August 4, 2021

Libanonissa Saad Hariri luopuu hallituksen perustamisesta

Lähes yhdeksän kuukautta nimittämisen jälkeen Libanonin pääministeriehdokas Saad Hariri ilmoitti torstaina 15. heinäkuuta, että hän eroaisi hallituksen muodostamisesta, koska maassa on historiansa pahin sosioekonominen kriisi. Herra Hariri oli nimitetty pääministeriksi lokakuussa 2020, mutta hän ei pystynyt muodostamaan ryhmää, jonka pitäisi käynnistää välttämättömiä uudistuksia etenkin tärkeän kansainvälisen avun saamiseksi.

Libanonien kirkkojärjestelmässä hallituksen päämiehenä toimivan yhteisön sunniitien johtaja esitteli itsensä “Ainoa ja viimeinen mahdollisuus” pelastaa Cedar-maa taloudelliselta ja sosiaaliselta kuilulta, johon se uppoaa.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Pula bensiinistä, sähköstä, lääkkeistä, paperista … Libanon halvauksen partaalla

Hän kertoi torstaina lehdistölle tapaavansa presidentti Michel Aounin, joka oli pyytänyt muutoksia hallituksen luetteloon, jota hän vastusti. ”On selvää, että kanta [de Michel Aoun] ei ole muuttunut aiheesta ja että emme voi sopia ”, hän sanoi. “Tarjosin hänelle enemmän aikaa ajatella asiaa ja hän sanoi:” Emme voi sopia. ” Siksi pyysin anteeksi, etten pystynyt muodostamaan hallitusta, auttakoon Jumala maata ”, hän lisäsi.

MM. Aoun ja Hariri ovat toistuvasti ilmaisseet erimielisyyksiään viime kuukausina, varsinkin maaliskuussa järjestetyn julkisen aseistamisen aikana toisen kerran katkeran syytökseen kääntyneen kokouksen jälkeen. Hariri arvosteli presidenttiä estämästä hallituksen muodostamista vaatimalla sitä “Vähemmistön estäminen” seuraavan ministeriryhmän sisällä ja pyrkii määräämään jakamista ”Konfessio ja puolueellinen” lompakot.

Herra Hariri toisti sitoutumisensa teknokraattien hallitukseen, jota hän vaati kansainvälisesti. Puheenjohtajavaltio oli kiistänyt ehdotuksen “Vähemmistön estäminen” ja ilmaisi omansa “Hämmästys”, kuten “Noin” kirjoittanut M.Hariri.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Saad Hariri palasi epätodennäköiseen Libanonin pelastajan rooliin

Beirutin sataman räjähdyksen ensimmäinen vuosipäivä

Kolme kertaa pääministeri Saad Hariri nimitettiin pääministeriksi 22. lokakuuta 2020, vuosi sen jälkeen, kun hän joutui kaduilta. Ajankohtaisista asioista vastaava nykyinen hallitus erosi 4. elokuuta 2020 Beirutin satamassa tapahtuneen tuhoisan räjähdyksen (yli kaksisataa kuollutta, tuhansia loukkaantuneita) jälkeen vallankaappauksen jo polvillaan olevalle väestölle.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Beirutissa, Skyline-torni, “4. elokuuta kauhun symboli”

Melkein vuotta myöhemmin osapuolet ovat edelleen mukana tavanomaisissa neuvotteluissaan usko-uskoisessa maassa, johon on tehty leikkauksia, joita eri yhteisöjen paronit säätelevät.

Valtavan räjähdyksen laukaisi tulipalo sataman varastossa, jossa oli tonnia varastoitua ammoniumnitraattia “Ilman varotoimenpiteitä” viranomaisten omalla luvalla. Yli kaksisadan kuolleen lisäksi räjähdys jätti yli 6500 loukkaantunutta ja tuhosi kokonaiset Libanonin pääkaupungin kaupunginosat. Paikallinen tutkinta ei ole vieläkään tuottanut mitään, eikä yksikään virkamies ole ollut vastuussa. Turvallisuusjoukot ampuivat tiistaina kyynelkaasua vihaisiin mielenosoittajiin, jotka protestoivat Beirutin asunnon ulkopuolella ministeriä, jota syytettiin räjähdyksen tutkinnan estämisestä.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Libanonissa poliittinen puuttuminen estää Beirutin sataman räjähdyksen tutkinnan

Ennen herra Hariria myös Mustapha Adib, diplomaatti, jota yleisö ei tunnu elokuun lopussa nimittämällä hallitusta, oli epäonnistunut puolueen vastustuksen vuoksi hänen kabinettiehdotukselleen.

Maailma AFP: n kanssa

Kokeile tätä