August 1, 2021

Jeff Bezos paljastaa yhdellä lauseella, kuinka kyyninen hänen maailmansa on

Avaruulennon jälkeen Amazonin perustaja kiitti työntekijöitään: “Olet maksanut kaiken tämän.” Lause, joka osoittaa, kuinka epäreilua hänen maailmansa on: Vaikka pomo lentää avaruuteen, työntekijät työskentelevät alhaalla.

Jeff Bezos oli ehdottomasti kuun yläpuolella. “Odotukseni olivat korkeat ja ne ylitettiin dramaattisesti”, innoitti Amazonin perustaja, kun hän oli jälleen vankalla pohjalla lyhyen avaruusretken jälkeen. Se oli “kaikkien aikojen paras päivä”. Painottomuus oli ”erittäin miellyttävä kokemus” ja näkymä maahan oli ”syvin”.

Joten on asioita, joista jopa maailman rikkain mies voi nauttia kuin lapsi. Historiallisen avaruusmatkansa jälkeen Bezos ajatteli myös niitä, jotka mahdollistivat tämän projektin: “Haluan kiittää myös kaikkia Amazonin työntekijöitä ja Amazon-asiakkaita”, hän sanoi lehdistötilaisuudessa. “Koska maksoit kaiken tämän. Siksi kiitän teitä sydämestäni. ” Lause aiheutti naurua yleisössä – todellisuudessa se osoittaa, kuinka kyyninen Jeff Bezosin avaruusmatka on.

Työolojen kritiikki Amazonissa

Niin ylistetyt Amazonin työntekijät ovat saattaneet vain huijata huuliaan katkerasti. On ollut tiedossa monien vuosien ajan, kuinka huonot työolot yrityksessä ovat. Vaikka Amazon on sitoutunut olemaan – kuten Bezos sanoo – “paras työnantaja maailmassa”, todellisuus on erilainen. Amazonin oli myönnettävä, että tapahtuu, että kuljettajien on pissattava pulloissa, koska he ovat valtavan aikapaineen alla työssään. Työntekijöitä seurataan työssä videokameroilla ja yksityiselämässä sosiaalisten verkostojen kautta Internetissä. Monet tulevat töihin myös sairaina, koska heidän on pelättävä työpaikan menettämistä.


Jeff Bezos: Tämä miehistö seuraa miljardööriä hänen avaruuslennollaan

Myös Saksassa yrityksen toimintaa on kritisoitu toistuvasti. Työntekijät, jotka vaativat parempaa palkkaa, tekevät säännöllisiä lakkoja. Pandemian aikana Amazon yritti estää työntekijöitä käyttämästä FFP2-naamioita työn aikana, jotta heidän olisi pidettävä vähemmän taukoja. Amazonin työntekijät valittavat myös esimiesten korkeasta painostuksesta, vaikka yritys hylkää säännöllisesti tällaiset väitteet.

Jeff Bezos rikastuu myös avaruudessa

Lisäksi monissa osissa maailmaa Amazon tuskin maksaa veroja. Erilaisilla temppuilla Internet-jättiläinen onnistuu minimoimaan veronsa suurista tuloista huolimatta. Jopa nyt suurten yritysten kohdennetun maailmanlaajuisen vähimmäisveron alaisuudessa Amazonin ei pitäisi laskea, koska yritys ei välttämättä saavuta virallisesti tarvittavaa kannattavuusrajaa huolimatta viime vuoden myynnin kasvusta. Jeff Bezosin sanotaan myös maksaneen yhden sentin tuloveroa Yhdysvalloissa muutaman vuoden aikana.

Bezosin uskomaton varallisuus tuli suurelta osin hänen henkilökuntansa ja veroyhteisön kustannuksella. Tulos on vain looginen: pomo lentää avaruuteen, työntekijät työskentelevät alakerrassa. Sinun ei pitäisi odottaa enemmän kuin lämpimiä sanoja avaruuslennon jälkeen. Bezos, toisaalta, ei ole vain toteuttanut suurta unelmaansa, mutta on myös jatkanut ansaitsemista paljon rahaa vuosien varrella. Kuten brittiläinen “Independent” on laskenut, 57-vuotiaasta tuli yli 1,5 miljoonaa dollaria rikkaampi yksitoista minuuttia kestäneen lennon aikana yksinomaan Blue Origin -raketilla.

Saat lisätietoja