August 3, 2021

Hongkongin poliisin pidätys Entinen Apple Daily Editor

Kiina jatkaa Hongkongin lehdistön hallintaa. Poliisi ilmoitti pidättäneensä keskiviikkona 21. heinäkuuta entisen päätoimittajanApple Daily, brittiläisen entisen siirtomaa prodemokratialehti, joka pakotettiin äskettäin sulkemaan.

Poliisi ilmoitti lausunnossaan miehen, 51, pidätyksestä “Yhteistyö vieraiden joukkojen kanssa”. Rikos kuuluu uuden kansallisen turvallisuuden lain soveltamisalaan, jonka Peking määritteli puoliautonomiselle alueelleen viime vuonna. Poliisin lähde selvitti pidätetyn Lam Man-chungin nimen. Hän on yhdeksäs työntekijäApple Daily vangittavaksi kansallisen turvallisuuden lain nojalla.

Useiden sen virkamiesten pidätyksen ja omaisuuden jäädyttämisen jälkeen päivittäin Apple Daily, joka oli tullut tunnetuksi kritiikinsä Kiinan hallitukselle ja Pekingin kanssa sitoutuneelle paikalliselle toimeenpanovallalle, joutui lopettamaan toimintansa 26 vuoden olemassaolon jälkeen. 24. kesäkuuta hän julkaisi viimeisen numeronsa. Lam Man-chung oli tämän viimeisen painoksen päätoimittaja.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Hongkongissa hyvästit viranomaisten sulkemalle oppositiolehdelle “Apple Daily”

Lehdistönvapaus “palasina”

Viranomaiset syyttävät päivittäistä puhetta Kiinan kansainvälisten pakotteiden tukemisesta. Tämä kanta voidaan nyt asettaa syytteeseen uuden lain nojalla. Sanomalehden omistaja, seitsemänkymmentäkolme vuotta vanha magnaatti Jimmy Lai on tällä hetkellä vankilassa. Häntä syytettiin myös ”Yhteistyö vieraiden joukkojen kanssa”, en kansallisen turvallisuuden lain nojalla.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Hongkongin lehtimoguli Jimmy Lai ja hänen sanomalehti ”Apple Daily” Pekingin nähtävyyksissä

Hongkongin johtavien toimittajien ammattiliitto Hong Kong Journalists Association (HKJA) ilmoitti 15. heinäkuuta, että lehdistönvapaus on “Mureni” alueella, jolla on tarkoitus olla suuri autonomia. “Kulunut vuosi on epäilemättä ollut pahin lehdistönvapauden vuosi”, HKJA: n presidentti Ronson Chan sanoi organisaation vuosikertomuksen esittelyn sivussa. Tuhat Lai-ryhmän työntekijää menetti työpaikkansa, mukaan lukien 700 toimittajaa.

Maailma AFP: n kanssa

tutustu tähän sivustoon