August 2, 2021

Etelä-Sudanissa Juba-elokuvateatteri on käynyt läpi nuoren maan myrskyisän historian

Jos haluat pysyä ajan tasalla afrikkalaisista uutisista, tilaa “Monde Afrique” -uutiskirje tältä linkiltä. Löydä joka lauantai klo 6 viikko ajankohtaisista tapahtumista ja keskusteluista, joita Monde Afrique -lehden toimittaja käsittelee.

Vanha Juba Picture House -elokuvateatteri muuttui kirkoksi.  Täällä vuonna 2018.

Kaikki Juban historialliset rakennukset eivät ole selviytyneet Etelä-Sudanin pääkaupunkia vuoden 2005 toisen sisällissodan lopussa valloittaneesta kiinteistöhullusta. Suurimman levottomuuden aiheuttanut tuho oli se, että vuonna 2006 rakennettiin legendaarinen Juba-hotelli, joka rakennettiin siirtomaahallinto, kun kaupunki perustettiin 1930-luvulla.

Muut Juban historian pyhäinjäännökset ovat olleet hieman onnekkaampia. Legendaarisen Juba-elokuvateatterin rakennus ei ole kadonnut, vaikka se on menettänyt ensisijaisen tehtävänsä. Se selviytyi sodasta, vuosien hylkäämisestä ja purkamisesta, ja tänään talossa on kirkko.

Jakso 1 Norsunluurannikko: Abidjanissa, vanhojen elokuvateattereiden polulla

Se oli kreikkalainen kauppias Anthony Crassas, joka rakensi Juban kuvatalon vuonna 1953 ja vihki sen käyttöön seuraavana vuonna kaupungin osassa, joka oli tuolloin vielä erossa koskemattomasta luonnosta. . Editions De Gruyterin julkaisemassa teoksessa historioitsija Brendan Tuttle paljastaa tämän huoneen eepoksen, jota asukkaat yksinkertaisesti kutsuivat “” Elokuvateatteri “, koska se oli ainoa kaupungissa”, hän toteaa.

”Kun Juban kuvatalo avattiin sairaalan ja alkuperäisen majoitusalueen rajalle [le quartier construit pour héberger les travailleurs locaux, clairement séparé de la zone habitée par les colons et administrateurs], se on houkutellut Juban yhteiskunnan kaikkia osia: perheitä, rakastajia, älymystöä, viihteen harrastajia, nuoria, lapsia, lipunmyyjiä ja kaikenlaisia ​​hawkereita., kirjoittaa historioitsija.

Hylätty 20 vuoden ajan

Elokuvateatterista on nopeasti tullut intensiivisen sosiaalisen elämän paikka, ja se antoi nimensä tälle alueelle, jota kutsutaan edelleen Hai Cinemaiksi (“elokuvateatterialue” paikallisessa arabiaksi), vaikka elokuva lopettaisi toimintansa siellä. on melkein neljäkymmentä vuotta vanha.

Vuonna 1972 alkuperäinen omistaja, tämä kreikkalainen, joka säännöllisesti lempinimellä «Anton», oli myynyt liiketoiminnan pohjoissudanilaisille. ”Kutsuimme häntä Khawajaksi [nom local donné aux étrangers et surtout aux Blancs] koska hänellä oli vaalea iho, uskoo kuusivuotias Peter Loro Paulino, nyt Juban kaupunginvaltuuston jäsen, joka kävi paljon elokuvateatterissa kukoistuksenaan.

Jakso 2 Pohjois-Nigeriassa konservatiivinen Kannywood-elokuvateatteri

Tämä «Khawaja» piti myymälää käynnissä, kunnes se suljettiin viranomaisten määräyksellä vuonna 1984. “Tapahtui tapaus, jossa kranaatti heitettiin elokuvateatteriin”, hän luulee muistansa. Elokuva on laskenut verhonsa lopullisesti, koska toinen Sudanin sisällissota oli vasta alkamassa.

Rakennus hylättiin kaksikymmentä vuotta, kunnes Dinka-liikemies – Dinka- ja Nuer-etniset ryhmät ovat kaksi eniten Etelä-Sudanissa – Garang Deng Aguer osti sen omistajiltaan vuonna 2005 allekirjoitetun kattavan rauhansopimuksen vuonna. eteläinen kapina ja Khartumin voima.

Muunnettu kirkoksi

Työn alla, “Juban anglikaanisen Dinka-seurakunnan vanhimmat pyysivät häntä ja hän suostui antamaan meille rakennuksen”, kertoo pastori Peter Mading Deng, pastori kahden vuoden ajan kirkossa, joka asui vanhassa elokuvateatterissa, seurakunnassa Emmanuel. “Se oli täysin mätä rakennus, kun hankimme sen”hän muistelee.

Vanhan Juba Picture House -elokuvateatterin sisustus muuttui kirkoksi.  Täällä vuonna 2018.

Kaksi vuotta kunnostusta tarvittiin ennen kuin kirkko avattiin vuonna 2008. “Lisäsimme kaksi jatkoa, alttarin ja penkit antoi meille äiti Rebecca”, vuonna 2005 kuolleiden Etelä-Sudanin kapinallisten keihäänkärjen, John Garangin leski. “Sisällä ei ollut mitään jäljellä ja harvat elokuvalaitteet olivat erittäin huonossa kunnossa”, selittää pastori.

Jakso 3 Isabelle Kabano, Ruanda reunalla

Uskolliset ovat kaikki Dinka-yhteisön jäseniä, ja messut pidetään vain tällä kielellä. Mutta pastori haluaa “Ota käyttöön palvelu, jossa sekoitetaan arabiaa ja englantia”, aivan kuten hän toivoo avaavansa radiostudion projisointikopin sijaan. Tämä oli rakennuksen takaosassa ja korkealla kahden parvekkeen välissä, joihin pääsee kaksinkertaisella portaalla.

Täällä kalleimmat paikat olivat elokuva-aikoina. Vain arabien, kreikkalaisten, syyrialaisten kauppiaiden perheillä ja kaupungin merkittävillä oli varaa miehittää heidät. Loput katsojista olivat tyytyväisiä toiseen luokkaan, huoneen keskellä tai jopa kolmanteen, eniten asuttuun: “Epämiellyttävät jakkarat, käytännöllisesti ruudulle liimattu”, muistaa Wilson Mamur Kuyan, toinen kunnanvaltuuston jäsen, kotoisin Jubasta.

Vanhemmat ovat kiellettyjä

Jotkut Emmanuelin seurakunnan jäsenet, vaikka he ovatkin muualta, ovat tarpeeksi vanhoja tuntemaan nuo menneet päivät. Aluel Nhial Makol, kirkon aktiivinen jäsen, 52, oli lapsi, kun hän saapui Jubaan kotikaupungistaan ​​Borista vuonna 1973 ja asui setänsä luona, jolla oli talo elokuvateatterin lähellä. Tyttö puhui vain Dinkaa.

“En koskaan lähtenyt talosta, koska en ymmärtänyt arabiaa”hän selittää. Eräänä päivänä hänen veljensä vei hänet yhä katsomaan intialaista musikaalia. “Se oli ensimmäinen kerta, kun näin elokuvan, ja myös ensimmäinen kerta, kun näin valkoiset ihmiset”hän muistelee.

Jakso 4 Kamerunissa Netflixin ostama neljä paikallista elokuvaa antaa toivoa elokuvasektorille

Istunto ei päättynyt kovin hyvin: ”Yhtäkkiä mies ja nainen alkoivat suudella näytöllä, emme ole koskaan nähneet sitä. Sisareni kanssa aloimme itkeä ja piilottaa kasvomme, kunnes veljemme vei meidät ulos! “

Hän palasi elokuvateatteriin vain kerran, muutama vuosi myöhemmin, kehottaen vanhempiensa kieltoa kahden ystävän kanssa katsomaan egyptiläistä elokuvaa, jota he eivät “Ei ymmärrä vuoropuheluja”. Tämä oli hänelle viimeinen istunto. Hänen veljensä ei koskaan halunnut ottaa häntä enää: “Elokuvateatterista tulee juoppoja, rikollisia, prostituoituja …”, hän oli lyönyt häntä. Hänen mukaansa, “Jos menisin elokuviin, en voisi koskaan olla naimisissa”hän muistelee.

Pieni lippuliikenne

Juban nuoret pojat kokivat vanhempiensa samanlaisen vastahakoisuuden huolissaan ulkomaisten elokuvien vaikutuksesta jälkeläisiinsä. ”Isäni kieltäytyi päästämästä meitä elokuviin. Hän sanoi, että se tekisi meistä väkivaltaa ja tekisi meistä varkaita ”, muistelee Wilson Mamur Kuyan. “Joten hiipisin elokuvaan päivällä katsomaan elokuvia heidän valmistellessaan istuntoja, hän jatkaa. Ja sitten eräänä hyvänä päivänä isäni suostui päästämään meidät menemään. “

Jopa nuorimmat onnistuivat saamaan liput. Peter Loro Paulino muistaa miten “Neljä” isoa kaveria “nimeltä Faki, Laki, Marfa’in ja Loron onnistuivat olemaan ensimmäiset pienessä ikkunassa, jonka kautta lippuja ostettiin. Ja he myivät niitä jälleen voittoa varten! “. Lapset kasaantuivat huoneen eteen ja taika saattoi alkaa.

Jakso 5 Thomas Sankaran elokuvateatteri saa Burkinabés haaveilemaan

Ensin perävaunut ja sitten kuvitteellinen elokuva, yleensä Hollywood-länsimainen tai Intiasta tuleva musikaali. “Mikä houkutteli meitä, aseet, vaatteet, nämä uudet sivilisaatiot … Se oli täysin erilainen kuin elämämme! “, sanoo Wilson Mamur Kuyan.

Mies muistaa täydellisesti huoneessa vallitsevan ilmapiirin: “Elokuvan alussa olit hiljaa selvittääksesi, mitä oli tekeillä, ja sitten, kun aloitit hahmon tukemisen, alat automaattisesti huutaa. Yritit varoittaa häntä, kun toinen hyökkäsi häntä vastaan! “

Poliittinen paikka

Kerran mies toi keihään. Ja kun toiminta muuttui sankarille liian vaaralliseksi, hän heitti sen ruudulle tappamaan vihollisensa! Sitten keihäät kiellettiin elokuvissa ”, hän muistaa huvittuneena. Peter Loro Paulino vahvistaa: “Ajattelimme, mitä elokuvassa tapahtui, totta. Pelkäsimme, että hevoset tulisivat pois näytöltä! Ja sitten nukahimme usein ennen elokuvan loppua, kun olimme odottaneet tätä hetkeä koko viikon. “

Nykyään rakennus resonoi muiden äänien ja muiden uskomusten kanssa. Mutta historia näyttää haluavan kutsua itsensä tähän rakennukseen, joka vuonna 1954 toimi liberaalipuolueen, Etelä-Sudanin ensimmäisen poliittisen puolueen, perustajakokouksessa.

Jakso 6 Tangier-elokuvateatteri haluaa palauttaa marokkolaisille seitsemännen taiteen maun

Toukokuussa 2016 se oli tuskallinen tarina Nuerin ja Dinkan välisistä taisteluista, jotka häiritsivät joukkoa. Mielenosoittajat olivat tunkeutuneet kirkkoon vaatiakseen Riek Macharin kapinallisten suhteen liian lempeänä pidetyn pastorin eroa. Viimeksi mainittu oli tullut edellisellä viikolla saarnaamaan sovintoa Emmanuelin seurakunnan uskoville, enimmäkseen Dinkalle.

Kirkon viranomaiset olivat pitäneet paikkansa “Näille poliitikkojen manipuloimille provokaattoreille”, muistaa pastori Peter Mading Dengin. Hänelle kirkon on “Muuta ihmisten sydämet”. Lopuksi vähän kuin elokuvateatteri omana aikanaan.

Afrikkalaiset elokuvateatterit

Maailma Afrikka ja hänen kirjeenvaihtajansa menivät tapaamaan afrikkalaisia ​​elokuvateattereita. Kadonneen kultakauden ikäiset kuten Norsunluurannikolla tai Algeriassa, jossa muutama vuosikymmen sitten ihmiset parvistuivat pimeisiin huoneisiin etsimään uusimpia toimintaelokuvia tai löytämään uudelleen kansallisen luomisen klassikoita.

“Elokuvateatterit eivät selvinneet siirtymisestä analogisesta digitaaliseen” 2000-luvun alkupuolella pahoittelee Norsunluurannikon elokuvakriitikkoa Yacouba Sangarét. Siellä, kuten muuallakin, seitsemännen taiteen piti kulkea sivutielle päästäkseen edelleen yleisöön. Videokaupat – VHS-nauhoilta DVD-levyille – ovat kasvattaneet elokuvan katsojien sukupolvea.

Jotkut yrittävät elvyttää myyttisiä paikkoja ja vaativaa ohjelmointia, kuten Marokossa tai Burkina Fasossa. Toiset näkevät sarjassa uuden hedelmällisen luomisen muodon. Tangier-elokuvakirjaston faneista konservatiiviseen Kannywood-elokuvateatteriin Pohjois-Nigeriassa, he tekevät afrikkalaista elokuvaa tänään.

Jakso 1 Norsunluurannikko: Abidjanissa, menneiden aikojen elokuvateattereilla
Jakso 2 Pohjois-Nigeriassa konservatiivinen Kannywood-elokuvateatteri
Jakso 3 Isabelle Kabano, Ruanda reunalla
Jakso 4 Kamerunissa Netflixin ostama neljä paikallista elokuvaa antaa toivoa elokuvasektorille
Jakso 5 Thomas Sankaran elokuvateatteri saa Burkinabés haaveilemaan
Jakso 6 Tangier-elokuvateatteri haluaa palauttaa marokkolaisille seitsemännen taiteen maun
Jakso 7 Algeriassa elokuvateattereiden mahdoton kuntoutus
Jakso 8 Etelä-Sudanissa Juba-elokuvateatteri on käynyt läpi nuoren maan myrskyisän historian

tämä