July 28, 2021

Tulva Rheinland-Pfalzissa: “Kaikki on rikki, kaikki on kadonnut!”

Tila: 16.7.2021 03.45

Yksi yö käänsi monien ihmisten elämän Nordrhein-Westfalenissa ja Rheinland-Pfalzissa. Tulvat aiheuttivat myös tuhoa Ahrin varrella – ja epätoivoa.

“Kaikki on rikki, kaikki on kadonnut, se on katastrofi”, Marlene Wiechmann taistelee kyyneleitä vastaan. Päänsä pudistaen 76-vuotias tyttö seisoo kaltevalla kadulla Schuldin keskustan yläpuolella Eifelissä, jonka vesimassat ovat tuhonneet. “Siellä oli kerran tenniskenttämme, siellä oli puolalaisen Stannin talo”, sanoo Rheinland-Pfalzin nainen. Hän osoittaa sormellaan pisteisiin, jotka on pesty vedellä ja peitetty mudalla, puilla ja raunioilla. Kameraryhmät ja valokuvaajat kotimaasta ja ulkomailta surisevat Marlene Wiechmannin ympärillä. Tulva teki pienestä kylästä kuuluisan – ja Marlene Wiechmann suri syvästi.

Puut vääntyivät kuin tulitikut

Marlene Wiechmann ja hänen miehensä Horst asuvat talossa, joka on hieman korotettu. Myös he lapioivat vettä ja mutaa kellarista yöllä keskiviikosta torstaihin ja joutuivat katsomaan, että puut taipuivat kuin tulitikut. Kun pari meni nukkumaan uupuneena, he eivät olisi koskaan epäilleet, että Ahr olisi raivostunut niin pahasti vain muutaman metrin päässä. Raivoava joki on repinyt talot ja kaatunut sillat. Toistaiseksi hän ei ole koskaan pelännyt vettä, Marlene Wiechmann sanoo. Se on nyt muuttunut.

Myös Erika Stollenwerk pelkää jokea. Hän asuu muutaman kilometrin päässä Schuldista, pienessä Insulin kylässä. Pieni kaupunki on suosittu matkailijoiden keskuudessa, myös monien kauniiden puutalorakenteidensa vuoksi. Kun tulvat tulivat, Erika Stollenwerk työskenteli kunnan hotellin keittiössä Ahrin näkymällä. Innoissaan vieraat kysyivät, onko vedenpinnan noususta huolestuttavaa. “Ei!” Hän vastasi täysin vakuuttavasti. Kymmenen minuuttia myöhemmin hotellin ruokasali evakuoitiin. ”Toki, meillä on ollut ajoittain tulvia, mutta tämä? Katastrofi! “Hän sanoo.

Hän vietti tulvan yön hotellin toisessa kerroksessa – yhdessä 16 muun ihmisen kanssa. Hän ei voinut enää mennä kotiin poikansa Janin luo, vaikka hän asuu vain kolmen minuutin päässä jalkaisin. Raivoava joki oli paitsi vienyt taloja pankin läheisyyteen myös tuhonnut keskiajalta peräisin olevan kivisillan, joka yhdistää molemmat Insulin piirit Ahrin vasemmalla ja oikealla puolella. Ainoa syy siihen, että pieni hotelli on edelleen olemassa, on se, että rakennuksen ja jokirannan välissä on olutpuutarha.

“Muuttokaa, mene vain pois”

Nyt Erika Stollenwerk seisoo nilkan syvyydessä lika, työntää mutaa ulos pihaltaan ja pitää sitä samalla melko turhana. “Olen valmis. Mihin laitat tämän sh … nyt? Autoni on rikki ja voin tuskin hengittää. ”Ei uupumuksen takia, vaan siksi, että kiinteistön yläpuolella ilmassa roikkuu kirpeä haju. Vesimassat ovat tuhonneet myös perheen öljysäiliöt kellarissa.

Mitä tapahtuu seuraavaksi, kuka maksaa vahingon, hän ei tiedä. “Maastamuutto, vain mene pois, jätä kaikki, missä se on, olisi hyvä nyt”, sanoo nainen saarelta. Hän on vain yhdestä asiasta, josta hän on tyytyväinen: että hänen miehensä ei asu tällä hetkellä saman katon alla hänen ja poikansa kanssa. Se on vakava hoitotapaus, ja siinä on muun muassa happilaite, joka toimii sähkön kanssa. Ja sähkö oli yksi ensimmäisistä asioista, joka lakkasi toimimasta myrskyn jälkeen.

Tulva pyyhkäisi kaiken pois. Jäljellä on raunioita, mutaa ja juuriltaan juuria.

Kuva: Sandra Biegger, SWR

Sukulaisten pelko

Matkapuhelinverkko ja Internet olivat myös poissa käytöstä. Vasta vuosi sitten laskettu valokaapeli mutkistaa Ahrin läpi lähellä Insulia kuin ankeriasta. Uudestaan ​​ja uudestaan ​​lapset ja lapsenlapset tulevat tulvan saaneisiin Eifelin kyliin paniikilla kasvoillaan katsomaan, pärjäävätkö heidän vanhempansa ja isovanhempansa. Ei ole pääsyä puhelimitse. On suuri pelko siitä, että monet kadonnut ihmiset voivat kuolla. Ja aivan liian monissa tapauksissa valitettavasti myös perusteltu.

Mutta on myös tarinoita ihmeellisistä pelastuksista. Insulissa miehen sanotaan viettänyt yön sillan laiturilla, jota ympäröi vesi talonsa romahtamisen jälkeen. Monet asukkaat kertovat lasisilla silmillä kuulleensa hänen avunpyyntönsä koko ajan eivätkä voineet auttaa, koska he eivät voineet mennä ulos. Miehen sanotaan olevan pelastanut ilmasta helikopterin pitkän, kylmän yön jälkeen.

Vuonna 1910, sanoo Marlene Wiechmann, hänen kotikylässään Schuldissa oli jo vuosisadan tulva. Tarinoita siitä välitettäisiin sukupolvelta toiselle. 76-vuotias olisi voinut tehdä ilman sitä, että uusi painos ilmestyisi kesällä 2021. Hän toivoo, että hänen kotikylänsä loistaa jälleen vanhassa loistossaan – jossa on paljon puutalorakennuksia ja kauniita puutarhoja. Mutta hän ei voi tällä hetkellä todella uskoa siihen.

Myrsky vaikuttaa pahoin Rheinland-Pfalzin Schuld-yhteisöön

Axel John / Sandra Biegger, SWR, päivittäiset aiheet klo 22.45, 15. heinäkuuta 2021

Lisätietoja