August 1, 2021

Mitä Kuubassa tapahtuu? Protestien avaimet

Mielenosoitukset Kuubassa: “Emme enää pelkää” 1:48

(CNN Español) – Tuhannet ihmiset menivät Kuubassa kaduille sunnuntaina osoittamaan taloudellisen tilanteen ja vapauden puutteen vuoksi Kuuban kommunistisen puolueen hallitseman maan epätavallisen tilanteen, joka on ainoa laillinen, vuoden 1959 vallankumouksen jälkeen ja joka tuo Muistan protestien aallon 1990-luvun alussa.

Mielenosoitukset tapahtuivat Havannassa ja San Antonio de los Bañosissa CNN: n mukaan, ja muualla Kuubassa, sosiaalisiin verkostoihin ladattujen videoiden mukaan ne näyttivät osoittavan muita mielenosoituksia muutamassa saaren kaupungissa.

Asukas, joka ei halunnut tulla tunnistetuksi, kertoi vuorostaan ​​CNN: lle, että San Antonio de los Bañosin asukkailla oli ollut sähkökatkoja viikon aikana ja että tämä oli “aiheuttanut” tyytymättömyyden tuossa kaupungissa.

Syitä Kuuban epätavallisten mielenosoitusten taustaan 4:49

Tällaiset mielenosoitukset ovat hyvin epätavallisia, koska hallitus ei salli minkäänlaisia ​​mielenosoituksia, ja jos niitä esiintyy, ne poistetaan välittömästi käytöstä. Tällä tavoin tehtiin lukuisia pidätyksiä ja poliisi ampui kyynelkaasua eräiden pitoisuuksien hajottamiseksi.

Mitä Kuubassa sitten tapahtuu?

Huolestuttavat taloudelliset olosuhteet

Tällöin ihmiset valittivat pääasiassa sähkökatkoista, ruokapulasta ja hallituksen käsittelemästä covid-19-pandemiaa, mikä vahingoitti taloutta, johon Trumpin hallinnon aikana kohdistuneet pakotteet vaikuttivat jo voimakkaasti ja joka riippuu matkailusta ja joka käytännössä katosi vuoden 2020 sulkemisten aikana. sisältää viruksen.

Matkailun, maan pääasiallisen valuutan lähteen, väheneminen on myös johtanut välttämättömien tuotteiden tuonnin laskuun, mikä on aiheuttanut pulaa.

Tästä syystä Kuuban maahanmuuttajien määrä yrittää päästä Yhdysvaltoihin on suurin vuoden 2017 jälkeen.

Yhdysvaltain rannikkovartioston CNN: lle kerrotun mukaan tähän mennessä vuonna 2021 noin 500 kuubalaista on pysäytetty merellä yrittäen päästä Floridan rannikolle. Vuonna 2019 niitä oli 313 ja vuonna 2018 vain 259.

Luvut ovat jopa pienemmät kuin “erityisjakson” aikana 1990-luvun alussa Kuubassa rekisteröidyt, kun tuhannet kuubalaiset hyökkäsivät mielenosoitusten keskellä mereen pakenemaan saaren vakavista taloudellisista olosuhteista kaatumisen jälkeen. Neuvostoliitto vuonna 1991, Kuuban tärkein liittolainen ja kaupallinen kumppani.

Mutta silti ne osoittavat, että yhä useammat kuubalaiset ovat halukkaita ylittämään vaarallisen 144 kilometrin meren, joka erottaa saaren Floridasta.

Covid-19-pandemian rooli

Johns Hopkinsin yliopiston mukaan Kuuba on toistaiseksi raportoinut 238 491 tapausta ja 1537 kuolemaa covid-19: stä. Mutta huolestuttavat luvut ovat viimeisimmät: sunnuntaina rekisteröitiin 6923 tartuntaa ja 47 kuolemantapausta, mikä on maan ennätys pandemian alusta lähtien. Myös viime viikolla kertyneet tapaukset ovat ennätykselliset.

Kuuban rokote on tutkijoiden mukaan 92,2% tehokas 0:50

”Viimeisten kahden tai kolmen viikon aikana tapausten kasvu oli voimakkaampaa. Viranomaiset vahvistivat delta-vaihtoehdon Kuuban sisätiloissa ”, kertoi Pan American American Health Organizationin ja Kuuban Maailman terveysjärjestön edustaja José Geraldo Moya Medina CNN: lle heinäkuun alussa.

Moya Medina sanoi, että tilanne oli huonompi Kuuban sisäpuolella sijaitsevissa kaupungeissa eikä niin paljon Havannassa, jossa Abdalan paikallista kehitysrokotetta oli alettu soveltaa, jonka tehokkuus olisi Kuuban viranomaisten mukaan 92%. Toisen kuubalaisen rokotteen, Soberana 02, teho olisi 62%.

Vaatimukset suuremmasta vapaudesta

Monet mielenosoittajat huusivat “vapauden” puolesta ja vaativat Díaz-Canelin eroamista. Poliisi pidätti useita mielenosoittajia ja käytti kyynelkaasua eräiden mielenosoitusten hajottamiseen. Raportoitiin myös väkivaltaisia ​​törmäyksiä mielenosoittajien kanssa, jotka heittivät kiviä ja kaatoivat poliisiauton.

mitä-kuubassa-dos-tapahtuu.jpg

Mies pidätetään yhdessä Havannan mielenosoituksista 11. heinäkuuta 2021. (Luotto: Adalberto Roque / AFP / Getty Images)

Kuuban vallankumouksesta vuonna 1959, joka kaatoi diktaattorin Fulgencio Batistan, Kuubaa on hallinnoinut Kuuban kommunistinen puolue ja vuosikymmenien ajan kommunistisen hallinnon alla Fidel Castro, joka myöhemmin antoi vallan vuonna 2006 veljelleen Raúl Castrolle.

Kuuba on liittynyt Neuvostoliittoon kylmän sodan aikoina, jonka kautta maa sai tukea 4 000–6 000 miljoonaa dollaria vuodessa, Kuuballa on viime vuosikymmeninä ollut taloudellisia vaikeuksia kasvavien uudistusten vaatimusten keskellä ja avautuminen osa väestöstä.

Hallituksen kova vastaus

Kuuban presidentti Miguel Díaz-Canel sanoi maanantaina, että Yhdysvaltojen kauppapakotteet ovat aiheuttaneet saarelle taloudellista kurjuutta ja ovat vastuussa mielenosoituksista.

Raúl Castron presidentiksi vuonna 2018 seuranneen Díaz-Canelin sanat näyttivät viittaavan Donald Trumpin hallitukseen, joka otti käyttöön Kuuban vuosikymmenien kovimpia taloudellisia toimenpiteitä, mukaan lukien taloudelliset sanktiot ja matkarajoitukset. Toistaiseksi Bidenin hallinto ei ole vielä nostanut heitä.

Saman puheen lopussa hän vakuutti, että “käsky taistella on annettu, (…) vallankumouksellisten on oltava kaduilla”.

Kuuban ulkoministeri Bruno Rodríguez kritisoi maanantaina Valkoisen talon turvallisuusneuvonantajaa Jake Sullivania julkilausuman antamisesta Kuuban epätavallisten mielenosoitusten tueksi.

”Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajalla ei ole poliittista ja moraalista valtaa puhua Kuubasta. Hänen hallituksensa on myöntänyt satoja miljoonia dollareita maastamuuttoon ja asettaa kansanmurhan, joka on suurin taloudellisista puutteista vastuussa oleva henkilö “, Rodriguez sanoi tweetissä.

Biden pyytää Díaz-Canelia “kuuntelemaan kansaansa”

Rodríguezin reaktion herättäneessä twiitissä Sullivan ilmaisi tukensa Kuuban kansalle: “Yhdysvallat tukee sananvapautta ja kokoontumisvapautta Kuubassa ja tuomitsee voimakkaasti kaikki väkivaltaisuudet tai hyökkäykset rauhanomaisiin mielenosoittajiin, jotka käyttävät yleisiä oikeuksiaan.”

Biden: Kuuban kansa vaatii vapauttaan 5:20

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden puolestaan ​​antoi maanantaina tukensa Kuuban kansalaisille mielenosoitusten keskellä ja pyysi Díaz-Canelin hallintoa “kuuntelemaan sen kansaa ja huolehtimaan heidän tarpeistaan”.

“Tuemme Kuuban kansaa ja heidän vapauttamistaan ​​vapaudesta ja helpotuksesta pandemian traagiseen hallintaan ja vuosikymmenien kestäneisiin tukahduttamistoimiin ja taloudellisiin kärsimyksiin, joita Kuuban autoritaarinen hallinto on kohdannut heihin”, Biden sanoi lausunnossaan.

Tietoja Patrick Oppmann ja Tatiana Arias.Lue, mitä hän sanoi