August 3, 2021

“Täytyykö meidän odottaa puoli vuosisataa, ennen kuin tiedustelu Bosniasta alkaa? “

Plukea puoli vuosisataa oli välttämätöntä yrittää kohdata “tapahtumia” Algeriassa ja alkaa virallisesti tunnistaa mitä tässä vapaussodassa armeija ja Ranskan hallitukset. suostui tekemään sen vuosien 1954 ja 1962 välillä.

Kaksikymmentäseitsemän vuotta tutsien kansanmurhan jälkeen tasavallan presidentti pyysi perustamaan historioitsijakomitean [présidée par Vincent Duclert] mikä mahdollisti tärkeän askeleen saavuttamisen: riippumatta säilytettyjen lääkemuotojen rajoista tai kieltäytymisestä pääsyyn tiettyihin arkistoihin, se tunnusti sen ajan presidentin ja hänen sukulaistensa suoraan toteuttaman politiikan virheet ja sokeuden. Historia ja sen myötä saa muistityön, joka on sovinnon ainoa mahdollinen perusta ja joka ennen kaikkea on välttämätöntä yrittää välttää ”saman ikuinen paluu”.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Ruandaa käsittelevän komission raportin päätelmät: “Joukko vastuita, raskaita ja ylivoimaisia ​​Ranskalle”

Mutta puhuminen tästä tarinasta tarkoittaa puhumista koko tarinasta ja siten siitä, mitä sitten tapahtui muualla, mutta samojen johtajien seurassa. Vuosina 1990–1995 Ranskan ulkopolitiikka oli kokonaisuus, koska se riippui analyyseistä, jotka oli laatinut rajallinen määrä ihmisiä, joilla oli François Mitterrandin määräyksellä vastuu maailmana olevasta poliittisesta ajattelusta. Tästä näkökulmasta yhden huoneen koskettaminen johtaa rakennuksen tasapainon uhkaamiseen, kuten korttitalossa, ja juuri siksi tietyt sosialistisen temppelin vartijat puolustavat ranskalaisen politiikan myyttistä historiaa. väitti olevansa rauhan kantaja.

Viat ja sokeus

On kuitenkin suotavaa tutkia muita tapauksia, jotka johtivat 1990-luvulla dramaattisiin tapahtumiin. Mutta jos joku unohdetaan tänään, se on Bosnian sodan (1992-1995) sota. Ja kuitenkin, samojen ihmisten johtama Ranskan politiikka tiesi viat ja kaihtimet enemmän tai vähemmän yhtä tärkeitä kuin ne, jotka merkitsevät tutsijoiden kansanmurhan. Tietenkin vuoden 1995 käännekohta – jonka olemme osittain velkaa Jacques Chiracin tulolle valtaan – auttoi palauttamaan hyväksyttävämmän tilanteen ja suojelemaan uhreja. Mutta se oli myöhässä, yli kolmen vuoden verisen sodan jälkeen, jonka keskeyttivät siviilien joukkomurhat ja järjestelmällinen etninen puhdistus. Myös tässä tapauksessa joukkomurhaajat saivat edetä ja perustettiin traagisesti tehoton rauhanturvaoperaatio; myös tässä tapauksessa osa sotilaallisesta hierarkiasta osoitti hemmottelua Serbian rikollisia nationalisteja kohtaan; myös tässä tapauksessa siviiliväestölle luvattiin paljon ja pidettiin hyvin vähän.

Sinulla on 46,75% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

internet