August 1, 2021

Malissa “murhayritys” siirtymävaiheen presidenttiä vastaan ​​Eid-rukouksen aikana

Kaksi ihmistä yritti tiistaina 20. heinäkuuta aamulla puukottaa Malin siirtymävaiheen presidenttiä, eversti Assimi Goïta. Tosiseikat tapahtuivat Eid el-Adhan muslimien rituaalin aikana, joka oli Abrahamin uhrin muistopäivä, Bamakon suuressa moskeijassa, totesi Agence France-Presse (AFP) -toimittaja.

Rukouksen jälkeen ja kun imaami lähti kohti moskeijan uloskäyntiä teurastamaan lampaita, tosiasiat paljastuivat. Presidentti Goïta vietiin sitten pois, eikä AFP: n mukaan vaikuttanut koskeneen häntä. AFP kysyi teon määrittelemisestä a “Salamurhayritys” presidentin vastauksesta hänen yksikönsä vastasivat: ”Kyllä. “

Lue myös Mali: uusi hallitus muodostettiin, sotilaat edelleen avainasemissa

se on “Turvallinen ja hyvä”, sanoi sama lähde, joka antoi yksityiskohdat tästä hyökkäyksestä: ”Tutkimme asiaa. Ainakin yksi henkilö yritti hyökätä häntä veitsellä sinä päivänä Bamakon suurmoskeijassa. “

Hyökkääjä hallinnassa

Paikalla läsnä oleva uskonnonministeri Mamadou Koné selitti, että a “Mies yritti heti Bamakon suuressa moskeijassa tappaa siirtymävaiheen presidentin veitsellä”. Lisää “Hän oli hyvin hallittu ennen kuin hän teki väärennöksen”, hän lisäsi. Nuori mies yritti puukottaa Assimiä imaamin rukouksen ja saarnan jälkeen, jolloin imaamin piti mennä uhraamaan lampaansa. [Goïta] takaapäin, mutta toinen henkilö loukkaantui ”, vahvisti suuren moskeijan johtaja AFP Latus Tourè.

Sitten kuningas Faisalin moskeija tyhjennettiin uskollisista ja sen ympäristö palautui rauhalliseksi noin viidentoista minuutin kuluttua, kun siirtymävaiheen presidentti vietiin noin viidentoista kilometrin päässä sijaitsevaan Katin varuskuntakaupungin armeijan päämajaan. Bamakon palvelujen mukaan.

Suuressa moskeijassa hänet istutettiin tiistaina aamulla hallituksen muiden arvohenkilöiden kanssa, kuten on tapana “suurelle juhlalle”, jota kutsutaan yleisesti Tabaskiksi Länsi-Afrikassa, ennen kuin kaikki liittyvät perheeseensä.

Yksi kahdesta hyökkääjästä piti turbaania AFP: n saman havainnon mukaan. Mitään kappaletta ei voitu suosia tiistaina keskipäivällä maassa, joka on poliittisesti erittäin epävakaa ja monipuolisen väkivallan vallassa vuodesta 2012 lähtien.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Mali: Assimi Goïta, eversti kahdessa vallankaappauksessa

Kaksi vallankaappausta vuodessa

Tämä väkivalta, joka alkoi itsenäisyydestä ja sitten jihadistisista kapinoista Pohjois-Malissa, levisi sitten maan keskustaan ​​ja eteläosaan sekoittaen yhteisöjen välisiin konflikteihin ja pahantahtoisiin hyökkäyksiin alueilla, joilla valtion vaikutusvalta on hyvin heikko.

Ilmiö on vaikuttanut naapurimaiden Burkina Fasoon ja Nigeriin useiden vuosien ajan, joissa toimivat myös Al-Qaidaan tai Islamivaltioon (IS) kuuluvat ryhmät. Bamakossa, joka on yleensä suhteellisen säästetty muuhun maahan verrattuna, on aiemmin ollut jihadistihyökkäyksiä.

Malissa on tapahtunut kaksi vallankaappausta alle vuodessa. Elokuussa ja sitten toukokuussa molempia johti sama armeijan eversti, jota johti eversti Assimi Goïta, josta on sittemmin tullut siirtymävaiheen presidentti.

Tämä entisten erikoisjoukkojen pataljoonan päällikkö ei ole koskaan liikkunut yhdeksän kuukauden ajan ilman miehiä, hupulla ja aseilla rynnäkkökivääreillä. Eversti Goïta ja huntan nimittämä uusi hallitus vakuuttivat pitävänsä kiinni sitoutumisesta luovuttaa valvonta siviileille 27. helmikuuta 2022 suunniteltujen vaalien jälkeen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kuinka Mali koki toisen vallankaappauksen alle vuodessa

Maailma AFP: n kanssa

lue tämä viesti täältä