvallisuutta vastaan” ja saada “Kiihottunut levottomuuteen”, molemmat miehet olivat tunnustaneet syyttömyytensä.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Jordaniassa kaksi valtakunnan arvohenkilöä yritti suljettujen ovien takana valloittaa kuninkaan

Maanantaina valtion turvallisuusoikeus, sotilastuomioistuin, jonka tuomarit ovat osittain siviilejä, ilmoitti tuomitsensa heidät viidentoista vuoden vankeuteen. Heidät todettiin syyllisiksi“Kannustin [à agir] valtakunnan poliittista hallintoa vastaan ​​”, d ‘“Toimet, jotka todennäköisesti vaarantavat yhteiskunnan turvallisuuden ja levottomuuden”. Kahden miehen lakimiehet, jotka joutuivat 20 vuoden vankeuteen, kertoivat toimittajille, että he hakisivat muutosta ja kieltäytyivät kommentoimasta tuomiota.

Syytöksen mukaan prinssi Hamza, 41, “Oli päättänyt täyttää henkilökohtaisen kunnianhimoaan hallita, mikä on vastoin tapoja ja hašemiittista perustuslakia”. Prinssi Hamza on tiettävästi hakenut apua Saudi-Arabialta, sama lähde sanoi. MM. Awadallah ja Ben Zaid liittyvät läheisesti Saudi-Arabian valtakuntaan: herra Awadallahilla on kansalaisuus, ja Ben Zaid oli jonkin aikaa Jordanian kuninkaan erityislähettiläs. Naapurina oleva alueellinen voima Saudi-Arabia oli vakaasti kiistänyt osallistumisensa tähän ennennäkemättömään kriisiin ja ilmaissut tukensa ” kaikki yhteensä “ kuninkaalle.

Uskollisuus

Nimitettiin kruununprinssiksi vuonna 1999, mutta kuningas Abdullah erotti tehtävänsä vuonna 2004, joka nimitti oman poikansa, Hamza syytti maansa viranomaisia «Korruptio» ja D ‘“Epäpätevyys” BBC: n 3. huhtikuuta julkaisemassa videossa. Sitten hän väitti olevansa kotiarestissa väitetyn osallistumisensa a “Juoni”mutta kiisti tämän syytöksen.

Hallitus ilmoitti seuraavana päivänä pidättävänsä 18 henkilöä, jotka olivat mukana tässä yrityksessä “Heikentää Jordanian turvallisuutta ja vakautta”. Heistä 16 on sittemmin vapautettu. Prinssi Hamza ei ole oikeudenkäynnissä, koska hänen tapauksensa ratkaistiin kuninkaallisessa perheessä sen jälkeen, kun hän oli luvannut kuninkaalle uskollisuuden ja sitoutunut “Pysy uskollisena hänelle”.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Jordaniassa kuningas Abdullah II ja prinssi Hamza sinetöivät sovinnon

Kahden syytetyn oikeudenkäynti pidettiin suljettujen ovien takana pääkaupungissa Ammanissa. Tuomioistuin hylkäsi puolustusasianajajien pyynnön kutsua todistajiksi kolme prinssiä sekä pääministeri Bicher Al-Khasawneh ja ulkoministeri Aymane Safadi. Pyyntö «Ei tuottava», tuomioistuimen mukaan.

Syytteen alkaessa herra Awadallahin asianajaja Mohamed Afif väitti, että kaksi syytettyä “Vaati, että prinssi Hamza todistaa tässä suhteessa”. “Lopullinen päätös kuuluu tuomioistuimelle, mutta jos hän kieltäytyy saattamasta häntä paikalle, hänen on perusteltava se”, hän sanoi kesäkuun lopussa. Bin Zaidin asianajajan Alaa Al-Khasawnehin mukaan puolustus oli pyytänyt tuomioistuinta ” julistaa [les] kaksi viattomia asiakkaita ”.

Bassem Awadallah, entinen valtiovarain- ja suunnitteluministeri, oli hyvin lähellä Jordanian kuningasta. Ennen kuin hänestä tuli kuninkaallisen hovin johtaja vuonna 2007, hän oli toiminut kuninkaan kabinetin päällikkönä vuonna 2006. Hän lopulta erosi kuninkaallisen hovin päälliköstä vuonna 2008, kun häntä kritisoitiin terävästi väitetystä puuttumisestaan ​​poliittisiin asioihin ja kiistanalaiseen taloustieteeseen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Jordaniassa prinssi Hamzan suhde jakaa valtakunnan

Maailma AFP: n kanssa

suosituin artikkeli