August 2, 2021

Kolumbiassa taas tuhannet mielenosoittajat kaduilla

Useat tuhannet kolumbialaiset menivät taas kaduille tiistaina 20. heinäkuuta protestoidakseen presidentti Ivan Duquen hallitusta vastaan ​​ja vaatiakseen uutta istuntoa avaavalta parlamentilta uudistuksia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi ja poliisin tukahduttamiseksi.

“Toivon, että parlamentti antaa vihdoin lainsäädäntönsä kaikkien Kolumbian kansalaisten etujen eikä vain rikastuvien henkilöiden ryhmän edun puolesta”Ivan Chaparro, 46-vuotias hammaslääkäri, kertoi Agence France-Presse -keskukselle juhlallisen mielenosoituksen keskellä Bogotan keskustaa. “Taistelemme puolustamaan oikeuksiamme terveyttä, koulutusta ja väkivallattomuutta koskevissa asioissa”, lisäsi Noelia Castro, 30-vuotias opettaja.

Kansallisväreihin pukeutuneet ihmiset hallitusten vastaisessa mielenosoituksessa Bogotassa, Kolumbiassa 20. heinäkuuta 2021.

Kansallinen lakko-komitea, joka aloitti mobilisoinnin huhtikuun lopussa, mutta joka ei edusta kaikkia komponentteja, vaati kokousten jatkamista yli kuukauden tauon jälkeen.

Lue myös: Kolumbian valta vetää kritisoidun verouudistuksen

Kolumbialaisista 42% elää köyhyydessä

Mielenosoittajat vaativat enemmän sosiaalista oikeudenmukaisuutta, poliisin uudistamista, jota syytetään mielenosoitusten julmasta torjunnasta, ja yhtenäisempää valtiota pandemian aiheuttamien sosiaalisten vahinkojen edessä. Noin 42 prosenttia 50 miljoonasta kolumbialaisesta elää köyhyydessä.

“Emme voi jäädä välinpitämättömiksi epäoikeudenmukaisuudesta, siitä, että opiskelijoita tapetaan, koska he osoittavat, että heitä hyökätään ikään kuin he olisivat terroristeja”, sanoo 59-vuotias opettaja Jeanneth Gomez.

Lapsella on kilpi, joka lukee

Opiskelijoista, alkuperäiskansoista ja sosiaalisista yhdistyksistä koostuva komitea keskeytti mobilisoinnin 15. kesäkuuta. Useiden viikkojen keskustelut hallituksen kanssa eivät johtaneet tulokseen.

Komitean vaatimukset “Aiomme esittää ne parlamentille, koska hallitus ei halunnut neuvotella”, sanoi paikallisen W-radion työntekijöiden keskusyksikön johtaja Fabio Arias. Turvallisuusjoukot sulkivat pääsyn puheenjohtajavaltion ja parlamentin kotipaikalle.

65 000 sotilaan ja poliisin lähettäminen

Päivä aikaisemmin hallitus oli ilmoittanut 65000 sotilaan ja poliisin sijoittamisesta maahan ennakoiden mielenosoituksia, joita se syyttää kolumbialaisten vallankumouksellisten asevoimien (FARC) entisten sissivoimien toisinajattelijoiden ja kapinallisten kapinallisten tunkeutumisesta maahan. Kansallinen vapautusarmeija (ELN), viimeinen aktiivinen sissi maassa.

Mielenosoittajat törmäävät poliisin kanssa Bogotassa 20. heinäkuuta 2021.

Yli 60 ihmistä on tapettu ja useita tuhansia muita loukkaantunut 28. huhtikuuta lähtien, ihmisoikeuksien kunnioittamisesta vastaavan julkisen elimen kansanpuolustusviraston mukaan.

Vuodesta 2018 vallassa olleen Ivan Duquen hallitus on kohdannut useita protestiaaltoja. Viimeinen alkoi huhtikuun lopussa protestoidakseen sittemmin peruutetun suunnitelman arvonlisäveron korottamiseksi ja tuloveropohjan laajentamiseksi.

“Maa täydellisessä muutoksessa”

Tiistaina oikeanpuoleinen presidentti, jonka epäsuosio nousee 76 prosenttiin, vihki uuden parlamenttiistunnon, jonka on keskusteltava uudesta verouudistuksesta. “Kuulemme äänet kadulla, ja niiden on syötettävä keskustelua, mutta historia kutsuu sinut olemaan täysin muuttuvan maan edustajia”, julisti hän.

Tätä uutta uudistusta varten hallitus on luopunut kiistanalaisimmista kohdista ja toivoo saavansa takaisin 3,9 miljardin dollarin valtionkassa. Aikaisemman projektin tuotto oli 6,3 miljardia dollaria. Hän oli herättänyt kolumbialaisten vihaa ja saanut valtiovarainministerin Alberto Carrasquillan eroamaan.

Poliisiuudistushankkeesta, josta Ivan Duque ilmoitti kesäkuun puolivälissä, on keskusteltava myös parlamentissa. Mutta mielenosoittajat pitävät sitä riittämättömänä, että poliisi ei enää ole riippuvainen puolustusministeriöstä.

Lainvalintavaalit pidetään maaliskuussa ja presidentinvaalit toukokuussa 2022.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kolumbiassa presidentti Ivan Duquea vastaan ​​aloitetun mielenosoituksen jatkaminen

Maailma AFP: n kanssa

sivuston www