August 1, 2021

Kuinka Jeff Bezosin avaruuslento New Shepard -raketilla meni

Jeff Bezos ja kolme astronauttia lähtivät tiistaina Blue Origin -raketilla. Kaiken kaikkiaan lento kesti 10 minuuttia ja 10 sekuntia,

Se oli “elämäni kaunein päivä”, reagoi amerikkalainen miljardööri Jeff Bezos lennon jälkeen yrityksensä Blue Origin -aluksella. Uusi askel kasvavalle avaruusmatkailuteollisuudelle yhdeksän päivän kuluttua Virgin Galacticin varkaudesta toiselta miljardöörilta, Richard Bransonilta.

Tiistaina New Shepard -potkuri, jonka yläosassa oli kapselia, jossa oli neljä ihmistä, lähti kello 8:11 (13:11 GMT) muutaman minuutin jälkeen aikataulusta eristyneeltä paikalta Texasin läntisen aavikon alueelta 40 km päässä Van Hornin pikkukaupungista. Kaiken kaikkiaan lento kesti 10 minuuttia ja 10 sekuntia.

Jeff Bezos laskeutumisen jälkeen
Jeff Bezos laskeutumisen jälkeen © Capture

Kapselissa oli neljä astronauttia: Jeff Bezos, Amazonin pomo, hänen veljensä Mark, ilmailun edelläkävijä Wally Funk, 82, ja Blue Originin ensimmäinen maksava asiakas, 18-vuotias hollantilainen Oliver Daemen. Jälkimmäisestä tuli historian vanhin ja nuorin astronautti.

Uusi Shepard kiihtyi avaruuteen yli nopeuden 3 Mach käyttäen nestemäistä vetyä ja happea käyttävää moottoria ilman hiilipäästöjä. Sitten kapseli erotettiin työntövoimastaan, ja uusastrononautit viettivät muutaman minuutin 107 km Karman-linjan (100 km) yli, joka on kansainvälisesti tunnustettu raja maapallon ilmakehän ja avaruuden välillä.

Bezos “hämmästyttää” maan “kauneus ja hauraus”

He pystyivät ihailemaan sinisen planeetan käyrää ja muun maailmankaikkeuden syvän mustaa, suurista kuvaikkunoista, jotka muodostavat kolmanneksen hytin pinta-alasta.

“Kaikki avaruudessa olleet ovat sanoneet, että se on muuttanut heitä ja että ihminen on hämmästynyt, järkyttynyt maasta ja sen kauneudesta, mutta myös sen herkkyydestä, ja olen täysin samaa mieltä”, vastasi Jeff Bezos lehdistötilaisuudessa lennonsa jälkeen. yli 100 km korkeudessa.

Bezos-laskeutumiskapseli
Bezos-laskeutumiskapseli © BFMTV
Laskuvarjokapseli Bezos
Laskuvarjo kapseli Bezos © BFMTV

Muutaman minuutin painottomuuden jälkeen kapseli laskeutui vapaassa pudotuksessa ennen kolmen jättiläisen laskuvarjojen asettamista, sitten takapotkurin laskeutua hienovaraisesti autiomaan noin kymmenen minuutin lennon jälkeen.

Kolme miljardööriä valloittamaan avaruutta

Tehtävä tulee olemaan Neil Armstrongin ja Buzz Aldrinin ensimmäisten askelen kuuhun 52. vuosipäivänä. Virgin Galacticin perustaja Richard Branson ylitti myös 11. heinäkuuta maapallon ilmapiirin ja kaataa Amazonin entisen toimitusjohtajan tässä miljardöörien taistelussa. Mutta britti saavutti vain 86 km: n korkeuden Virgin Galactic -avaruusaluksellaan.

Kolmas miljardööri, Elon Musk ja hänen yrityksensä SpaceX, osallistuvat avaruuskilpailuun syyskuussa kiertoradalla, joka koostuu kokonaan siviileistä hänen Crew Dragon -rakettinsa päällä. SpaceX on myös yhteistyössä Axiom-yrityksen kanssa ottanut kävijät kansainväliselle avaruusasemalle.

Blue Origin -lento on ensimmäinen maksavan matkustajan kuljettaja, kun 18-vuotias Olivier Daemen korvasi heinäkuun puolivälissä järjestettyjen online-huutokauppojen alkuperäisen voittajan, joka maksoi lipustaan ​​28 miljoonaa dollaria, mutta päätti ohittaa vuoronsa.

Blue Origin suunnittelee kaksi uutta lanseerausta tänä vuonna ja “monia muita” vuodesta 2022 lähtien. “Meillä on ollut 7500 tarjoajaa yli 150 maassa, mielenkiinto on tietysti suuri”, Blue Originin toimitusjohtaja Bob Smith sanoi. ja lisäsi, että ensimmäiset lennot “lähtevät erittäin edulliseen hintaan”.

lue artikkeli