August 2, 2021

YK kehottaa vapauttamaan vankeja ja kehottaa käymään vuoropuhelua

Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) ihmisoikeusvaltuutettu vaati perjantaina 16. heinäkuuta Kuuban mielenosoitusten aikana pidätettyjen kiireellistä vapauttamista. Michelle Bachelet vaatii vuoropuhelua ja kehottaa samalla kumoamaan maahan vaikuttavat pakotteet.

Kuuban väestöstä on edessään vakava pulaa, jota pahentaa maata iskeä talouskriisi – pahin viimeisen 30 vuoden aikana. Saarta ravistelivat 11. heinäkuuta historialliset mielenosoitukset, mittakaavassa, jota ei ole ennen nähty vuoden 1959 vallankumouksen jälkeen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kuubassa ennennäkemättömät mielenosoitukset hallitusta vastaan

Yksi kuollut ja sata pidätystä

“Kehotan hallitusta vastaamaan mielenosoittajien vaatimuksiin vuoropuhelun avulla ja kunnioittamaan ja suojelemaan täysin kaikkien ihmisten oikeuksia rauhanomaiseen kokoontumiseen sekä mielipiteen- ja sananvapauteen”sanoi Mminä Bachelet lehdistötiedotteessa.

“Olen pahoillani mielenosoittajan kuolemasta Havannan mielenosoitusten yhteydessä; on tärkeää, että suoritetaan riippumaton, avoin ja tehokas tutkimus ja että vastuuseen kuuluvia rangaistaan ​​”, hän lisäsi. Myös Chilen entinen presidentti toisti “Hänen vaatimuksensa yksipuolisten alakohtaisten pakotteiden poistamisesta ottaen huomioon niiden kielteiset vaikutukset ihmisoikeuksiin, mukaan lukien oikeus terveyteen”.

Havana, joka on Yhdysvaltojen pakotteiden alaisena vuodesta 1962, katsoi vastuun näistä liioittelusta Washingtonille, joka pyrkii “Talouden kuristamispolitiikka sosiaalisten levottomuuksien aikaansaamiseksi”. Kuuban hallitus ilmoitti keskiviikkona ensimmäisestä kierroksesta väestön rauhoittamiseksi erityisesti helpottamalla elintarvikkeiden ja lääkkeiden pääsyä saarelle.

Liikkeistä, joista osa jatkui maanantaina, kuoli ja yli sata pidätettiin, mikä aiheutti kansainvälisessä yhteisössä huolta. “Olen erittäin huolissani väitetystä liiallisesta voimankäytöstä mielenosoittajia vastaan ​​Kuubassa ja suuren määrän ihmisten, mukaan lukien useiden toimittajien, pidättämisestä”, alleviivattu Mminä Rannekoru. “Erityisen huolestuttavaa on, että heidän joukossaan on ihmisiä, joiden uskotaan olevan kommunikaatiossa, ja ihmisiä, joiden olinpaikkaa ei tiedetä. Kaikki oikeuksien käyttämisestä pidätetyt on vapautettava kiireellisesti ”, hän lisäsi.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Syvään kriisiin upotettu Kuuba kääntää sivua Castrosilla

Joe Biden valmis auttamaan Kuuban kansaa

Yhdysvaltain presidentti vastasi torstaina hänen hallinnolleen esitettyyn kritiikkiin, joka koski Yhdysvaltojen reaktiota tähän kriisiin. Joe Biden vakuutti yhteisessä lehdistötilaisuudessa liittokansleri Angela Merkelin kanssa harkitsevansa ” Useat asiat (…) auttaa Kuuban kansaa ”, a “Epäonnistunut valtio, joka sortaa kansalaisiaan”.

Erityisesti hän ilmoitti olevansa valmis lähettämään “Merkittävät määrät” anti-Covid-19-rokotteet ”Jos itse asiassa [il était] varma, että kansainvälinen järjestö hallinnoi näitä rokotteita ja tekee sen siten, että kansalaisilla on mahdollisuus saada näitä rokotteita “, Kuuba ei ole liittynyt YK: n Covax-ohjelmaan. Yhdysvallat tarkistaa myös, onko sillä “Teknologiset valmiudet” tarpeen “Elpyminen” matkapuhelin Internet katkaistiin kommunistisella saarella, hän lisäsi.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Castron sivun kääntyessä Joe Biden unohtaa Kuuban

Kuuban ja Yhdysvaltojen väliset diplomaattisuhteet ovat lyhyen sovinnon jälkeen vuosina 2014–2016 alhaisimmat Donald Trumpin kaudesta. Maan johtoon vietetyn ajan aikana Yhdysvaltojen entinen presidentti vahvisti vuodesta 1962 voimassa olevaa kauppasaartoa tuomiten ihmisoikeusrikkomukset ja Havannan tuen Nicolas Maduron hallitukselle Venezuelassa. . Nämä pakotteet samoin kuin pandemian vuoksi turistien poissaolo aiheuttivat Kuuban syvään talouskriisiin ja aiheuttivat voimakkaan sosiaalisen levottomuuden, jota seurasi tiiviisti Washingtonissa ja Amerikan mantereella.

Maailma AFP: n kanssa

Jatka lukemista