August 1, 2021

Libanonissa Saad Hariri heittää pyyhkeen

Libanonin hallituksen muodostumisen saippuaooppera, tämä kauhistuttava, melkein vuoden kestänyt spektaakkeli Cedar-maan taloudellisen ja sosiaalisen hajoamisen taustalla, ei ole aikeissa lopettaa. Torstaina 15. heinäkuuta pääministeriehdokas, sunnilaisleirin johtaja Saad Hariri luopui kabinetin muodostamisesta johtuen ylittämättömistä erimielisyyksistä presidentti Michel Aounin ja hänen vävynsä Gibran Bassilin kanssa, pääkristillisen puolueen päällikön kanssa.

Lokakuussa 2020 nimitetyn, jo kolme kertaa pääministeriksi nimitetyn Saad Haririn oli tarkoitus seurata Hassan Diabia, joka pakotettiin eroamaan Beirutin satamassa 4. elokuuta 2020 tapahtuneesta räjähdyksestä, joka jätti yli kaksisataa kuollutta ja tuhosi useita pääkaupungin lähiöitä. .

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Saad Hariri palasi epätodennäköiseen Libanonin pelastajan rooliin

Sen vetäytyminen yhdeksän kuukauden neuvottelujen jälkeen niin kuumissa kuin turhissa neuvotteluissa lupaa pahentaa Libanonin pelottavaa kriisiä, jota leimaa punnan romahtaminen, hyperinflaatio sekä bensiinin ja huumeiden puute.

Tämä päätös saattaa edelleen viivästyttää keskeisten uudistusten läpikäyntiä, minkä ulkomaisten avunantajien asettama ehto vapauttaa Beirutin viranomaisille viime vuosina luvatut miljardit dollarit. Maailmanpankin mielestä yhtenä nykyhistorian pahimmista, Libanonin taantuma pyyhkäisi väestön ostovoiman, joka laski yli 50% köyhyysrajan alapuolelle.

Riita presidentti Aounin kanssa

Saad Hariri vetäytyi itsestään lyhyen haastattelun jälkeen Michel Aounin kanssa, jonka aikana he vastustivat jo monitoista kertaa salkkujen jakamista koskevaa hanketta, jonka ensimmäinen oli lähettänyt edellisenä päivänä toiseen. “Tarjosin hänelle enemmän aikaa ajatella asiaa ja hän sanoi: Emme voi sopia, a Saad Hariri sanoi lähtiessään presidentin palatsista. Siksi pyysin anteeksi, etten pystynyt muodostamaan hallitusta. “ Michel Aounin yksiköt vastasivat lausunnossaan, että herra Hariri “Ei ollut valmis keskustelemaan mistään tarkistuksesta. Mitä järkeä ylimääräiselle päivälle on, jos keskustelujen ovi on suljettu? “

Pääministeriehdokas Saad Hariri (oikealla) ja presidentti Michel Aoun Baabdan presidentinlinnassa 15. heinäkuuta 2021.

Kahden miehen välinen riita kävi siitä, kuinka nimetä kristittyjä ministereitä, joiden oletetaan perustuslain mukaan olevan puolet hallituksesta. Presidentti, joka esiintyy tämän yhteisön puolustajana – jonka toimivaltaa tarkistettiin alaspäin sisällissodan päättyneellä Taif-sopimuksella – vaati, että tämä etuoikeus olisi kokonaan hänen. Pääministeriehdokas, joka haluaa palauttaa kiillon tähän virkaan, joka on perinteisesti varattu sunneille, epäonnistuneen kauden 2016–2020 jälkeen hylkäsi tämän pyynnön.

Sinulla on 59,78% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

hyödyllinen viittaus