August 1, 2021

Irakin Bagdadin markkinapommitukset tappavat vähintään 28 Eidin aattona

Kolmekymmentä ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantui maanantaina 19. heinäkuuta islamilaisen ryhmän väittämässä hyökkäyksessä suosituilla markkinoilla Bagdadin shii-esikaupungissa Eid al-Adhan muslimiloman aattona. ISIS väitti tunteissa sen Telegram-kanavan hyökkäyksen jälkeen julkaistussa viestissä, että yksi sen itsemurhaiskuista pommitti hänen räjähtävän vyönsä, “30 kuolleen ja 35 haavoittuneen aiheuttaminen”.

Tämä on toinen ISIS: n väittämä hyökkäys vuoden alusta Irakin pääkaupungissa. Räjähdys tapahtui maanantai-iltapäivällä Sadr Cityn yhdellä suosituista markkinoista, valtavasta puutteellisesta shiittialueesta Bagdadin itäosassa, jonne monet ihmiset parveilivat ostamaan tärkeimmän muslimiloman, Eid al-Adhan tai uhrijuhlan aattona.

Turvallisuus- ja lääketieteellisten lähteiden mukaan tietullit vaihtelevat 28-35 kuolleen, mukaan lukien viisitoista naista ja lasta, ja 30-50 loukkaantuneen välillä. Ruumispalaset, sandaalit täynnä maata keskellä tuhoutuneita kojuja, ja veren jälkiä oli näkyvissä kaikkialla, totesi AFP-valokuvaaja.

Räjähtäneet torit, järkyttyneet kauppiaat

Irakilaiset sytyttävät kynttilöitä räjähdyspaikalla Sadr Cityn torilla 19. heinäkuuta 2021.

Paikalla poliisi ja rikostekniset ryhmät kuulustelivat todistajia, kun taas asukkaat kokoontuivat ja sytyttivät kynttilöitä tragedian paikalla. Sosiaalisiin verkostoihin lähetetyssä videossa näkyy kaaos, joka vallitsi muutama minuutti räjähdyksen jälkeen: naiset ja lapset pakenevat huutamalla, tuhoutuneet torit ja hämmästyneet kauppiaat. Loukkaantuneet kuljetettiin Sadr Cityn sairaalaan, ja terveysministeriö on luvannut antaa käyttöön resursseja masentuneiden lääkäreiden auttamiseksi.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Irakissa YK: n tutkijat ovat seuranneet ISIS-joukkorikoksia

Irakin presidentti Barham Saleh tuomitsi Twitterissä “Vihapuhe ennennäkemättömän julmuudesta”. “He ovat kohdistaneet siviilimme Sadr Cityyn Eidin aattona. He eivät hyväksy sitä, että ihmiset iloitsivat edes hetkeksi “, hän tuomitsi. “Eidin surullinen yö Irakissa”, twiitti omalta osaltaan Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) valtuuskunnan Irakissa.

Se on ensimmäinen ISIS: n väittämä isku Bagdadissa tammikuun jälkeen, jossa 32 ihmistä tapettiin pääkaupungin keskustan torilla. Ensimmäinen mies oli laukaissut räjähtävän vyön ja toinen oli räjäyttänyt räjähteet, kun joukko muodostui yrittääkseen tulla uhrien avuksi.

Islamilainen valtio, kukistettu, mutta edelleen läsnä

Toukokuussa neljä ISIS: n syyttämää hyökkäystä kohdistui irakilaisiin sotilaisiin pääkaupungin lähellä sijaitsevissa kaupungeissa ja kuoli 18 ihmistä. ISIS, joka hallitsi suuria alueita Irakin alueella vuosina 2014–2017, kukisti Irakin joukot, joita tuki Yhdysvaltojen johtama kansainvälinen jihadistien vastainen koalitio. Tämän järjestön solut ovat kuitenkin edelleen läsnä maassa, erityisesti vuoristoisilla ja autiomailla, ja vaativat erityisiä hyökkäyksiä.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös “IS: llä ei ole enää projisointikapasiteettia Euroopan maaperällä”

Noin 3500 ulkomaista joukkoa on edelleen Irakissa, mukaan lukien 2500 amerikkalaista. Sadr City, Bagdadin suosittu esikaupunkialue, on myrskyisän shiitin johtajan Moqtada Al-Sadrin kannattajien tukikohta, jonka vaikutusvalta on usein ratkaiseva Irakin politiikassa.

Muutama päivä sitten Moqtada Al-Sadr ilmoitti aikovansa boikotoida lokakuussa pidettyjä parlamenttivaaleja maassa, jota hallinto ja viranomaisten epäonnistuminen heikentävät. Tämä hyökkäys tapahtuu myös muutama päivä ennen seuraavaa vierailua Yhdysvaltoihin pääministeri Moustafa Al-Kazimille, jonka Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vastaanottaa 26. heinäkuuta.

Maailma AFP: n kanssa

tyrmäys viesti