August 2, 2021

Työn verhon käyttökielto ei ole syrjintää Euroopan oikeuden mukaan

Islamilaisen verhon käytön kieltäminen työpaikalla ei ole syrjivää ja voi päinvastoin mahdollistaa sosiaalisten konfliktien välttämisen, Euroopan unionin tuomioistuin (torstaina 15. heinäkuuta) totesi. “Kielto käyttää mitä tahansa näkyvää poliittisen, filosofisen tai uskonnollisen vakaumuksen ilmaisua voidaan perustella sillä, että työnantajan on esitettävä asiakkailleen neutraali kuva tai vältettävä sosiaalisia konflikteja”, tuomioistuin sanoi lausunnossaan.

Jälkimmäisen takavarikoivat kaksi Saksassa asuvia muslimiuskolaisia ​​naisia, yksi apteekin työntekijä, toinen lastenhoitaja. He riitauttivat Euroopan tuomioistuimissa kiellon käyttää islamilaista verhoa työpaikallaan. Kantelija siirrettiin toiselle viralle ja hänen annettiin palata ilman “Suuret näkyvät merkit, joilla ei ole poliittista, filosofista tai uskonnollista vakaumusta”. Toinen oli väliaikaisesti keskeytetty työstään kieltäytyessään ottamasta hijabiaan.

Euroopan unionin tuomioistuin katsoi tuomiossaan, että näkyvän uskonnollisen symbolin käytön kieltäminen ei ollut syrjivää, kunhan se koski erottelematta kaikkia uskontoja ja voisi auttaa välttämään konflikteja yrityksen sisällä. Työnantajan on kuitenkin tuomioistuimen mukaan osoitettava, että se on “Todellinen tarve” ja että ilman tätä kieltoa yrityksen puolueettomuus kyseenalaistettaisiin.

Lue myös Eurooppa: yritykset voivat kieltää verhon olosuhteissa

Asiakkaan “oikeutetut odotukset” ja yrittäjyyden vapaus

“On erityisen tärkeää, että työnantaja on osoittanut, että jos tällaista puolueettomuuspolitiikkaa ei ole, hänen liiketoimintavapauteensa vaikuttaisi, koska hänelle aiheutuisi kielteisiä seurauksia toimintansa luonteen tai ympäristön vuoksi, jossa niitä harjoitetaan. ulos ”, kirjoittaa laitos.

A “Todellinen tarve” voidaan perustella “Asiakkaiden tai käyttäjien oikeudet ja perustellut odotukset”. Koulutuksen yhteydessä tuomioistuin lainaa “Vanhempien toive nähdä lasten valvovan ihmisiä, jotka eivät ilmoita uskontoaan tai vakaumustaan ​​ollessaan yhteydessä lapsiin”.

Luxemburgissa sijaitsevan laitoksen tuomarit olivat jo vuonna 2017 katsoneet, että uskonnollisia symboleja kieltävien yritysten sisäiset säännöt voivat olla perusteltuja, kunhan yritys ei toimi pelkästään asiakkaan pyynnöstä.

Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli ratkaissut kysymyksen uskonnollisten symbolien käytöstä koulussa tai työpaikalla. Vuonna 2013 tuomarit väittivät, että British Airwaysin lentoyhtiön lentoemäntä oli erotettu ristin käytöstä.

Lue myös Ammatillisen ja hengellisen elämän yhteensovittaminen: herkkä harjoitus

Maailma AFP: n kanssa

valitse lähde