August 1, 2021

Afganistan ja Pakistan ovat taistelussa Talebanin hyökkäyksen taustalla

Amerikkalaisten lähtö Afganistanista aiheuttaa uuden kuumejakson Kabulin ja Islamabadin välillä. Perjantaina 16. heinäkuuta Afganistanin Pakistanin suurlähettilään 26-vuotias tytär sieppasi, kun hän lähti taksimatkalle Pakistanin pääkaupungin sydämessä. Kaksi miestä väitti pahoinpidelneen häntä, ennen kuin hänet hylättiin tajuttomana tien reunalla. Kabul kutsui sunnuntaina 18. heinäkuuta takaisin suurlähettilään, minkä jälkeen Pakistan teki saman Afganistanissa sijaitsevansa kanssa.

Valkoisen talon Afganistanin erityislähettiläs Zalmay Khalilzad teki maanantaina lyhyen vierailun Pakistanin pääkaupunkiin pyytääkseen kahta maata tarkkailemaan “Aselepo”, vaikka vain “Väliaikaisesti”, Eid-el-Kebirin yhteydessä, muslimiloma vietettiin tänä vuonna 19.-23. heinäkuuta. Amerikkalainen diplomaatti oli saapunut Dohasta, jossa afgaanien väliset neuvottelut jatkuivat viikonloppuna. Ensimmäistä kertaa Afganistanin hallituksen ja Talebanin rauhanprosessin avaamisen jälkeen syyskuussa 2020 neuvoteltiin korkeimmalla tasolla Afganistanin tehostettujen taistelujen taustalla.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kaksikymmentä vuotta heidän puuttumisensa jälkeen Afganistaniin amerikkalaiset lähtevät epäonnistumisen tunteesta

Herra Khalilzad tapasi maanantaina Pakistanin armeijan esikuntapäällikkö kenraali Qamar Javed Bajwan. Se oli optimistisen viestin kantaja Afganistanin tilanteen kehityksestä, jonka Yhdysvallat lähti melkein kokonaan 2. heinäkuuta. Dohassa pidetyt Afganistanin väliset keskustelut eivät kuitenkaan osoita Afganistanin välisten yhteenottojen välitöntä loppua. turvallisuusjoukkojen ja kapinallisten liike.

“Pakistanin kieltäminen”

Pakistania syytetään tässä erittäin epävakaassa tilanteessa polttoaineen lisäämisestä tuleen. Torstaina 15. heinäkuuta Afganistanin ensimmäinen varapresidentti Amrullah Saleh sanoi Twitterissä, että Pakistanin ilmavoimat tarjoavat tällä hetkellä “Tiivis lentotuki Talebanille tietyillä alueilla” ja että häntä on äskettäin kiristetty, “Varoitetaan Afganistanin armeijaa kumoamaan kaikki toimet, joiden tarkoituksena on siirtää Taleban Spin Boldakin alueelta”. Intialainen valokuvaaja tanskalainen Siddiqui tapettiin perjantaina Talebanin luotien alla tässä Etelä-Afganistanin kaupungissa, joka sijaitsee Kandaharin ja Pakistanin rajan välissä.

Islamabad reagoi herra Salehin kommentteihin nopeasti. “Nämä lausunnot heikentävät Pakistanin vilpittömiä pyrkimyksiä osallistua asianmukaisten ratkaisujen etsimiseen itse afganistanilaisten suojeluksessa”, vastasi Pakistanin ulkoministeri Shah Mehmood Qureshi. Viimeksi mainittu vakuutti, että Pakistan oli sen sijaan reagoinut perjantaina myönteisesti Afganistanin hallituksen pyyntöön suorittaa lentotoimintaa Spin Boldak -sektorilla, “Huolimatta kansainvälisestä käytännöstä, joka ei salli tällaisia ​​operaatioita rajan lähellä”.

Sinulla on 56,59% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

tämä yhteydenottolomake