August 2, 2021

neljä tietoa Wally Funkista, 80-vuotiaasta lentäjästä, jonka avaruusunelma Jeff Bezos tulee tekemään

Taivas on sen raja. Mary Wallace Funk, alias Wally Funk, on koko elämänsä ajan katsonut tähtiä. Kuuden vuosikymmenen ajan yrittäessään tulla astronautiksi, tämän ohjaajan on nähtävä unelmansa toteutumassa tiistaina 20. heinäkuuta Jeff Bezosin ansiosta, joka valitsi hänet nousemaan rakettiin hänen viereensä. Uusi Shepard hänen avaruusyrityksestään, Blue Originista. Se lähtee Launch Site One -laitteesta, joka on Blue Originin laukaisukeskus Länsi-Texasissa.

82-vuotiaana ohjaajasta tulee vanhin avaruudessa matkustanut henkilö. Franceinfo esittelee neljä puolta “Tykkää tehdä asioita, joita kukaan muu ei ole tehnyt”.

Ranska 2

1 Hän uskoi siihen nuoresta iästä lähtien

Wally Funk varttui Taosissa, pienessä kaupungissa New Mexicossa (Yhdysvallat). Klo 5, ”Hän hyppää ulos navetasta Superman-viitta, odottaen myös lentävän. Onneksi siellä oli heinäsuovaa pehmentämään hänen kaatumistaan. ”, hymyilee hänen elämäkerransa, tiedetoimittaja Sue Nelson, kirjan kirjoittaja Wally Funkin kilpailu avaruudesta: naisilmailijan edelläkävijän ylimääräinen tarina.

”Hänen äitinsä halusi aina varastaa, mutta hänellä ei koskaan ollut oikeutta tehdä niin. Joten hän kannusti Wallyn kunnianhimoa. “

Sue Nelson, Wally Funkin elämäkerta

ranskalaiselle tiedolle

Wally Funk osallistui ensimmäisiin lentotunneihinsa 9-vuotiaana. Hän on ketterä lapsi, joka jakaa aikansa ulkoiluunsa pyöräilystä metsästykseen ja balsa-malliin. Lukiossa sukupuoliraja nousee ensimmäistä kertaa polullaan. Hänet kiellettiin ottamasta pojille varattuja mekaanisia oppitunteja. Yliopistossa hänellä on valtuudet ottaa haltuunsa ja hankkia lentolupa.

Nuori nainen siirtyi sitten Oklahoman osavaltion yliopistoon, “Yhdysvaltojen paras lentokoulu 1950-luvulta 1970-luvulle”, hänen kertomuksensa mukaan NASAn vuonna 1999 julkaisemassa haastattelussa (englanniksi). Silloin hänestä tuli lennonopettaja Fort Stillissa, Oklahomassa sijaitsevassa sotilastukikohdassa.

2Hän oli osa ”Mercury 13”

1960-luvun alkupuolella Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välinen kilpailu avaruuden valloituksesta raivosi. Valmistellakseen miestä avaruuteen amerikkalaiset käynnistävät Mercury-ohjelman. Hankkeeseen osallistuva lääkäri päättää siirtää valintakokeet naisille ja selvittää, pystyvätkö he läpäisemään ne.

Valitaan 13 ehdokasta, joten lempinimi “Mercury 13”. Wally Funk on nuorin heistä, kuten Netflix-dokumentti näistä tienraivaajista kertoo. Testit, joita heille tehdään, ovat uuvuttavia. “He työntivät meitä juurtumiseen”, muistaa Wally Funk, joka sanoo olevansa “Kesti paljon tuskaa”.

“Hänen täytyi niellä yli kolme jalkaa kumiletkua tutkiakseen vatsan mahalaukun mehut., kirjoittaa Sue Nelson kirjassaan. Kysyin häneltä, oliko se epämukavaa? ‘Voi luoja, kyllä’, hän vastasi. ‘Se oli eräänlainen shokki. Olen niellyt niin monta putkea. Mutta voisin ottaa sen. “

“Testi, jota useimmat naiset (ja seitsemän Mercury-miestä) vihasivat, oli pistää -12 ° C jäävettä heidän korviinsa huimauksen testaamiseksi.”

Sue Nelson, Wally Funkin elämäkerta

ranskalaiselle tiedolle

Toisessa testissä nuori aikuinen löytää itsensä lukittuna täydellisesti äänieristettyyn säiliöön, joka on täytetty vedellä ruumiinlämmössä, joten hän ei enää tunne mitään. Täällä hän makaa pimeässä. “Olin selälleni, kelluin tässä vedessä, enkä voinut käyttää viittä aistini”, hän sanoo. Hän rikkoi ennätystä ja viipyi siellä 10 tuntia 35 minuuttia.

”Mercury 13” -hanke osoittaa naisten lähettämisen avaruuteen arvon. “Naiset painavat vähemmän ja tarvitsevat vähemmän ruokaa ja happea”, puolustaa yhtä “Mercury 13: sta”, amerikkalaista lentäjää Jerrie Cobbia haastattelussa kanadalaiselle kanavalle CBC (englanniksi) vuonna 1963. “Naiset voivat työskennellä pidempään suljettuna” kuin miehet, jotka kestävät vähemmän “Eristäminen ja ikävystyminen” varkaus, hän lisää vedoten projektiin liittyviin psykologeihin.

Ohjelma kuitenkin hylätään. NASA ei halua sitä. ”Wally Funk siirtyi eteenpäin ja jatkoi lentämistä, mutta hän ei antanut periksi, sanoo Sue Nelson. Vasta vuonna 1983 ensimmäinen amerikkalainen, Sally Ride, liittyi avaruuteen ja vuonna 1995 niin, että toinen, Eileen Collins, aloitti ensimmäisenä avaruussukkulan.

3Hän koulutti 3000 lentäjää

Neljä kertaa Wally Funk on hakenut NASAn astronautiksi. Neljä kertaa häneltä evättiin. ”Koska minulla ei ollut insinöörin tutkintoa, he antoivat minulle yhdeksän kuukautta saadakseni tällaisen tutkintotodistuksen, mikä oli mahdotonta “, hän etenee. Lentäjä oli myös väärässä, koska hän ei ollut noudattanut lento-ohjelmaa sotilashävittäjällä. “Tytölle oli mahdotonta tuolloin”, hän vastaa.

Hänen kilpailunsa tähtien puolesta epäonnistui jälleen, Wally Funk jatkaa haaveitaan etsinnästä. Mahdollisuus tarjoaa itsensä “Aivan vahingossa”, hänen mukaansa. Vaikka hän on lentäjä ja ohjaaja Kaliforniassa sijaitsevassa yrityksessä ja hän himoitsee professoria Alaskan yliopistosta, Yhdysvaltain ilmailuviraston (FAA) jäsen tarjoaa hänelle tulla tarkastajaksi valtion virastoon.

“Herranjumala. Se vaatii paljon oppimista. En tiedä, voinko … Tietysti pystyn sen (…) Tietenkin voin olla ensimmäinen naispuolinen FAA-tarkastaja. “

Wally Funk, aviatrice

ja NASA

Neljä vuotta tässä tehtävässä vietettyään hänet muutettiin vuonna 1975 uudelleen ja hänestä tuli kansallisen liikenneturvallisuusneuvoston (NTSB) ensimmäinen tutkija. Hän hoitaa yli 450 tapaturmaa eläkkeelle siirtymiseen saakka. Koko uransa aikana siviili- ja sotilasrakenteissa Wally Funk on kouluttanut noin 3000 lentäjää ja kertynyt 19 600 lentotuntia.

4Hän poistaa John Glennin levyn

82-vuotiaana Wally Funk lentää avaruuteen pelkäämättä tällaisen matkan mahdollisia seurauksia. “Ei ole teoreettista ikärajaa mennä avaruuteen, kunhan olet lääketieteellisesti kunnossa … Hänellä on uskomaton pep”, arvioi astronautti Jean-François Clervoy, jonka franceinfo kyseenalaisti, ja lisää, että hänellä ei ole operatiivisia tehtäviä siellä.

Tienraivaajasta tulee tällä hetkellä vanhin avaruuteen lentävä ihminen, joka ohittaa John Glennin, ensimmäisen amerikkalaisen lentorata-lennon vuonna 1962 ja joka teki viimeisen kiertueen vuonna 1998 77-vuotiaana. Hyvä pilkkaa misogyniaan, koska tämä amerikkalainen sankari oli auttanut sinetöimään “Mercury 13” -kohtalon. “Miehet menevät sotaan ja lentävät lentokoneita, palaavat takaisin, auttavat niitä suunnittelemaan, rakentamaan ja testaamaan. Se, että naiset eivät ole tällä alalla, on tosiasia sosiaalisesta järjestyksestämme. “, hän oli ilmoittanut kongressin edustajille heinäkuussa 1962 Atlantti.

Koko elämänsä ajan Wally Funk on pyrkinyt osoittamaan päinvastaista. Vuonna 1999 hän kertoi NASA: lle: “Miksi emme voi lentää ja mennä avaruuteen? Nykypäivän miehet, joiden mielestä emme voi naisina tehdä asioita. Anteeksi, kaverit, voimme. “

“Hän ei kutsuisi itseään feministiksi, mutta minusta huolimatta hänestä on tullut feministinen ikoni.”

Sue Nelson, kirjailija

ranskalaiselle tiedolle

“Wally näkee tämän epäoikeudenmukaisuuden korvaamiseksi, Sue Nelsonin mukaan, Mercury 13 olisi pitänyt ottaa mukaan NASAn avaruusohjelmaan, ne olivat aikansa edellä. ” Hän päättää Wally Funkin luottamuksella aikomuksestaan ​​mennä avaruuteen “Heille kaikille”: “Olen odottanut eliniän, kulta.”

Mene heidän !.!.! suositeltavaa lukea