August 1, 2021

Boris Johnson haluaa armahduksen sisällissotarikoksista Pohjois-Irlannissa

Keskiviikkona 14. heinäkuuta Boris Johnsonin hallitus suututti Pohjois-Irlantia ja vahvisti aikomuksensa syksyllä esittää lakiesitys sisällissodan aikana Pohjois-Irlannissa tehtyjen rikosten määrittelemisestä vuoden 1998 rauhansopimuksiin asti. Lähes 40 vuoden ajan “Häiriöt” vastustivat katolisia ja nationalisteja Irlannin saaren, protestanttien, uskollisten ja Yhdistyneelle kuningaskunnalle uskollisten sekä Ison-Britannian armeijan yhdistämisen puolesta, jonka oli tarkoitus säilyttää järjestys, mutta joka oli osapuolena konfliktissa. Noin 3500 ihmistä kuoli ja yli 45 000 loukkaantui. Provinssin tärkeimmät poliittiset puolueet, uhrien järjestöt ja Irlannin hallitus tuomitsivat ehdotuksen välittömästi.

”Nykyinen” ongelmien ”perinnön käsittelyjärjestelmä ei toimi. Rikostutkinta onnistuu yhä harvemmin. (…) Ei mitään tekeminen ei ole vaihtoehto, [alors] että Pohjois-Irlannin poliisi tutkii tällä hetkellä 1 200 tapausta ja että niiden ratkaiseminen vie vähintään 20 vuotta “, alahuoneessa selitti Pohjois-Irlannista vastaava ministeri Brandon Lewis. Lain pitäisi “Lopeta tutkinta ja syytteeseen asettaminen, jakautumisen lähteet”perustamalla “Amnestia, joka koskee yhtä lailla kaikkia” ongelmiin “liittyviä tapahtumia”, täsmentää hallituksen asiakirjan. Jälkimmäinen lupaa myös “Suurin aloite” varten “Suullisen historian laatiminen” “Vaivat” ja “Riippumaton komissio” auttaa perheitä saamaan tietoa rakkaansa katoamisen olosuhteista.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Lojalistit Pohjois-Irlannissa Brexitin jälkeen

“Haluan Pohjois-Irlannin etenevän eteenpäin, mutta sitä ei voida tehdä oikeudenmukaisuuden kustannuksella”, vaati Jeffrey Donaldsonia, Pohjois-Irlannin tärkeimmän unionistisen puolueen DUP: n johtajaa. “Ison-Britannian ehdotukset eivät voi olla perustana ratkaisulle menneisyyden voittamiseksi, eivätkä Pohjois-Irlannin puolueet tue niitä”, korosti Irlannin tasavallan ulkoministeri Simon Coveney.

“Odious” -ehdotus

“Hylkäämme amnestian periaatteen. Perheet eivät vaadi vankilaa tekijöille, mutta he haluavat, että heidän rakkaansa kuolemaan tai loukkaantumiseen johtaneet tosiasiat saadaan selville. Amnestian myötä tekijöitä ei edes kyseenalaisteta eikä heidän historiansa versiota kyseenalaisteta “, pahoittelee Mike Ritchieä Relatives for Justice -järjestöstä, joka on yksi tärkeimmistä uhrien perheitä auttavista järjestöistä. “Jos tämä laki hyväksytään, se viedään välittömästi oikeuteen”, varoittaa herra Ritchie.

Sinulla on jäljellä 40,69% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Vilkaisua näihin tyypeiin