August 2, 2021

kahden koneen välinen törmäys vältettiin kapeasti Roissyssa kielen liukastumisen jälkeen

Yhdelle alueelle keskittynyt lentoaseman ohjaaja teki virheen, joka antoi lentokonevaroituksen laskeutua kiitotielle, josta toinen kone oli lähdössä nousemaan.

Maanantaina julkaistussa raportissa Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la Sécurité de l’Aviation Civile (BEA) tarkastelee 20. heinäkuuta 2020 peräisin olevaa “vakavaa tapausta”, jossa kaksi konetta melkein törmäsivät lennonjohtajan luiston vuoksi, kun hän antoi laskeutumislupaa Roissy Charles de Gaullen lentokentälle.

Kaksi konetta olivat Boeing 787, joka lensi United Airlinesin lentoa 57 Newarkin lentokentältä (Yhdysvallat) ja valmistautui laskeutumaan, sekä EasyJet Airbus A320, joka valmistautui lähtemään lentokentältä.

“Hänen kielensä haarautui”

Kaikki pelataan kahden lentokentän kiitotien, 09L ja 09R, välillä. Kun Boeing 787 kysyi laskeutumispaikkaa, 20. heinäkuuta aamuna lennonjohtaja “ajatteli tyhjentää sen laskeutumiseksi kiitotielle 09L. Hän ajattelee, että “hänen kielensä haarautuu”, koska hän keskittyi kiitotielle 09R “, jonne kone oli juuri laskeutunut, selittää raportti. Joten hän käski tämän koneen laskeutua 09R.

Mutta samaan aikaan A320 menee tälle samalle kiitotielle lentoonlähtöä varten.

Airbusissa “kiitotielle tultaessa miehistö katsoo jälleen finaalin akselille ja näkee tällä kertaa Boeing 787: n kallistuneena ja kohti kiitotietä 09R”, selitetään raportissa. “Kapteeni ymmärtää, että Boeing 787 tekee bajonettia [une technique d’atterrissage, ndlr] ja jarruttaa lentokonetta, kun se on jo kytketty noin kymmenen metrin kiitotielle kohtisuoraan kiitotien keskilinjaan nähden. Boeing 787 oli silloin noin 300 jalkaa korkea eli noin 90 metriä ja 1300 m kiitotien kynnyksestä.

Näin ollen törmäys vältettiin kapeasti sinä päivänä, kun Boeing 787 laskeutui matalalle ennen hälytystä ja korkeuden palauttamista, kerrotaan raportissa. “Se lentää Airbus A320: n yli hieman yli 300 jalan korkeudessa ja jatkaa kiertotietä, jota seuraa uusi lähestymistapa kiitotielle 09L ilman uusia tapahtumia.”

“Luiska on nykyisen järjestelmän luontainen virhe”

BEA selittää tämän kielivirheen useilla mahdollisilla syillä. Toisaalta lennonjohtaja ohjasi olennaisesti kiitotien 09R liikennettä tuolloin kiitotielle, jossa tapahtui “yksi lasku, kaksi lähtöä ja kaksi tämän tulevan kiitotien ylitystä”. Toisaalta hän ei ollut parhaalla mahdollisella tavalla ohjaustornissa tarkkailemaan aluetta, jota hänen oli tarkkailtava, tavallisen paikan näyttö “oli pois päältä ja näytti ohjaajien mukaan olevan alhaalla”.

Raportissa todetaan myös rekisterinpitäjän mahdollinen “käytännön puute” johtuen “liikenteen vähenemisestä Covid-19-terveyskriisin aikana”. Lisäksi Boeingin miehistö käytti termiäymmärtää”Sijasta”vahvistaa“Kun vahvistetaan lasku uudelleen, mikä” olisi voinut herättää enemmän ohjaimen huomiota. “

Lopuksi “Pariisin-Charles de Gaullen lentopaikan lennonvarmistuspalvelun paikallinen turvallisuusvaliokunta (CLS) täsmentää, että luisto on luontainen virhe nykyisessä järjestelmässä, jossa ihmisillä on suuri paikka, kun otetaan huomioon oikean ja vasemman raidan vuorottelu ”.

Tämän tapahtuman jälkeen Pariisin-Charles de Gaullen lentopaikan lennonvarmistuspalvelu (SNA) perusti työryhmän selventämään tulevaisuudessa annettuja tilauksia ja tietopyyntöjä. miehistöiltä.

Katso tästä