August 2, 2021

Hallituksen ehdotus: hätäapu tulvien uhreille

Tila: 21.7.2021 3:59

Liittovaltion hallitus haluaa tuoda hätäapua tulvan kärsineille alueille tänään. Tämän on tarkoitus rahoittaa ensimmäisiä toimenpiteitä ja lievittää äkillisiä hätätilanteita. Mutta sen pitäisi olla vasta alku.

Martin Polansky,
ARD: n pääostudio

Se on vasta alkua. Liittovaltion hallitus aikoo myöntää tänään 200 miljoonaa euroa tulvaonnettomuuden uhrien hätäavun rahoittamiseen. Kyseisten maiden olisi lisättävä vielä 200 miljoonaa euroa hallituksen ehdotuksen mukaan.

Martin Polansky
ARD: n pääostudio

Liittokansleri Angela Merkel sanoi vierailunsa aikana Bad Münstereifelin tulva-alueelle, että valtion kanssa oli tehtävä välitöntä apua epäbyrokraattisella tavalla. “Teemme yhdessä kaikkemme varmistaaksemme, että rahat tulevat nopeasti ihmisille, joilla usein ei ole muuta kuin mitä heillä on käytössään ja jotka ovat siksi riippuvaisia ​​tuesta”, liittokansleri sanoi.

Hätätilanteiden ohella hätäavun tulisi auttaa poistamaan rakennuksille ja kunnallisille infrastruktuureille aiheutuvat välittömät vahingot, valtio- ja sisäasiainministeriön hallituksen ehdotuksen mukaan. ARD: n pääostudio on läsnä.

Alueiden ylittävien katastrofien rahasto?

Todelliset suuret kustannukset syntyvät kuitenkin todennäköisesti vain jälleenrakennuksen aikana – teille, siltoille tai rautateille, tuhoutuneille taloille tai jopa maatalousalueille. Liittovaltion hallitus haluaa tänään päättää periaatteessa osallistua jälleenrakennuskustannuksiin. SPD: n valtiovarainministeri Olaf Scholz puhui kansallisesta ulottuvuudesta Schönau am Koenigsseessä sunnuntaina. “Siksi koko maan on autettava”, sanoi Scholz. “Koska joissakin Saksan osissa tapahtunut tuho on valtava.” Jos tarkastellaan infrastruktuurin jälleenrakennusta, se on enemmän kuin miljardeja.

Liittohallitus haluaa keskustella liittovaltioiden kanssa rahaston perustamisesta – näitä ja tulevia alueiden ylittäviä katastrofeja varten. Ideasta voidaan keskustella erityisessä pääministerikokouksessa heinäkuun lopulla tai elokuun alussa.

Erityisrahasto vuonna 2013 kahdeksan miljardia euroa

Elben ja Tonavan tulvien jälkeen vuonna 2013 liittovaltion ja osavaltioiden hallitukset perustivat kahdeksan miljardin euron erityisrahaston tuollisten tulvien jälkeisten jälleenrakennusten rahoittamiseen. Suuri osa rahasta kutsuttiin myös. Suurin osa varoista virtasi julkiseen infrastruktuuriin – kuten kuljetusreitteihin. Myös yksityiset kotitaloudet, kärsineet yritykset ja maatilat kysyivät paljon. Yrityksille korvattiin pääsääntöisesti 80 prosenttia vahingoista. Avustusten lisäksi käynnistettiin lainaohjelmia myös tulvien uhreille, ja veronmaksuaikoja helpotettiin.

Kysymys siitä, miten erottaa vakuutetut ja vakuuttamattomat ihmiset, herättää säännöllisesti keskustelua. Vakuutusteollisuuden mukaan 46 prosentilla Saksan rakennuksista on luonnonvahinkovakuutus, joka maksaa myös tulvavahingot. Niiden, jotka eivät ole riittävästi vakuutettuja, on toivottava, että viranomaiset ja siten veronmaksajat astuvat sisään vahingon sattuessa.

CDU: n talouspoliitikko Carsten Linnemann kannattaa periaatteessa valtiontukea, mutta on ratkaisevan tärkeää, että lopulta ne, joilla on vakuutus omalle talolleen, kiertävät paremmin kuin ne, joilla ei ole, Linnemann kertoi hänelle ARD: n pääostudio. “Ja sitten olet tervetullut keskustelemaan siitä, onko pakollisia vakuutuksia tulevaisuudessa.”

Miljoonaa euroa yksityisinä lahjoituksina

Vuonna 2017 pääministerit päättivät periaatteessa tiukentaa tulvien jälkeisen hätäavun vaatimuksia. Tulevaisuudessa hakijoiden on osoitettava, että he olisivat voineet ottaa vakuutuksen vain kohtuuttomin ehdoin. Jotkut osavaltiot, kuten Nordrhein-Westfalen tai Baijeri, muuttivat osavaltioiden määräyksiä seurauksena. On kuitenkin vaalikampanjoiden aikoja. Kaikilla, jotka nyt jarruttavat apua, on suuri poliittinen riski tuhon kuvien vuoksi.

Vakuutusetuuksien ja valtiontuen lisäksi yksityisillä lahjoituksilla on myös tärkeä rooli. “Aktion Deutschland Hilft” on kerännyt jo 25 miljoonaa euroa; vuoden 2013 tulvien jälkeen avustusjärjestöjen liitto sai lahjoituksia noin 38 miljoonaa euroa. Manuela Roßbach Aktion Deutschland Hilftistä puhuu nyt erittäin korkeasta suosiosta. Tulvavuosista 2002 ja 2013 lähtien tiedämme kuitenkin myös, kuinka suuri tarve lopulta tulee olemaan – valtiontuesta huolimatta. “Kun ihmiset ovat köyhiä, heillä on oltava samat mahdollisuudet saada pieni asunto uudelleen tai pieni talo, jossa he voivat asua – kuten muutkin”, sanoi Roßbach.

Michael Alten Sachsenin Johanniternista on tulvienhoitohankkeiden koordinaattori. Elben tulvan jälkeen vuonna 2013 Johanniter on tukenut taloudellisesti noin 1100 kotitaloutta, yhdistystä ja pienyritystä Sachsenin, Thüringenin ja Sachsen-Anhaltin jälleenrakennuksessa. Usein kyse oli oman valtionosuuden kattamisesta lahjoituksilla – yleensä 20 prosenttia jälleenrakennuskustannuksista, Alten kertoo.

Jälleenrakentaminen kestää vuosia

Koska menettelyt ovat joskus hyvin byrokraattisia, viimeiset tapaukset saatiin päätökseen vasta äskettäin. Alten kannattaa hakulomakkeiden pitämistä mahdollisimman ymmärrettävinä. Ja: Määräajat eivät saisi olla liian lyhyitä. Koska kestää usein vuosia, ennen kuin rakennukset remontoidaan kokonaan. ”Meillä on pulaa materiaalista ja pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä. Joten ei ole mahdollista antaa kättä kaikkialla niin nopeasti. ”

Jälleenrakentaminen kestää todennäköisesti vuosia – ja tuleva liittohallitus todennäköisesti huolehtii myös tukimaksuista. Liittovaltion 200 miljoonan euron hätäapu on vasta alkua.

Tulvakatastrofin jälkeen: liittovaltion hallitus haluaa tarjota hätäapua

Martin Polansky, Berliinin ARD, 20.7.2021 · 19:23

Napsauttamalla tätä