August 2, 2021

Recep Tayyip Erdogan päätti pitää Kabulin lentokentän turvassa

Kun Yhdysvallat ja sen liittolaiset valmistautuvat lähtemään Afganistanista 20 vuoden sodan jälkeen, Turkki aikoo jäädä sinne turvaamaan Kabulissa sijaitsevan Hamid-Karzain kansainvälisen lentokentän, joka on länsimaisten diplomaattien ja avustustyöntekijöiden pääsyreitti maahan.

Tämän strategisen lähtökohdan turvallisuuden varmistamista pidetään ensisijaisena, kun Yhdysvaltain joukot vetäytyvät ja Taleban nousee joka päivä. Turkin joukot ovat jo vastuussa lentokenttien turvallisuudesta osana Naton sisäistä tehtäväänsä. Turkki on valmis säilyttämään tämän läsnäolon vastineeksi liittolaistensa logistiselle ja taloudelliselle tuelle.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Washington ja Ankara ovat sopineet yksityiskohtaisista säännöistä 500 miehen turkkilaisten joukkojen ylläpitämiseksi siellä. Tällä aloitteella Turkin valtionpäämies toivoo palauttavansa haalistuneen kuvan Yhdysvaltojen hallinnon kanssa varsinkin Venäjällä valmistettujen S-400-ohjusten ostamisen jälkeen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kuinka Venäjän S-400-diplomatia aiheuttaa jännitteitä Naton sisällä

Ainoa haittapuoli on, että Taliban ei kannata Turkin läsnäoloa. Viime kuukausina he ovat toistuvasti varoittaneet Ankaraa suunnitelmastaan ​​turvata Kabulin lentokenttä, väittäen, että turkkilaiset sotilaat, vaikka he edustavatkin “Suuri islamilainen kansa”, ovat “Asukkaat” kuten muutkin ja että heidän, kuten amerikkalaisten ja heidän liittolaistensa, on lähdettävä.

Vahvista Ankaran roolia

Maanantaina 19. heinäkuuta Erdogan asetti nämä uhat perspektiiviin selittäen, että Taleban ei ollut sanonut “Että he eivät halunneet Turkkia”. Oppituntien antajana hän käski fundamentalistiset sissit “Lopeta maan miehitys ja näytä koko maailmalle, että Afganistanissa vallitsee rauha”. “Vetoamme Talebaniin: lopeta tämä miehitys”, hän vaati.

Hänen mukaansa keskusteluja käydään tällä hetkellä “Olipa ulkoasiainministeriön tasolla tai [son] taso “ silittää Talebanin pidättyvyys. “Yritämme nähdä, mitä keskusteluja voimme käydä ja mihin nämä vaihdot voivat johtaa meitä”, hän kertoi toimittajille maanantaina ennen lähtöään Pohjois-Kyproksen Turkin tasavaltaan (TRNC, jonka tunnustaa vain Ankara).

Ilman etukäteen tehtyä sopimusta Talebanin kanssa Turkilla, joka pitää useita satoja sotilaita paikallaan osana Naton tilannetta, on vaikeaa suorittaa tehtäväänsä. Riskit ovat ilmeisiä. Matkalla jälleen maan mestareiksi tulemiseen Taleban voisi kohdistaa lentokentän kaukaa laastilla tai rakettipalolla.

Sinulla on jäljellä 20,57% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Luin tätä