August 3, 2021

Euroopan unioni vahvistaa arsenaalinsa rahanpesun torjunnassa

Se oli yksi skandaali liikaa. Vuonna 2019 Euroopan pankkiviranomaisen valvontatoimisto päätti lopettaa tutkimuksen rahanpesua koskevan EU: n lainsäädännön mahdollisista rikkomisista. Luokittelu ilman jatkoa, kun tanskalaisen pankin Virossa sijaitsevan tytäryhtiön kautta oli kulunut 200 miljardia euroa epäilyttävää rahaa.

Kaksi vuotta myöhemmin Euroopan komissio ehdotti suuria muutoksia lainsäädäntökokoelmaansa rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjunnassa. “Olemme arvioineet lainsäädäntöjärjestelmämme puutteita ja sanomme” Riittää! ” “huudahti rahoituspalveluista vastaava komission jäsen Mairead McGuinness tiistaina 20. heinäkuuta pidetyssä lehdistötilaisuudessa Brysselissä.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Rahanpesun torjunnassa Eurooppa on edelleen liian tehoton

Keskeinen osa tätä uutta arkkitehtuuria: rahanpesun vastaisen viranomaisen perustaminen, joka työllistää noin 250 eurooppalaista virkamiestä. ”Ohjausmaisema on pirstoutunut maittain. Kansalliset toimistot eivät keskustele keskenään. Tämä eurooppalainen viranomainen on välttämätön ”, sanoo Nicolas Véron, Bruegelin eurooppalaisen ajatushautomon ja Washingtonin Peterson-instituutin jäsen.

Viranomaisen tehtävänä on luoda “Yksi integroitu valvontajärjestelmä”. Sen tehtävät eivät kuitenkaan rajoitu kansallisten valvontaviranomaisten koordinointiin. Se valvoo suoraan tiettyjä pankkeja tai rahoituslaitoksia – niitä, joiden katsotaan olevan eniten rahanpesuriskiä. “Kansallisella tasolla valvonta ei ole aina optimaalista”, toteaa Euroopan virkamies.

“Suuret viivästykset tiedostojen käsittelyssä”

Se toimii myös yhdessä kansallisten rahanpesun selvittelykeskusten kanssa, jotka tavallaan edustavat rahanpesupoliisia. He tulkitsevat epäilyttävät liiketoimet ja siirtävät ne syytteeseen. Karel Lannoo, CEPS-ajatushautomo, uskoo sen “Meidän on toimittava erityisesti tällä tasolla”. ”Näillä soluilla on keinoja, jotka vaihtelevat huomattavasti osavaltioittain. Tiedostojen käsittelyssä on valtavia viivästyksiä. Komissio haluaa perustaa uuden viraston puuttumatta poliisin ja oikeudellisen yhteistyön ongelman ytimeen. “

Lisäksi Bryssel haluaa muuttaa voimassa olevaa lainsäädäntöä. Se sisällytetään eurooppalaiseen asetukseen eikä enää direktiiviin. Muutos on kaikkea muuta kuin kosmeettista. Vaikka direktiivit jättävät jäsenvaltioille laajan harkintavallan niiden saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä, asetuksia sovelletaan suoraan koko Euroopan unionissa.

Kansalliset pankkitilirekisterit yhdistetään ja ovat lainvalvontaviranomaisten käytettävissä

Tämän asetuksen pitäisi mahdollistaa yhdenmukaistaa rahoituslaitosten asiakkaita koskevat huolellisuusvelvoitteet sekä liiketoimien tosiasiallisia omistajia koskevat säännökset. Kansalliset pankkitilirekisterit yhdistetään ja ovat lainvalvontaviranomaisten käytettävissä. Käteismaksut yli 10000 euroa kielletään. Lopuksi, tätä asetusta sovelletaan palveluihin, jotka tarjoavat kryptovaluutta.

Ensimmäiset Euroopan parlamentin reaktiot olivat melko myönteisiä tälle ehdotuskierrokselle. Tämä lainsäädäntöpaketti tulee olemaan parlamentin jäsenten ja jäsenvaltioiden käsiteltävänä tulevina kuukausina. Uuden viranomaisen pitäisi olla täysin toimiva vuonna 2026.

Lue lisää täältä