August 1, 2021

Venäjä kieltää arvostetun tutkintavälineen “Project”

Tämä on jälleen yksi hyökkäys lehdistönvapauteen Venäjällä. Venäjän syyttäjä kielsi torstaina 15. heinäkuuta nuoret ja kuuluisat tutkivat tiedotusvälineet Projekti, ilmoittaja “Ei toivottu” ja koska hänen “Toiminta uhkaa Venäjän federaation perustuslaillista järjestystä ja turvallisuutta”. Syyttäjä katsoo, että tämä media on amerikkalainen järjestö.

Vuonna 2015 julkaistun lain mukaan Venäjällä toimivat ulkomaiset organisaatiot voidaan julistaa “Ei toivottu”. Heidän on hajoava itsestään rangaistuksena kieltämisestä, ja heidän yhteistyökumppaneilleen voi aiheutua sakkoja tai vankeusrangaistuksia.

Lue op: “Venäjällä tutkiva journalismi on saavuttanut paradoksaalista menestystä”

Lähes samanaikaisesti Venäjän oikeusministeriö luokitti päätoimittaja Projekti, Roman Badanine ja neljä muuta tiedotusvälineiden toimittajaa hänen luettelossaan ryhmistä ja henkilöistä, jotka on nimetty “ulkomaisiksi agenteiksi”, nimi, joka altistaa heidät raskaille byrokraattisille rajoituksille sakkojen suhteen.

Vuonna 2018 perustettu verkkomedia Projekti tunnetaan Venäjän eliitin korruptiota koskevista tutkimuksistaan. Erityisesti hän julkaisi useita pitkiä tutkimuksia presidentti Vladimir Putinin erittäin varakkaista yhteistyökumppaneista.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Venäjä hyökkää riippumattomia tiedotusvälineitä vastaan

Toistuva paine riippumattomiin väliaineisiin

Venäjän viranomaiset ovat lisänneet paineita riippumattomiin tiedotusvälineisiin viime kuukausina, erityisesti syyskuussa pidettyjen parlamenttivaalien edetessä ja Kremlin ensimmäisenä vastustajan Alexeïn palatessa tammikuuhun Venäjälle. Navalny, joka välittömästi vangittiin.

Valtakriitikot syyttävät Venäjän viranomaisia ​​siitä, että he ovat pilkanneet tai tukahduttaneet tiedotusvälineitä Putinin kahden vuosikymmenen aikana. Viimeisimmät esimerkit tähän mennessä, tunnettu verkkomedia Meduusa, Latviassa toimiva, julistettiin huhtikuussa “ulkomaiseksi agentiksi”, surulliseksi karsinnaksi, johon liittyy ankaria rajoituksia ja mahdollisia sakkoja, jotka leikkaavat merkittäviä mainosresursseja.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös “Ainakin täällä kukaan ei voi meitä karkottaa”: “Meduza”, venäläinen maanpaossa

Kesäkuussa toinen media VTimes, ilmoitti sulkemisestaan ​​syytteeseen liittyvän pelon vuoksi sen jälkeen kun hänet on luokiteltu myös “ulkomaiseksi agentiksi”. Kesäkuun lopussa etsintöjä oli jo tehty useiden toimittajien kodeista Projekti, etenkin Roman Badaninessa.

Alexeï Navalnyn organisaatiot ja erityisesti hänen korruptiontorjuntarahastonsa (FBK), jonka videot tuomitsevat eliitin korruptiota, keräävät satoja miljoonia katselukertoja YouTubessa, on julistettu “Extremistit”, ja suurin osa vastustajan sukulaisista on maanpaossa.

Tilan“Ei toivottu” johtui pääasiassa kansalaisjärjestöistä tai poliittisista järjestöistä, jotka liittyivät erityisesti maanpaossa olevaan entiseen Venäjän entiseen oligarkkiin Mihail Hodorkovskiin. Mukana on myös useita amerikkalaisia ​​ajatushautomoita, kuten Atlantic Council -ryhmä, joka on erikoistunut kansainvälisiin asioihin.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Venäjällä valon vaalea tähti koronaviruksen edessä

Maailma AFP: n kanssa

lue arvostelu