August 4, 2021

Tutkimus. Portugalilaiset antavat positiiviset arvosanat työryhmälle ja luottavat rokotteisiin

Katolisen yliopiston kyselyssä kysyttiin ensimmäistä kertaa portugalilaisilta rokotustyöryhmän ja sen koordinaattorin, amiraali Gouveia e Melon roolista, ja arvio oli selvästi positiivinen.

Tutkimus toteutettiin 9. ja 15. heinäkuuta välillä, viikon aikana, jolloin rokotusprosessi kiihtyi merkittävästi ja jossa rokotuksissa oli useita esteitä ja viivästyksiä. Mutta se ei horjuttanut vastaajien luottamusta: 44 prosenttia katsoo, että työryhmä on ollut “hyvä” ja 32 prosenttia antaa sille parhaat arvosanat, kun taas suorituskyky on ollut “erittäin hyvä”.

Vieläkin myönteisempi on arvio amiraali Gouveia e Melolta, Eurojustin koordinaattorilta työryhmä: 40 prosenttia luokittelee vastuuhenkilön suorituksen ”erittäin hyväksi” ja 29 prosenttia pitää vastuuhenkilön suoritusta ”hyvänä”.

Suhteessa muihin poliittisiin toimijoihin ja yhteisöihin tiedot osoittavat portugalilaisten käsityksen kehityksen viime vuonna heinäkuusta 2020 lähtien. Lukujen perusteella voimme tunnistaa tärkeimpien poliittisten henkilöiden ja päähenkilöiden vähäisen kulumisen Portugalin pandemian torjunnassa, vaikka arvio on edelleen maailmanlaajuisesti suotuisa.

Esimerkiksi tasavallan presidentti, Marcelo Rebelo de Sousa ansaitsee edelleen portugalilaisten myönteisen arvion, mutta vähemmän ilmeikkäästi.

Suurin osa vastaajista luokittelee valtionpäämiehen rooliksi “hyvä” tai “kohtuullinen”, mikä on säilynyt viimeisissä neljässä tutkimuksessa. Kuitenkin harvat portugalilaiset pitävät hänen suorituskykyään “erittäin hyvänä”.

Toisaalta pääministerin arvio on huonontunut viime vuoden aikana, ja 43 prosenttia vastaajista luokitteli António Costan suorituskyvyn kohtuulliseksi viimeisimmässä tutkimuksessa.

Viime vuoden neljästä tutkimuksesta vähiten portugalilaisia ​​on sitä mieltä, että hallituksen päämiehen tulos oli “hyvä” (30 prosenttia). Vielä 15 prosenttia luokittelee pääministerin toiminnan huonoksi.

Terveysministerin suorituskyvyn arviointi ei ole ollut kovin erilainen kuin edellisen vuoden aikana tehdyt tutkimukset. Heinäkuusta 2020 lähtien luvut ovat pysyneet käytännössä ennallaan: 39 prosenttia sanoo, että Marta Temidon suorituskyky on ollut “kohtuullinen” ja 34 prosenttia sanoo, että hallituksen tulos on ollut “hyvä”, hyvin yhdenmukainen viimeisimmän, toukokuussa tehdyn tutkimuksen tulosten kanssa.

Kuitenkin useampi portugalilainen luokittelee terveysministerin suorituskyvyn “huonoksi” tai “erittäin huonoksi” (vastaavasti 12 ja kuusi prosenttia vastaajista).

Lopuksi suhteessa Myös terveysasioiden pääosaston tulokset ovat olleet melko vakaat. Terveysviranomainen ansaitsee arvosanan “Kohtuullinen” 42 prosentilla vastaajista ja “Hyvä” -arviosta 32 prosenttia vastaajista. Hieman vähemmän positiivinen tulos touko- tai jopa heinäkuuhun 2020 verrattuna.

Aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna enemmän portugalilaiset arvioivat talletusten vakuusjärjestelmän “huono” tai “erittäin huono”, vaikka hallitsevat vastaukset ovat edelleen “kohtuullisia” ja “hyviä”, kuten pääministerin ja terveysministerin arvioinnissa tapahtuu.

Portugali suostuu käyttämään naamiota

Jos poliitikkojen ja pääyksiköiden suorituskyky oli portugalilaisten arvioinnissa tietyllä tasolla uupunut, käsitys maskien käytön ja terveydenhuollon tarpeesta pandemiatilanteessa näyttää edelleen ymmärtävän yhteiskuntaa laajalti.

Vastaajien joukossa 94 prosenttia portugalilaisista on samaa mieltä pakollisen maskien käytön säilyttämisestä suljetuissa tiloissa ja vain 5 prosenttia eri mieltä. Kadulla kuitenkin vain 68 prosenttia portugalilaisista sanoo olevansa samaa mieltä maskin käytöstä ja 30 prosenttia eri mieltä.

Portugali on edelleen yksi niistä Euroopan maista, jossa maskien käyttöä koskevat säännöt ovat tiukemmat, kun valtaosa ei enää vaadi suojaa ulkotiloissa.

Vaikka rokotusten kehitys on edennyt viime viikkoina, 80 prosenttia portugalilaisista kertoi ylläpitäneensä maskin käyttöä, fyysistä etäisyyttä ja käsien hygieniaa viime kuuhun verrattuna. Vastaajista oli jopa 13 prosenttia, jotka vastasivat lisäämäänsä varotoimia, ja vain seitsemän prosenttia myönsi laiminlyöneen minkä tahansa näistä varotoimista.

On huomattava, että kysely tehtiin viikossa, jolloin tapausten ja sairaalahoitojen lukumäärä oli edelleen ennätyksellisen korkea viime kuukausiin verrattuna ja jossa tuli tunnetuksi, että tähän mennessä tarttuvin Delta-variantti on jo hallitseva asema maassa.

Ehkä tämä asiayhteys auttaa myös selittämään tämän, käsityksen vähenemisestä viruksen vaarasta (verrattuna huhtikuun 2020 lukuihin, kuukauden kuluttua pandemian julistamisesta), käsitys viruksesta “erittäin vaaralliseksi” on edelleen korkea (51 prosenttia vastaajista).

Tässä on tärkeää erottaa käsitys vaaroista vastaajalle ja ihmisille yleensä. Jos 51 prosenttia ajattelee viruksen olevan vaarallinen itselleen, 70 prosenttia vastaajista uskoo viruksen olevan vaarallinen ihmisten terveydelle yleensä.


Katolisen yliopiston tutkimus osoittaa myös sen ikäryhmien välillä ei ole ylivoimaisia ​​eroja: yleensä käsitys suuresta riskistä kaiken ikäisille väestöryhmille. Nuorilla vastaajilla on pienempi käsitys riskistä itselle.

Suotuisa asenne rokotuksiin ja terveydenhuollon saatavuus

Tässä tutkimuksessa korostetaan myös, että rokotusten noudattamisen taso on Portugalissa edelleen erittäin korkea ja silti hieman korkeampi kuin toukokuussa. Kyselyyn osallistuneista 83 prosenttia sanoo saaneensa rokotteen heti, kun heille soitetaan, ja vain kahdeksan prosenttia sanoo, etteivät he halua rokotusta ollenkaan.

Toukokuussa 82 prosenttia vastaajista osoitti noudattavansa rokotuksia ja yhdeksän prosenttia vastasi, että he eivät aio rokottaa. Joulukuussa 2020, rokotusprosessin alkamiskuukaudessa, vain 61 prosenttia portugalilaisista hyväksyi rokotuksen varauksetta. Tuolloin 19 prosenttia myönsi yrittävänsä siirtää rokotusta jonkin aikaa ja vielä 5 prosenttia aikoi lykätä rokotusta “pitkäksi ajaksi”.

Tässä tutkimuksessa suotuisa suhtautuminen rokotuksiin on niin ilmeistä, että suuri osa väestöstä (72 prosenttia vastaajista) uskoo rokotteen ottamisen olevan pakollista. Toinen 24 prosenttia uskoo, että rokotuksen ei pitäisi olla pakollista Portugalissa.

Katolinen tutkimus keskittyy myös terveyskysymyksiin tai tutkimuksiin pandemian kuukausien aikana, maaliskuusta 2020 lähtien. Siinä todetaan annettujen vastausten kanssa, että valtaosa portugalilaisista ei lopettanut lääkärinapua terveystilanteen takia.

Vastauksena kysymykseen “tällä pandemiakaudella (maaliskuusta 2020) lopetitko menemisen mihin tahansa terveyskeskukseen, klinikalle tai sairaalaan tämän viruksen takia? “, 65 prosenttia vastaajista vastasi” ei “. Kuitenkin 19 prosenttia myönsi lopettaneensa pääsyn näihin terveyspalveluihin “palvelujen aloitteesta” ja vielä 16 prosenttia “omasta aloitteestaan”.

Samassa mielessä vastauksena kysymykseen “Eivätkö tapaamiset tai kokeet, jotka olisi pitänyt suorittaa, kuluneen vuoden aikana ilman valvontaa?”, 67 prosenttia vastaajista vastasi “ei” ja vielä 33 prosenttia vastasi “kyllä”.

eristäminen, työ ja koulu

Tämä katolinen kysely, jota olemme nyt alkaneet leikata, paljastaa myös jollain tavalla psykologiset ja sosiaaliset vaikutukset, joita näillä pitkillä pandemian kuukausilla on ollut portugalilaisten elämään. Kysyttäessä tiettyjen tilanteiden helppoudesta tai vaikeudesta, vastaajat olettavat, että pandemian kokemus toi suuria haasteita.

Se on pääasiassa etäisyydellä ystävistä ja perheestä, että portugalilaisilla on enemmän vaikeuksia. Vastaajista 46 prosenttia olettaa, että tämä poikkeama oli “vaikeaa” ja 22 prosenttia pitää sitä “erittäin vaikeana”.


Niille, joilla on huollettavia lapsia tai lapsia, etäopiskelukokemus oli ”vaikea” 44 prosentille vastaajista, ”erittäin vaikea” 18 prosentille ja “helppo” vielä 18 prosentille vastaajista.

Etätyön tai etäopiskelun (opiskelijan näkökulmasta) osalta portugalilaisten sopeutuminen näyttää olleen helpompaa. Vastaajista 33 prosenttia myöntää kokemuksen olevan “vaikea”, mutta 28 prosenttia sanoi, että se oli “helppoa”.

Tällä alalla 17 prosenttia sanoo, että se ei ollut “helppoa eikä vaikeaa”, 11 prosenttia olettaa, että se oli “erittäin vaikea” ja kuusi prosenttia sanoi, että se oli “erittäin helppoa”.

Tämä on ensimmäinen osa katolisen kirkon julkaisemaa kyselyä kansakunnan tilasta käytävän keskustelun aikana, joka on tarkoitus järjestää ensi keskiviikkona parlamentissa. RTP julkaisee muut tämän tutkimuksen tulokset lähipäivinä.

Datalehti

Tämän tutkimuksen suoritti CESOP – Universidade Católica Portuguesa RTP: lle 9. ja 15. heinäkuuta 2021 välisenä aikana. Kohdeuniversumi koostuu Portugalissa asuvista äänestäjistä. Vastaajat valittiin satunnaisesti matkapuhelinnumeroluettelosta, joka myös luotiin satunnaisesti. Kaikki haastattelut tehtiin puhelimitse (CATI). Vastaajille ilmoitettiin tutkimuksen tarkoitus ja he halusivat osallistua. Saatiin 1202 pätevää kyselyä, joista 46% vastaajista oli naisia, 29% pohjoisesta, 19% keskuksesta, 37% AM de Lisboasta, 8% Alentejosta, 3% Algarvesta, 2% Madeiralta ja 2 % Azoreilta. Kaikki saadut tulokset painotettiin sitten väestön jakauman mukaan sukupuolen, ikäryhmien, koulutustason ja alueen mukaan äänestäjien rekisteröinnin ja INE-arvioiden perusteella. Vastausprosentti oli 34%. 1202 vastaajan satunnaiseen otokseen liittyvä suurin virhemarginaali on 2,8% ja luotettavuustaso 95%.

.

hanki lisää