August 3, 2021

Ben & Jerry’s ei enää myy jäätelöä Israelin miehitetyillä palestiinalaisalueilla

Lehdistötiedote on kirjoitettu fontilla, jossa on pyöreät, lapselliset kirjaimet, taivaansinisten pilvien taustalla, joka on ominaista amerikkalaisen tuotemerkin universumille. Se on kuitenkin erittäin poliittinen: “Ben & Jerry’s lopettaa jäätelömme myynnin miehitetyillä palestiinalaisalueilla”, ilmoitti yhtiön maanantaina 19. heinäkuuta, koska se “Ei sovi yhteen arvojemme kanssa”. Kuuluisia jäätelöitä myydään edelleen Israelissa, “Toisessa järjestelyssä”, niitä vain ei enää jaeta Israelin siirtokunnissa Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa, jotka ovat kansainvälisen oikeuden kannalta laittomia.

Harjoitus voi osoittautua vaaralliseksi: suurin osa maan suurista supermarkettiketjuista, jotka ovat tärkeimmät jäätelön jakelijat, työskentelee myös siirtomaissa. Toistaiseksi amerikkalainen yritys on yksinkertaisesti ilmoittanut, että se ei uusi sen Israelin alihankkijan toimilupaa, jonka kanssa se on työskennellyt vuodesta 1987, jolloin sen voimassaolo päättyy vuoden 2022 lopussa.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Oikeusministeriö on edelleen epäselvä Israelin tuotteiden boikotointipyyntöjen suhteen

Israelissa vastaus oli välitön. Sosiaaliseen mediaan lähetetyssä videossa, talousministeri Orna Barbivai kuvataan avaavan pakastimensa ottamaan Ben & Jerryn purkki ja heittämään sen roskakoriin. Pääministeri Naftali Bennett on luvannut tuotemerkin omistajan Unileverin toimitusjohtajalle vakavia seurauksia, myös oikeudellisesta näkökulmasta ” suuttuneessa puhelussa tiistaiaamuna. Israel rinnastaa tämän ilmoituksen kansainvälisen boikotointi-, luovutus- ja pakote -liikkeen (BDS) tukemiseen, joka vastustaa Israelin miehitystä puolustamalla miehitetyillä palestiinalaisalueilla toimivien israelilaisten tai ulkomaisten yritysten boikotointia.

« Yli 30 Yhdysvaltain osavaltiossa on viime vuosina hyväksynyt BDS-vastaisia ​​lakeja. Kuule, että jokainen heistä panee täytäntöön nämä lait Ben & Jerry’siä vastaan », varoitti Israelin ulkoministeriä Yair Lapidia, joka hyväksyi päätöksen “Häpeällinen antautuminen antisemitismille” – kaksi juutalaista amerikkalaista loivat jäätelöbrändin.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Israelin kulttuuri on kiinni ristitulessa

Vahvat kannanotot

Heprealaiset valtiot toivovat lopulta laskevan yrityksen, kuten Airbnb: n tapauksessa. Vuonna 2018 Internet-vuokrausjätti ilmoitti poistavansa miehitetyillä alueilla sijaitsevat kiinteistöt sivustoltaan vasta muutama kuukausi myöhemmin amerikkalaisten juutalaisjärjestöjen painostuksesta “Uskonnollinen syrjintä” Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuimessa. Israelin sanomalehden mainitseman raportin mukaan Yediot Aharonot, Ben & Jerryn tuotteiden osuus oli toukokuussa 49% Israelin jäätelömarkkinoista.

Sinulla on jäljellä 39,48% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.Katso näitä tyyppejä